Η σχολική ζωή είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο στη ζωή του παιδιού. Η Αγγελική Kαβαλλιερατου Ψυχολόγος και Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια μας δίνει συμβουλές για να εφοδιάσουμε το παιδί μας με αυτοπεποίθηση καθώς περνά για πρώτη φορά την πόρτα του σχολείου.
Η σχολική ζωή είναι ένα νέο κεφάλαιο. Η πρώτη μέρα στο “μεγάλο σχολείο” αποτελεί μία δοκιμασία τόσο για τα παιδιά, όσο και για τους ενήλικες που μεγαλώνουν παιδιά που περάσουν για πρώτη φορά την πόρτα του Δημοτικού σχολείου. Η περίοδος της πανδημίας επηρέασε σημαντικά την κοινωνικοποίηση των παιδιών, καθώς χρειάστηκε να μειώσουν τις δραστηριότητες με τους συνομηλίκους τους, με αποτέλεσμα η πρώτη μέρα στο σχολείο να φαντάζει ακόμα πιο απαιτητική.
Τώρα που πλησιάζει το τέλος του καλοκαιριού και η οικογένεια επιστρέφει στους κανονικούς της ρυθμούς, οι γονείς θα χρειαστεί να προετοιμάσουν το πρωτάκι τους για τη μετάβαση στη σχολική ζωή.
Σχολική ζωή είμαστε έτοιμοι! Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το πρωτάκι σας να κάνει τα πρώτα βήματά του στο σχολείο
- Θυμίστε του πως ο λόγος που ξεκινά τώρα το σχολείο είναι γιατί είναι έτοιμος για αυτό το βήμα και πως θα χρειαστεί να εμπιστευτεί τις δυνάμεις του.
- Συζητήστε για τις δικές σας εμπειρίες από την πρώτη μέρα στο σχολείο, αναφερθείτε σε όσα σας άρεσαν και όσα βρήκατε δύσκολα.
- Εξηγήστε του τη δομή, τα μαθήματα και όσα θα περιμένει ο δάσκαλος από τον ίδιο.
- Μιλήστε του για τα συναρπαστικά πράγματα που θα μαθαίνει και τους νέους ανθρώπους που θα γνωρίσει.
- Περιγράψτε τον υποστηρικτικό ρόλο του δασκάλου αλλά και τον δικό σας.
Τι μπορείτε να αποφύγετε σε σχέση με την περιγραφή της σχολικής ζωής.
- Προσπαθήστε να μην μεταφέρετε την αγωνία και τον φόβο σας στο παιδί.
- Αποφύγετε τα αστεία όπως “κάθε κατεργάρης στον πάγκο του” ή “τώρα στα δύσκολα να σε δω, που δεν θα έχεις χρόνο για παιχνίδι”.
- Μην περιγράψετε με έντονα θετικά ή αρνητικά λόγια την πρώτη μέρα στο σχολείο. Προσπαθήστε να αναφερθείτε εξίσου σε στοιχεία που θα είναι εύκολα και σε αυτά που θα είναι δύσκολα.
Τι μπορείτε να κάνετε για να ξεκινήσει τη σχολική ζωή με αυτοπεποίθηση;
Δημιουργήστε ένα πρόγραμμα, που να είναι λειτουργικό και να εξυπηρετεί και τις δικές σας υποχρεώσεις. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει το παιδί σας να το ακολουθήσει με συνέπεια και να φτιάξει μια ρουτίνα που θα βοηθήσει την εξέλιξή του και στο σχολείο.
Φτιάξτε μαζί το χώρο που θα είναι το γραφείο του και επισκεφθείτε μαζί καταστήματα με γραφική ύλη για να εξοπλιστεί με όσα χρειάζεται. Κατά τη διάρκεια αυτή ακούστε τις σκέψεις τους και συζητήστε παρέα για θέματα που αφορούν τη μετάβαση από το νηπιαγωγείο στο σχολείο.
Εξηγήστε του κάποιους απλούς κανόνες για τη συμπεριφορά μέσα στην τάξη όπως ότι όταν θα χρειάζεται τουαλέτα, θα πρέπει να ενημερώνει τον δάσκαλο ή πως δεν θα πρέπει να μιλάει με τους συμμαθητές του την ώρα του μαθήματος.
Δώστε του χρόνο να νιώσει άνετα και να συνηθίσει το “μεγάλο σχολείο” και τις υποχρεώσεις με τα μαθήματα και ενισχύστε όσο μπορείτε τα επιτεύγματα που σχετίζονται με την εκπαιδευτική διαδικασία.
Προσπαθήστε να μείνετε εκτός από τη σχολική του πραγματικότητα και αποφύγετε να του λέτε τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνει. Αν έχετε ερωτηματικά σε σχέση με το σχολείο επικοινωνήστε απευθείας με τον δάσκαλο και/η τον διευθυντή του σχολείου για να σας ενημερώσουν για την εξέλιξη του παιδιού σας.
Μην ξεχνάτε, πως τα παιδιά συντονίζονται με τα συναισθήματα των γονιών τους, ιδιαίτερα στα πρώιμα στάδια της εξέλιξής τους. Αν εσείς είστε έτοιμοι να τα αποχωριστείτε και αν μπορείτε να τους δείξετε εμπιστοσύνη, θα είναι και τα ίδια περισσότερο έτοιμα και θα δείξουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους.
Καλή σχολική χρονιά σε όλους!
Ακολούθησέ μας στο Facebook και στο Instagram και μοιρασου μαζί μας τις δικές σου συμβουλές και σκέψεις για την επιστροφή στο σχολείο!