fbpx

Αυτοεκτίμηση: Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να αγαπήσει το σώμα του

αυτοεκτίμηση

Η Ψυχολόγος Αγγελική Καβαλλιεράτου μιλά για τη σημασία που έχει για ένα παιδί και την αυτοεκτίμησή του, η σχέση που έχει με το σώμα του.

Πριν από λίγο καιρό έκανε μεγάλη αίσθηση η κυκλοφορία του φιλμ μικρού μήκους με τίτλο “Reflect” στο κανάλι Disney+ όπου η γλυκιά και γεματούλα Bianca προσπαθεί να βρει τη θέση της μέσα σε μία σάλα με λεπτές, επίδοξες μπαλαρίνες. Έτσι χορεύει υπέροχα μόνη μπροστά στον καθρέφτη, μέχρι η αίθουσα να γεμίσει με λεπτοκαμωμένα κορίτσια. Για να συνεχίσει θα πρέπει πρώτα να αγαπήσει αυτό που βλέπει στον καθρέφτη. Θα πρέπει να αγαπήσει το σώμα της.

Ο αγγλικός τίτλος “reflect” δηλαδή αυτό που βλέπουμε σε ένα καθρέφτη, εκφράζει μία από τις πιο σημαντικές συναντήσεις του παιδιού μας με την εικόνα του σώματός του. Συχνά, το παραβλέπουμε ως λιγότερο σημαντικό, κι όμως η αποδοχή και η αγάπη του εαυτού είναι κάτι που χτίζεται νωρίς. Είναι δύσκολο στο σύγχρονο κόσμο να θωρακίσουμε το παιδί μας από τα στερεότυπα, μπορούμε όμως να το μάθουμε να «χορεύει» μέσα στο σώμα, το πρόσωπο και τα χαρακτηριστικά που διαθέτει.

Όπως είπαμε η κακή ή λάθος εικόνα που έχει το παιδί μας ξεκινά από νωρίς, δεν είναι δηλαδή μόνο σύμπτωμα της εφηβικής ηλικίας που παραδοσιακά αγωνιά πάνω σε θέματα εμφάνισης.

photo via Disney

Σύμφωνα με έρευνα του Mental Health Foundation UK (2018), τα νεαρά παιδιά ηλικίας 13–19 ετών, δήλωσαν σε ποσοστό 35% πως η εικόνα του σώματός τους τους προκαλεί “συχνά” ή “πάντα” ανησυχία.  Η ίδια μελέτη αποκάλυψε πως το 46% των κοριτσιών δήλωσαν πως η εικόνα του σώματός τους τους προκαλεί ανησυχία, σε σύγκριση με το 25% των αγοριών που απάντησαν το ερωτηματολόγιο.

Ακόμα μπορούμε να σημειώσουμε ότι σε ηλικία 13 έως 15 μηνών, το βρέφος μπορεί να αρχίσει να παρατηρεί τα διαφορετικά σημεία του σώματός του. Τα περισσότερα παιδιά έως την ηλικία των 2 ετών, μπορούν να ξεχωρίσουν ή/και να ονοματίσουν διαφορετικά σημεία του σώματός τους. Μάλιστα, σύμφωνα με την πρόσφατη βιβλιογραφία, ένα παιδί ήδη από την ηλικία των 3 ετών, μπορεί να εμφανίσει “προβλήματα” σχετικά με την εικόνα του σώματός του.(Professional Association for Childcare and Early Years, 2016).

Νιώθει το παιδί μου καλά με το σώμα του;

Τα σημάδια που δείχνουν ότι τα παιδιά μας αντιμετωπίζουν δυσφορία με την εικόνα του σώματός τους και πρέπει να μας ευαισθητοποιήσουν είναι τα παρακάτω:

🔸 Έντονη και συστηματική ενασχόληση με ότι αποτελεί πιθανό “ψεγάδι” στην εμφάνισή τους. 

🔸 Το “ψεγάδι” είναι κάτι που οι άλλοι δεν το βλέπουν/αντιλαμβάνονται ή το θεωρούν αμελητέο. 

🔸 Πεποίθηση πως υπάρχει ένα βασικό ελάττωμα στην εμφάνισή τους που τα κάνει άσχημα ή παραμορφωμένα. 

🔸 Σκέψεις ότι οι άλλοι παρατηρούν πολύ την εμφάνισή τους με έναν αρνητικό ή κοροϊδευτικό τρόπο.

🔸 Προσπάθεια να διορθώσουν ή να κρύψουν τα σημεία που θεωρούνται από το παιδί “προβληματικά” ή/και να ελέγχουν τακτικά σε καθρέφτες την εικόνα των σημείων αυτών. 

🔸 Συνεχής σύγκριση του σώματος και της εικόνας τους με τους άλλους.

🔸 Συχνά να επιζητούν την επιβεβαιωση για την εικόνα τους από τους άλλους. 

🔸 Επιθυμία να διορθώσουν την εικόνα τους με ρούχα, καλλυντικά, επεμβάσεις κτλ.

🔸 Αποφυγή κοινωνικών καταστάσεων λόγω της δυσφορίας που προκαλείται από την μη αποδοχή της εικόνας τους. 

Σε οποιαδήποτε περίπτωση ένας γονιός μπορεί να αναλάβει την εμψύχωση του παιδιού του γύρω από τα θέματα εικόνας του. Εάν όμως νιώθει ανεπαρκής σε αυτό το ρόλο, τότε είναι καλύτερο να ζητήσει τη βοήθεια ενός ειδικού ψυχολόγου που θα τον/την καθοδηγήσει πώς θα βοηθήσει το παιδί του να αγαπήσει αυτό που βλέπει στον καθρέφτη.

Μάθε περισσότερα σε ένα Online Masterclass!

Αν οι παραπάνω πληροφορίες σου φάνηκαν ενδιαφέρουσες, προτείνουμε να παρακολουθήσεις το VOD Masterclass του Ψυχολόγου Aγγελικής Καβαλλιεράτου “Βοηθώντας το παιδί μας να χτίσει την αυτοεκτίμησή του” .

Ακολουθησέ μας στο Facebook και στο Instagram και μοιρασου μαζί μας όλα όσα θέλεις να αναλύσουμε σε επόμενά μας blog post!

Μόλις προσθέσατε αυτό το προϊόν στο καλάθι σας

Live Masterclass
Επιβεβαίωση εγγραφής
Scroll to Top