fbpx

Παγκόσμια Ημέρα Γονέων: Τι σημαίνει σήμερα να είσαι γονιός;

ημέρα γονέων

Παγκόσμια Ημέρα Γονέων σήμερα και δίνουμε το βήμα στους γονείς που κάθονται δίπλα μας και ζουν σε ένα κόσμο που γίνεται όλο και πιο δύσκολος. Τους αξίζει!

Όσο εξελίσσεται η κοινωνία, τόσο εξελίσσεται μαζί της και η έννοια της γονεϊκότητας. Μπορεί να ζούμε σε ένα κόσμο στον οποίο επικρατούν διαρκώς κρίσεις και αρνητικές ειδήσεις, όμως η γονεϊκή αγάπη κάνει τη δική της επανάσταση, δείχνοντας το φως μέσα στο σκοτάδι της εποχής μας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες στις Η.Π.Α, η «πυρηνική» οικογένεια άντρας-γυναίκα-παιδί τείνει ολοένα να μην αποτελεί πια το μοναδικό κανόνα που θα καθορίσει την ανάληψη του ρόλου της μητέρας και του πατέρα. Τα αποτελέσματα του Office of Financial Management προκαλούν έκπληξη σε όλους μας: o τρόπος που οι δυτικές κοινωνίες βλέπουν την οικογένεια αλλάζει, κι εμείς οφείλουμε να γνωρίζουμε να δεδομένα. Η εν λόγω μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ένα μεγάλο δείγμα νοικοκυριών από το 1980 μέχρι τo 2019 (λίγο πριν την πανδημία). Εδώ οι αριθμοί μιλούν: το ποσοστό των ζευγαριών χωρίς παιδιά αυξάνεται (είναι σημαντικό να δούμε ότι και τα ζευγάρια χωρίς παιδιά ανήκουν στην έννοια της οικογένειας), όπως ταυτόχρονα αυξάνεται και ο αριθμός των μονογονεϊκών οικογενειών. Παράλληλα στην έρευνα αξιολογήθηκαν διαφορετικοί τύποι οικογένειας μου μέχρι πρότινος δεν συμπεριλαμβάνονταν στην έννοια αυτή.

Σήμερα όμως γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Γονέων και τον πρωταρχικό λόγο έχουν όλοι εκείνοι οι γονείς που κάθονται δίπλα μας στο γραφείο, στην παρέα, στο μετρό, στις διακοπές και προσπαθούν καθημερινά να κάνουν το καλύτερο για τα παιδιά τους. Γονείς απλοί, γονείς της διπλανής πόρτας. Γονείς ήρωες. Γονείς μαχητές.

Μιας και ακόμα έχουμε δρόμο να διανύσουμε για να ακούγονται οι φωνές όλων των διαφορετικών μορφών οικογένειας εξίσου, επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε τον χώρο του Myparenthood.gr σαν ένα καμβά, όπου όλα τα συναισθήματα και όλες οι σκέψεις μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα και να απαντήσουν στην ερώτηση «τι σημαίνει να είναι γονιός σήμερα;».

Οι λέξεις όπως «συμπερίληψη» «ενσυναίσθηση» και «δικαιοσύνη» πρωταγωνιστούν.

Nτορίνα Στάμου, μητέρα δύο παιδιών και μέλος της LGBTQ+ κοινότητας.

Ντορίνα, τι σημαίνει να είσαι γονιός σήμερα;
Για μένα σημαίνει να καταφέρνεις να έρχεσαι κοντά με τα παιδιά (σε offline συνθήκες, γεγονός που αποδεικνύεται πολύ δύσκολο) να τα ακούς, να επικοινωνείς και να μοιράζεσαι μαζί τους όσο περισσότερα πράγματα μπορείς. Σημαίνει, επίσης, να τους θυμίζεις ότι είσαι ένα υποκείμενο με αδυναμίες και ελαττώματα, να τα αναγνωρίζεις και να βρίσκεις μαζί τους τρόπους να βελτιώνεσαι.

Tι σε στηρίζει;
Με στηρίζει κυρίως το γεγονός ότι νιώθω πως τα παιδιά μου μου έχουν εμπιστοσύνη, ακούνε αυτά που συζητάμε και μαθαίνουν. Κατανοώ ότι δεν μπορώ (και δεν χρειάζεται) να γίνω «φίλη» τους, αλλά θεωρώ πως είναι πολύ σημαντικό να ξέρουν ότι μπορούν να απευθυνθούν σε εμένα για οτιδήποτε, προκειμένου να το συζητήσουμε ή να βρούμε λύση. Πιστεύω πως σε ένα μεγάλο βαθμό το έχω καταφέρει και αυτό με κινητοποιεί να προσπαθώ ακόμα περισσότερο.

Tι σε σαμποτάρει;
Η αδυναμία μου να τους παρέχω αυτά που έχουν ανάγκη, λόγω οικονομικών δυσκολιών, καθώς και η έλλειψη χρόνου, λαμβάνοντας υπόψη ότι έχω μια απαιτητική δουλειά (που δυστυχώς δεν με αποζημιώνει επαρκώς).

Πες μας με τρεις λέξεις, πώς θα ήθελες να είναι ο κόσμος που θα μεγαλώσει το δικό σου παιδί.
Συμπεριληπτικός, με ενσυναίσθηση και με αγάπη.

‘Eφη Πάνου, single μητέρα μίας κόρης 4 ετών

‘Εφη, τι σημαίνει να είσαι γονιός σήμερα;
Σε έναν κόσμο που όσο πάει και «αγριεύει», από τον οποίο λείπει η ενσυναίσθηση, η δική μου απάντηση στο “τι σημαίνει να είσαι γονιός σήμερα”, είναι η απεριόριστη αγάπη, η ευθύνη και η αποδοχή! Να δώσω μαθήματα, να «θωρακίσω» το κορίτσι μου έτσι ώστε όταν βγει στον κόσμο, να είναι δυνατή, να έχει αυτοεκτίμηση και θάρρος.  

Tι σε στηρίζει;
Οι γονείς μου! Στάθηκαν πάντα – και τώρα ακόμα περισσότερο – βράχοι δίπλα μου! Υποστηρικτικοί, βοηθητικοί στα πρακτικά καθημερινά θέματα, με πολλή όρεξη, υπομονή και αγάπη. Ακόμα, οι φίλοι μου! Μετριούνται πια στα δάχτυλα του ενός χεριού, αλλά είναι πάντα εκεί. Υπήρξαν για εμένα σανίδα σωτηρίας!

Tι σε σαμποτάρει;
Το άγχος με σαμποτάρει. Να μπορέσω να χωρέσω στο λίγο χρόνο που έχω μέσα στη μέρα και σε κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο, όλα όσα θα ήθελα να κάνω μαζί της. Ακόμα η ανησυχία! Αν στεναχωριέται όταν είναι μακριά μου, αν με χρειάζεται και δεν μπορώ να είμαι εκεί τη συγκεκριμένη στιγμή, αν στρεσάρεται όταν φεύγει. Τέλος η ενοχή. Πέρασα άραγε όσο χρόνο θα ήθελε εκείνη μαζί της;

Πες μας με τρεις λέξεις, πώς θα ήθελες να είναι ο κόσμος που θα μεγαλώσει το δικό σου παιδί.
‘Eνας κόσμος ισότητας, ελεύθερος από κοινωνικά στερεότυπα, δίκαιος.

Hλίας Σαλεμής, πατέρας δύο αγοριών 6 και 7 ετών

Ηλία, τι σημαίνει να είσαι γονιός σήμερα;
Να αναρωτιέσαι καθημερινά αν είσαι καλός στον ρόλο αυτό και τι επιπτώσεις έχει αυτό που λες και κάνεις στο παιδί. Να αποδέχεσαι ότι κάνεις λάθη, αλλά η επόμενη μέρα θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Να απολαμβάνεις κάθε στιγμή με το παιδί, άσχημη ή όμορφη. 

Τι σε στηρίζει;
Η σύντροφός μου και τα παιδιά.

Τι σε σαμποτάρει;
Οι αδυναμίες ως ενδογενείς παράγοντες είτε ως “εργοστασιακές ρυθμίσεις” είτε ως επίκτητα χαρακτηριστικά. Η τοξικότητα και η μίρλα με τις οποίες ερχόμαστε σε επαφή ως εξωγενείς παράγοντες.

Πες μας με τρεις λέξεις, πώς θα ήθελες να είναι ο κόσμος που θα μεγαλώσει το δικό σου παιδί.
Με ενσυναίσθηση, δικαιοσύνη και θετική προδιάθεση.

Nατάσα Αργείτη, bilingual, μητέρα δύο αγοριών 4,5 και 6 ετών

Νατάσα, τι σημαίνει να είσαι γονιός σήμερα;
Μεγάλη συζήτηση. Θα ξεκινήσω σημειώνοντας ότι γονείς των παιδιών μου είμαστε εγώ και ο άντρας μου, αν και πιστεύω πολύ στη φράση “It takes a village to raise a child”. Στο δικό μας «χωριό» συμετέχουν ενεργά και άλλα μέλη της οικογένειας (γιαγιάδες, παππούδες, θείοι, θείες και φίλοι)

Γονιός λοιπόν για εμένα σημαίνει να είμαστε εγώ και ο άντρας μου εκεί για τα παιδιά μας. Να είμαστε και σωματικά όσο μπορούμε παρόντες αλλά και να είμαστε «εκεί» και πνευματικά καθημερινά για να ενημερωνόμαστε και να καλύπτουμε τις ανάγκες των παιδιών μας καθώς αυτές αλλάζουν. Το ότι θέλουμε και οι δύο τα ίδια πράγματα για τα παιδιά, ευτυχώς μας βοηθάει πολύ και έχουμε συμφωνήσει από την αρχή σε μια κοινή «γραμμή» για το πώς θέλουμε να τους μεγαλώσουμε. Μπορεί να ακούγεται εύκολο αυτό αλλά δεν είναι. Τα παιδιά μας μεγαλώνουν με δύο γλώσσες και με «μητρική» την Αγγλική. Αυτή ήταν μια επιλογή μας και βλέπουμε σιγά σιγά και τα θετικά αποτελέσματα (να μιλάνε με άνεση τις δύο γλώσσες και να τις εναλλάσσουν όπου χρειάζεται). Δεν ήταν απόφαση που πήραμε εύκολα και είχαμε και αρκετούς στη ζωή μας που θεωρούν ακόμα και σήμερα ότι τους μπερδεύει και ότι δεν θα μάθουν τελικά καμία από τις δύο σωστά. Όου Γουέλ…  😊

Tι σε στηρίζει;
H δική μου μαμά αλλά και το υπόλοιπο «χωριό» που προανέφερα. Ο τρόπος που μεγάλωσα δεν απέχει πολύ από τον τρόπο που θέλουμε να μεγαλώσουμε τα παιδιά, οπότε ξεκινάω από ένα καλό σημείο. Aκόμα, το ότι είναι στο πλευρό μας και έχουμε και την «Αγγλίδα μάνα – πεθερά» που μας βοηθάει γιατί της είναι εύκολο να ακούσει τις δικές μας σκέψεις και αντιλήψεις και να τις εφαρμόσει στα παιδιά, όταν τα προσέχει την ώρα που δουλεύουμε. (όχι πάντα αλλά αρκετά ❤)

Tι σε σαμποτάρει;
Εγώ με σαμποτάρω! Πολλές φορές νιώθω ότι το άγχος μου και η διάθεσή μου να είμαι «καλή μαμά» είναι αυτό που με αποτρέπει από το να είμαι ή μάλλον από το να νιώσω ότι είμαι και να απολαύσω την γονεϊκότητα.

Δυστυχώς νιώθω το mum-guilt αρκετά έντονα και συχνά!

Δεν τα είδα πολύ σήμερα μετά τη δουλειά;

Θα κάνουν φίλους εύκολα μεγαλώνοντας με τις δύο γλώσσες;

Τους κοιτάνε περίεργα τα άλλα παιδιά όταν μιλάνε αγγλικά ή είναι ιδέα μου;

Πέρασαν πολύ ώρα μπροστά σε οθόνη!

Πάλι ακατάστατο είναι το σπίτι.

Δεν έπρεπε να κάνω “αυτό έτσι”.

Και η λίστα συνεχίζεται… !

Πες μας με τρεις λέξεις, πώς θα ήθελες να είναι ο κόσμος που θα μεγαλώσει το δικό σου παιδί.
Δίκαιος, βιώσιμος, καλοσυνάτος

Ευχαριστούμε πολύ όλους για τη συμμετοχή.

Στο MyParenthood συνεχίζουμε με όλη μας τη δύναμη να είμαστε το στήριγμά σας!

Ακολούθησέ μας στο Facebook και στο Instagram και μοιρασου μαζί μας τις δικές σου συμβουλές και σκέψεις.

Μόλις προσθέσατε αυτό το προϊόν στο καλάθι σας

Live Masterclass
Επιβεβαίωση εγγραφής
Scroll to Top