fbpx

Σχολικός εκφοβισμός: Αιτίες και αντιμετώπιση

Σχολικός εκφοβισμός

Ο σχολικός εκφοβισμός έχει τις δικές αιτίες και “σημάδια”. Η Ψυχολόγος Αγγελική Καβαλιεράτου συστήνει στους γονείς τρόπους αντιμετώπισης. 

Μεταξύ των παιδιών εκδηλώνονται διάφορες συμπεριφορές θετικές αλλά και αρνητικές. Μερικές από αυτές είναι η επιθετικότητα, τα πειράγματα, η κοροϊδία, αλλά και o σχολικός εκφοβισμός.

Σε αυτές τις ηλικίες η φιλία και η αποδοχή από τους συνομηλίκους, είναι κάτι πολύ σημαντικό. Γι’ αυτό κάθε παιδί, προσπαθεί να ταυτίζεται με διάφορα χαρακτηριστικά και στοιχεία άλλων παιδιών, όμως μέσα σε αυτή τη διαδικασία της ταύτισης, μπορεί να υιοθετήσουν και αρνητικές συμπεριφορές.

Πολλά παιδιά φοβούνται πολύ την απόρριψη από την παρέα τους και αυτό δημιουργεί μία μόνιμη ανασφάλεια. Όλος αυτός ο φόβος, ενδέχεται να οδηγήσει αυτά τα παιδιά σε κάποιες έντονες συμπεριφορές και αντιδράσεις απέναντι σε άλλους.

Από πολλές έρευνες αυτό που προκύπτει είναι πως αυτό που επηρεάζει ένα παιδί ως προς τη συμπεριφορά που θα αναπτύξει, είναι το περιβάλλον στο οποίο εξελίσσεται.

Oι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν ένα παιδί

‘Ελλειψη σταθερότητας, οι ενδοοικογενειακές διαμάχες, τα ασαφή όρια, η έλλειψη υποστήριξης και τρυφερότητας είναι κάποια κύρια αιτία για την επιθετική συμπεριφορά των παιδιών.

Επιπλέον παράγοντες: άγχος στην καθημερινότητα, εντάσεις και συγκρούσεις στο περιβάλλον, αδιαφορία από τα σημαντικά πρόσωπα, απόρριψη, απώλεια και πένθος.

Άλλοι παράγοντες:

Τηλεόραση και ηλεκτρονικά παιχνίδια (στα οποία προβάλλεται η βία).

Περίοδος της εφηβείας (ορμονικές και οργανικές αλλαγές, επηρεάζουν έντονα το συναίσθημα).

Σε ένα παιδί το οποίο δυσκολεύεται χρειάζεται μία καθοδήγηση στο πώς να διαπραγματεύεται το θυμό του, την απογοήτευση, τον παρορμητισμό και το άγχος του απέναντι στους άλλους.

Τι είναι σχολικός εκφοβισμός

Υπάρχουν πολλοί ορισμοί για τον σχολικό εκφοβισμό (bullying).

Αν θα μπορούσαμε να το περιγράψουμε, είναι μία επιθετική συμπεριφορά ενός ή περισσοτέρων ατόμων και αφορά σε λεκτική, σωματική αλλά και ψυχολογική βία σε βάρος άλλων.

Μαθητές που ασκούν ενδοσχολική βία:

Δείχνουν δυναμικοί, σωματική δύναμη, επιθετικότητα.

Είναι συχνά με χαμηλή απόδοση, ανήσυχα, με μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης.

Μαθητές που υφίστανται ενδοσχολική βία:

Συνήθως έχουν κάποιες συναισθηματικές ανασφάλειες.

Δυσκολεύονται να ενταχθούν σε παρέες και να αποκτήσουν φίλους.

Δυσκολεύονται να εκφραστούν.

Πως φέρεται ένα παιδί που υφίσταται σχολικό εκφοβισμό

Δεν θέλει να βγαίνει στα διαλείμματα.

Απουσιάζει συχνά.

Δεν θέλει να φαίνεται, να ακούγεται στην τάξη.

Εμφανίζει μειωμένο ενδιαφέρον και κίνητρο.

Μοιάζει αφηρημένο, μοναχικό.

Γιατί τα παιδιά δεν μιλούν για τη σχολική βία;

Αυτό που είναι αρκετά ανησυχητικό είναι πως τα παιδιά δεν μιλούν για ότι μπορεί να τους συμβαίνει, όσο δυσάρεστο και αν είναι αυτό. Είτε διότι φοβούνται την αντίδραση των συμμαθητών τους και να μην γίνουν στόχος τα ίδια, είτε για να μην βρεθούν μπλεγμένα.

Επιπλέον, απο πολλές έρευνες αυτό που προκύπτει είναι πως τα παιδιά φοβούνται ότι μπορεί να μην αλλάξει τίποτα ακόμη και αν το αναφέρουν.

Τρόποι αντιμετώπισης του σχολικού εκφοβισμού για τους γονείς

σχολικός εκφοβισμός γονείς

Ακούστε με προσοχή και σεβασμό αυτά που έχει να σας πει το παιδί σας ή κάποιο άλλο παιδί για το παιδί σας.

Αυτοέλεγχος: η δική σας ανησυχία δεν θα βοηθήσει το παιδί γι’ αυτό είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να διατηρήσετε την ηρεμία σας.

Αφιερώστε χρόνο για να ακουστεί τα παιδιά σας. Κρατήστε μία σταθερή θέση και προσπαθήστε να πάρετε σημαντικές πληροφορίες.

Εφαρμόστε βασικές δεξιότητες αποτελεσματικής επικοινωνίας δείχνοντας ενσυναίσθηση και κατανόηση, χωρίς να πιέζετε και να κατευθύνετε την συζήτηση.

Τι να προσέχουμε: 

Να μη φωνάζετε, μη κατηγορείτε το παιδί σας αλλά ακούστε το.

Είναι σημαντικό τα παιδιά να έχουν φιλίες καθώς μέσα από αυτές μπορεί να παίρνουν κάποια πολύ σημαντικά στοιχεία και να τους παρέχει ασφάλεια.

Μέσα από τη συζήτηση τα παιδιά επιζητούν την κατανόηση και την αναγνώριση των συναισθημάτων τους γι’ αυτό είναι απαραίτητο οι ενήλικες να προσπαθούμε να τους ακούμε περισσότερο.

Αγγελική Καβαλλιεράτου
Ψυχολόγος / Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
MSc Κλινική & Κοινοτική Ψυχολόγος
Μετ. Παιδοψυχολογίας & Ψυχολογίας Εφήβων

Επισκεφθείτε το webiste της aggelikikavallieratou.gr

Ακολούθησέ μας στο Facebook και στο Instagram και μοιράσου μαζί μας τις δικές σου σκέψεις!

Μόλις προσθέσατε αυτό το προϊόν στο καλάθι σας

Live Masterclass
Επιβεβαίωση εγγραφής
Scroll to Top