fbpx

Ποιοι είναι οι λόγοι που οι γονείς αισθάνονται άγχος το καλοκαίρι;

Είναι άραγε για τους γονείς ξέγνοιαστο το καλοκαίρι; Η Αναπτυξιακή Ψυχολόγος Ματίνα Σωτηροπούλου, εξηγεί τις αιτίας για τις οποίες το γονεϊκό άγχος αυξάνεται στις διακοπές.

Το “κλείσιμο” των σχολείων και η έναρξη των διακοπών σηματοδοτεί και την πραγματική έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου για τις περισσότερες οικογένειες. Ενώ το καλοκαίρι είναι μια περίοδος που οι περισσότεροι άνθρωποι ξεκουράζονται, για τους γονείς η συγκεκριμένη περίοδος φαίνεται να αποτελεί πηγή έντονου άγχους.

Σε μια πρόσφατη έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία και συμμετείχαν 1.500 γονείς, έγινε μια καταγραφή των βασικών λόγων για τους οποίους οι γονείς βιώνουν έντονο άγχος την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών.

Όπως αναγράφονται στο περιοδικό Baby Magazine UK, από την αρθρογράφο Jennifer Read-Dominguez, αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους οι γονείς βιώνουν έντονο άγχος την περίοδο του καλοκαιριού:

Να μην καταφέρουν κρατήσουν τα παιδιά τους χαρούμενα με ένα δημιουργικό πρόγραμμα το καλοκαίρι 48%

Να λένε τα παιδιά πως βαριούνται όλη την ώρα 40%

Να προσπαθούν να καταλάβουν τι θέλουν όλα τα μέλη της οικογένειας 34%

Να τσακώνονται τα αδέρφια μεταξύ τους 32%

Να υπάρχουν τσακωμοί ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας 30%

Να προσπαθούν συνεχώς να περιορίσουν την έκθεση των παιδιών στη μπλε οθόνη 28%

Να βρουν την ισορροπία ανάμεσα στην εργασία τους και την φύλαξη των παιδιών 22%

Παράλληλα σύμφωνα με την μελέτη, λιγότεροι γονείς αναφέρθηκαν στην οικονομική δυσκολία να πάνε τα παιδιά τους σε κάποια δραστηριότητα/κατασκήνωση τις πρωινές ώρες (14%) και την μεταφορά/μετακίνηση των παιδιών σε δραστηριότητες/κατασκηνώσεις (9%).

Δυστυχώς δεν υπάρχουν αντίστοιχα δεδομένα για τη δική μας χώρα, όμως γνωρίζουμε πως οι περισσότεροι γονείς αξιοποιούν τις μέρες του Αυγούστου για την άδειά τους. Το γεγονός αυτό σημαίνει πως μένουν αρκετές μέρες που τα παιδιά χρειάζεται τις περνούν με κάποιον ενήλικα – ειδικά τα μικρότερα σε ηλικία παιδιά, με τους παππούδες, και/η όταν αυτό είναι εφικτό σε κατασκηνώσεις και άλλες πρωινές δραστηριότητες.

Τι θα μπορούσαν να κάνουν οι γονείς αν βρίσκονται σε μεγάλο άγχος την περίοδο του καλοκαιριού;

Να διερευνήσουν τι είναι ακριβώς που τους προκαλεί άγχος ( ποια σκέψη ή κατάσταση;).

Να επικοινωνούν με τον/την σύντροφό τους με ειλικρίνεια, χωρίς να ερμηνεύουν ή να θεωρούν τα πράγματα αυτονόητα.

Να μη δημιουργούν μεγάλες προσδοκίες για το πως θα είναι οι διακοπές.

Να έχουν ένα πρόγραμμα αν τους βοηθά, αλλά να αφήσουν και λίγο χώρο για όσα μπορεί να προκύψουν ή για ανάγκες που μπορεί να αναδυθούν.

Να μην κάνουν περισσότερα από αυτά που αντέχουν τόσο συναισθηματικά όσο και οικονομικά.

Να συνδεθούν με άλλους γονείς που μπορεί να έχουν αντίστοιχες ανησυχίες με τους ίδιους (πχ πως εκείνοι διαχειρίζονται τις μέρες που τα σχολεία είναι κλειστά).

Το καλοκαίρι είναι μια περίοδος που η οικογένεια μπορεί να έρθει πιο κοντά, με την προϋπόθεση να είναι κοινός στόχος και των γονιών να δημιουργήσουν αναμνήσεις μαζί και να επικοινωνήσουν μακριά από το άγχος της καθημερινότητας.

Τέλος, μην ξεχνάτε, πως μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα του Myparenthood για περισσότερη κατευθυνση από τους ειδικούς μας.

Μάθε περισσότερα σε ένα Online Masterclass!

Aν θέλεις να μάθεις περισσότερα για την καλύτερη επικοινωνία ενός ζευγαριού και να βρεις στήριξη σε θέματα που σε απασχολούν, μπορείς να παρακολουθήσεις το VOD Masterclass “Επικοινωνία του ζευγαριού” με την Ψυχολόγο Ματίνα Σωτηροπούλου.

Ακολούθησέ μας στο Facebook και στο Instagram και μοιράσου μαζί μας τις δικές σου σκέψεις!

Μόλις προσθέσατε αυτό το προϊόν στο καλάθι σας

Live Masterclass
Επιβεβαίωση εγγραφής
Scroll to Top