fbpx

Επιστροφή στο σχολείο! Πολύτιμες συμβουλές για να προετοιμάσεις σωστά την επιστροφή στο σχολείο

Επιστροφή στο σχολείο

Η ψυχολόγος Ματίνα Σωτηροπούλου σου δίνει συμβουλές για το πως θα μπορέσεις να προετοιμάσεις και να στηρίξεις αποτελεσματικά το μικρό μαθητή σου στην επιστροφή στο σχολείο!

Ο Σεπτέμβρης είναι ένα μήνας που χρειάζεται, να ξαναβρεθούμε με τον εαυτό μας και να φτιάξουμε από την αρχή, μία πραγματικότητα που θα ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες και τους στόχους μας. Για τα παιδιά συχνά είναι ένας μήνας που σηματοδοτεί την αρχή ενός νέου κύκλου για της ζωή τους.

Η πρώτη μέρα στο σχολείο είναι ένα σημαντικό στάδιο, όχι μόνο για τον νέο μαθητή αλλά για όλη την οικογένεια. Η θετική εμπειρία που μπορεί να έχει το παιδί από τις πρώτες του στιγμές στο σχολείο, είναι πιθανό να έχει θετική επίδραση σε όλη την εκπαιδευτική του πορεία.

Τι μπορείτε όμως να κάνετε για προετοιμάσετε το παιδί σας για την πρώτη μέρα στο σχολείο;

Μιλήστε με το παιδί σας για το σχολείο

Περιγράψτε κάποιες από τις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στο σχολείο, κάποιες από τις αίθουσες που μπορεί να συναντήσει και κάποια από τα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα που θα μάθει. Είναι σημαντικό το παιδί να γνωρίζει, πως έχει να μάθει πολλά από το σχολείο, πως θα γνωρίσει καινούργια παιδιά και πως ενδέχεται κάποια μαθήματα να του φανούν εύκολα και κάποια δύσκολα.

Φτιάξτε μαζί με το παιδί την τσάντα και το γεύμα για το σχολείο

Αφήστε το παιδί να ετοιμάσει μόνο του το γεύμα και την τσάντα του για το σχολείο. Όσο θα ετοιμάζει τα πράγματά του, μπορείτε να μιλήσετε για το πως αισθάνεται που ξεκινά το σχολείο, γιατί ανυπομονεί και γιατί μπορεί να αισθάνεται αγωνία. Μπορείτε να μοιραστείτε κι εσείς τις δικές σας εμπειρίες από την πρώτη μέρα στο σχολείο.

Αντιληφθείτε πόσο σημαντικός θα είναι ο χρόνος εκτός σπιτιού για το παιδί σας

Ο χρόνος που τα παιδιά έχουν εκτός του σπιτιού, είναι πολύ ωφέλιμος για τα ίδια. Έχουν την ευκαιρία κοινωνικοποιηθούν, να εξερευνήσουν μακριά από την ασφάλεια της οικογένειάς τους, να εμπιστευτούν άλλους ανθρώπους και να αναπτύξουν σχέσεις με τους συμμαθητές τους. Όσο πιο ξεκάθαρη είναι για εσάς, η αξία της διαδικασίας του σχολείου, τόσο πιο εύκολα θα γίνει κατανοητή με τη σειρά της και στο παιδί σας.

Προετοιμαστείτε για πολλές συζητήσεις με το παιδί σας

Το νέο περιβάλλον του σχολείου, θα γίνει η αφορμή για πολλές συζητήσεις στο σπίτι. Ετοιμαστείτε να μάθετε όλες τις λεπτομέρειες για το τι συμβαίνει στα διαλείμματα, τι είπε η δασκάλα, τι κολατσιό έτρωγε το παιδί στο δίπλα θρανίο και πόσα καλάθια έβαλε ο καλύτερος του φίλος. Το μοίρασμα του παιδιού, μπορεί να είναι ο δικός του τρόπος για να συνδέσει τη ζωή του στο σχολείο με τη ζωή του στο σπίτι.

Τέλος, μην ξεχνάτε πως η πρώτη μέρα θα είναι μεγάλη για όλους, όχι μόνο για το παιδί σας. Δείξτε υπομονή με τον εαυτό σας και προσπαθήστε να εμπιστευτείτε το πλαίσιο του σχολείου. Στο σχολείο βρίσκονται άνθρωποι με μεγάλη εμπειρία και γνωρίζουν πως να βοηθήσουν τα παιδιά να αισθανθούν οικεία και να ανθίσουν στο νέο αυτό περιβάλλον.

Ακολούθησέ μας στο Facebook και στο Instagram και μοιρασου μαζί μας τις δικές σου συμβουλές και σκέψεις για την επιστροφή στο σχολείο!

Μόλις προσθέσατε αυτό το προϊόν στο καλάθι σας

Live Masterclass
Επιβεβαίωση εγγραφής
Scroll to Top