fbpx

“Τα αγόρια δεν κλαίνε”: Μεγαλώνοντας παιδιά χωρίς στερεότυπα φύλου

στερεότυπα

Τα στερεότυπα φύλου δεν προάγουν την αξία των συναισθημάτων. Η Ψυχολόγος Ζωή Σιούτη μας συμβουλεύει απλούς τρόπους για να μεγαλώσουμε παιδιά μακριά από στερεοτυπικές εικόνες.

‘Ένα μικρό αγόρι ξεσπά σε κλάματα σε ένα εστιατόριο. «Σταμάτα το κλάμα! Κλαίνε οι άντρες;» του λέει περιπαικτικά το οικείο περιβάλλον. Οι γονείς απλά ακούν. Οι μυς του προσώπου του αγοριού χαλαρώνουν, προσπαθώντας να πνίξει τα δάκρυά του. Πρέπει να σταματήσει. Είναι αγόρι.

Αυτή η εικόνα που ακόμα συναντούμε στην καθημερινότητά μας είναι ένα -φαινομενικά- αθώο πείραγμα ή -πιο απλά- μία εσφαλμένη προτροπή που καλλιεργεί τα στερεότυπα φύλου, εγκλωβίζοντας το παιδί για όλη του ζωή ως ενήλικας. Εδώ να σημειώσουμε ότι δε θα ξεκινήσουμε από τα κορίτσια, που παραδοσιακά θα εισπράξουν την ανάγκη μας να τα εισαγάγουμε σε ένα «ροζ κόσμο» που τελικά απέχει πολύ από τη σύγχρονη ζωή. Θα ξεκινήσουμε από τα αγόρια, που ακόμα μαθαίνουν να καταπίνουν τα δάκρυά τους γιατί «τα αγόρια δεν κλαίνε ποτέ».

Το κλάμα όμως είναι η αντίδραση σε ένα συναίσθημα όπως ο φόβος ή η ντροπή. ‘Ετσι, σε εμάς στους γονείς που θέλουμε να αλλάξουμε τον κόσμο μέσα από τα παιδιά μας, μας τυχαίνει το χρέος της εκπαίδευσης μίας γενιάς που δε θα διαποτιστεί με στενά στερεότυπα και το -κυριότερο- θα φτιάξει ένα κόσμο όπου οι άντρες και οι γυναίκες είναι διαφορετικοί, ίσοι και (κυρίως) άνθρωποι με ίδια δικαιώματα στο συναίσθημα, στο σχολείο, στο παιχνίδι. 

Είναι λογικό να μη ξέρουμε από που να ξεκινήσουμε αυτή την εκπαίδευση. Δεν είναι άλλωστε εύκολο γιατί συχνά έχουμε να συναγωνιστούμε παλιές αντιλήψεις παππούδων που διαιωνίζουν την ανισότητα και τις έτοιμες εικόνες.

Μπορούμε όμως να δοκιμάσουμε μια σειρά από δράσεις και να κάνουμε εμείς τη διαφορά!

Στερεότυπα φύλου και δράση

Σπάμε τα στερεότυπα στην επιλογή παιχνιδιού
Αφήστε το παιδί να επιλέξει να παίξει με όποιο παιχνίδι επιθυμεί, χωρίς να γίνουν σχόλια. Ας έχουμε στο μυαλό μας ότι οι κούκλες αναπτύσσουν στο παιδί τη εμπάθεια και τη γενναιοδωρία. Αυτές είναι ποιότητες που θέλουμε να έχει και ο γιος και η κόρη μας! Τα αυτοκινητάκια από την άλλη, αναπτύσσουν τις κινητικές ικανότητες και την αντίληψη του χώρου, ποιότητες που επιθυμούμε και για την κόρη μας.

Ως σύντροφοι είμαστε παράδειγμα ισότητας
Ο μπαμπάς κάνει πάντα το μάζεμα του τραπεζιού, η μαμά είναι σχολαστική με την καθαριότητα ενώ ο μπαμπάς φτιάχνει την πιο τέλεια μακαρονάδα. Με άλλα λόγια οι εργασίες του σπιτιού δεν έχουν φύλο. Αυτό είναι ένα καλό πρότυπο και για τον γιο και για την κόρη μας. Δύο γονείς που τις μοιράζονται!

Προσοχή στην επιλογή θεάματος στην τηλεόραση
Είναι πολύ σημαντικό να επιλέγουμε προσεκτικά σειρές ή ταινίες που δεν αναπαράγουν στερεότυπα φύλου. Οι περισσότερες τώρα παιδικές ταινίες πια δεν το κάνουν, εμείς όμως φροντίζουμε να αναδείξουμε ως για παράδειγμα ως «σούπερ ήρωα» ή «εφευρέτη» ή «αρχηγό» ένα κορίτσι κι όχι αποκλειστικά ένα αγόρι.

Δεν βάζουμε ταμπέλες φύλου στις διαστηριότητες
Αφήνουμε πίσω μας τις φυλετικές διακρίσεις στις δραστηριότητες. Το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο για αγόρια και ο χορός δεν είναι μόνο για κορίτσια. Παρατηρούμε την κλήση του παιδιού μας, το αφήνουμε να δοκιμάσει και να βρει αυτό που του αρέσει να κάνει χωρίς να σχολιάζουμε τις επιλογές του.

Οι εργασίες του σπιτιού δεν έχουν φύλο. Αυτό είναι ένα καλό πρότυπο και για το γιο και για την κόρη μας. Δύο γονείς που τις μοιράζονται!

Διδάσκουμε ανοιχτά για το σεβασμό στο σώμα
Σε κάθε ευκαιρία, κάνουμε ανοιχτή συζήτηση με το παιδί μας για τις διαφορές στο σώμα αγοριών και κοριτσιών, καλλιεργώντας την ιδέα της διαφορετικότητας και της ισότητας στη λειτουργεία του κάθε σώματος. Αποφεύγουμε ταινίες, αστεία με σεξιστικό περιεχόμενο και βάζουμε όρια σε σχόλια σχετικά με την υπεροχή ή την παθητικότητα. Μιλάμε για τη σημασία του αυτοσεβασμού και των ορίων στο σώμα μας.

Προσπαθούμε να φιλτράρουμε το οικογενειακό περιβάλλον
Εξηγούμε ανοιχτά και ξεκάθαρα, στον κατά τα άλλα αξιολάτρευτο παππού μας ότι δεν επιθυμούμε να λέμε φράσεις «τα αγόρια δεν κλαίνε» στο γιο μας, ούτε «είσαι μία εσύ…!» στην κόρη μας. Κάνουμε καθαρή αυτή τη θέση μας και επαναλαμβάνουμε ότι δεν το επιτρέπουμε κάθε φορά που το ξεχνούν. Δεν αρχίζουμε αντιπαράθεση μαζί τους, επιμένουμε στη θέση μας ως γονείς των παιδιών.

Τέλος, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι μεγαλώνοντας παιδιά χωρίς στερεότυπα φύλου, στην πραγματικότητα τους κάνουμε ένα δώρο: την ανάπτυξη μία υγιούς προσωπικότητας, που ενθαρρύνει σε όλα τα επίπεδα την Αποδοχή.

Και η αποδοχή είναι μια παντοτινή οικογένεια!

Μάθε περισσότερα σε ένα Online Masterclass!

Αναζητάς περισσότερες πληροφορίες για το πώς θα μεγαλώσεις ένα παιδί που αντιλαμβάνεται την ισότητα των φύλων και τη διαφορετικότητα; Mπορείς να δεις το VOD Μasterclass “Η ισότητα, η διφορετικότητα και η αποδοχή” με την Ψυχολόγο Ζωή Σιούτη και να λάβεις από ειδικό μία σωστή καθοδήγηση για το παιδί σου, καθώς αυτό διαμορφώνει την προσωπικότητά του.

Ακολουθησέ μας στο Facebook και στο Instagram και μοιρασου μαζί μας όλα όσα θέλεις να αναλύσουμε σε επόμενά μας blog post!

Μόλις προσθέσατε αυτό το προϊόν στο καλάθι σας

Live Masterclass
Επιβεβαίωση εγγραφής
Scroll to Top