Το Mom shaming είναι ένα φαινόμενο που δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο. Η Ψυχολόγος Αγγελική Καβαλλιεράτου αναλύει τις αιτίες του και μας προτείνει τρόπους για να προφυλαχτούμε από συμπεριφορές ενοχών και ντροπής.
Mom shaming και ενοχικές σκέψεις
Ο γονεϊκός ρόλος, έχει αρκετές προκλήσεις και είναι στην πραγματικότητα ο πιο απαιτητικός ρόλος στη ζωή μιας γυναίκας. Συχνά λοιπόν μπορεί να γεννιούνται σκέψεις και προβληματισμοί, για το εάν είμαι αρκετά καλή, εάν τα καταφέρνω καλά, πως οι άλλες μαμάδες καταφέρουν πράγματα και εγώ όχι και πολλές άλλες ενοχικές -κυρίως- σκέψεις.
Σε αυτή τη διαδικασία, συχνά τείνουμε να συγκρινόμαστε κάτι που σε καμία περίπτωση δε βοηθά ούτε στην αυτοεικόνα μας, ούτε και στην εξέλιξη μας στο ρόλο μας.
Αρκετές βέβαια είναι οι φορές που δεχόμαστε και κριτική για το ρόλο μας, για τις αποφάσεις και τη διαπαιδαγώγησή μας ως γονέας, εάν δηλαδή τα κάνουμε αρκετά καλά και πολλές άλλες παρόμοιες σκέψεις. Τελευταία, δυστυχώς, παρατηρούμε ότι αυτή η αρνητική κριτική από το περιβάλλον τείνει να γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής.
Το mom shaming είναι γύρω μας
Από τον περίγυρο μέχρι και τα τρίτα πρόσωπα στη ζωή σας, μπορεί να έχετε αισθανθεί ή να έχετε ακούσει να επικρίνουν τις επιλογές σας ως γονέας. Επιλογές οι οποίες ενδεχομένως να διαφέρουν από τις δικές τους επιλογές ή το τι θα έπρατταν αυτές/αυτοί στη θέση σας. ‘Ενα τέτοιο συναίσθημα όμως είναι αρκετά επώδυνο για μια μαμά.
Παράλληλα μία μητέρα μπορεί να αισθάνεται αρκετά ευάλωτη και εύθραυστη στο ρόλο της, λόγω των δικών της προσωπικών ανασφαλειών. Συνδυαστικά όλη αυτή η κριτική, μπορεί να επιφέρει και εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες στον ψυχισμό της. Σαφώς μια γυναίκα όταν γίνεται μητέρα μπορεί και η ίδια να προβληματίζεται σχετικά με το ρόλο της και να αμφισβητεί κάποιες επιλογές της. Αυτό είναι κάτι υγιές που τη βοηθά να εξελιχθεί στον ρόλο της. Η επικριτική όμως φωνή του περίγυρου που αναφέραμε παραπάνω, μπορεί να γίνει πολύ σκληρή και αυστηρή και τελικά να φέρει αντίθετα αποτελέσματα.
Πώς να προστατευτείτε από συμπεριφορές όπως το mom shaming
- Αναπλαισιώστε τη σκέψη σας! Aντί λοιπόν να βλέπετε τις επιλογές κάποιου άλλου ως προσωπική επίθεση, σκεφτείτε πως ο ίδιος δυσκολεύεται και οδηγείται σε μία τέτοια τακτική.
- Ζητήστε υποστήριξη από το δικό σας περιβάλλον είτε είναι σύντροφος σας ή βρίσκεται στην οικογένειά σας και συμβουλευτείτε τους σχετικά με τις ανησυχίες σας.
- Υποστηρίξτε μία γυναίκα που αισθανθείτε ότι νιώθει ευάλωτη στο ρόλο της. Είναι αλήθεια ότι τώρα περισσότερο από ποτέ οι άνθρωποι χρειαζόμαστε την υποστήριξη.
- Συνήθως οι μητέρες είναι μόνες τους σε αυτό το ρόλο. Γι’ αυτό φροντίστε αρχικά για τη δική σας ψυχική και σωματική υγεία και ζητήστε επαγγελματική βοήθεια όταν αισθανθείτε ότι χρειάζεστε.
Να θυμάστε ότι τα παιδιά σας δεν έχουν ανάγκη μια «τέλεια» μαμά. Ποιος άλλωστε ορίζει τι είναι το τέλειο για κάθε μητέρα, κάθε γυναίκα, κάθε παιδί και κάθε οικογένεια. Αντίθετα, τα παιδιά χρειάζονται μια υγιή, ευτυχισμένη χαρούμενη και ισορροπημένη μαμά, που θα εξελίσσεται στο ρόλο της και θα «μεγαλώνει» μέσα σε αυτόν παράλληλα με το παιδί της!
Αγγελική Καβαλλιεράτου
Ψυχολόγος | Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
Ακολούθησέ μας στο Facebook και στο Instagram και μοιράσου μαζί μας τις δικές σου σκέψεις!