Το υγιεινό τάπερ παραλίας είναι κομμάτι των καλοκαιρινών μας διακοπών. Η Διατροφολόγος Γεωργία Ζιώγου μας δίνει σχετικές οδηγίες.
Το καλοκαίρι οι μέρες στην παραλία είναι μεγάλες. Το οικογενειακό πρόγραμμα μπαίνει και αυτό σε παύση, το ίδιο και οι διατροφή και οι ώρες των γευμάτων. Είναι μάλλον αναπόφευκτό! ‘Οπως είναι φυσικά και το αίσθημα της πείνας και ειδικά η ανάγκη των παιδιών για σνακ και «κάτι να φάνε» μέχρι την πολυπόθητη ώρα της ταβέρνας που μπορεί να απέχει αρκετά από το σημείο που βρίσκεστε.
Για να αποφύγετε την ακόρεστη πείνα των παιδιών μετά στο εστιατόριο ή την χωρίς έλεγχο κατανάλωση λιπαρών σνακ, όπως τυρόπιτες και λουλουκουμάδες, η καλή οργάνωση είναι το κλειδί. Ο γονιός που έχει μαζί του ένα υγιεινό τάπερ παραλίας, προστατεύει το παιδί του από την κακή διατροφή, ελέγχει την πείνα και προσφέρει στο παιδί τα σωστά θρεπτικά συστατικά ακόμα και στις διακοπές.
Ποιο είναι το υγιεινό τάπερ παραλίας
‘Ένα υγιεινό τάπερ παραλίας είναι -ιδανικά- ένα ισοθερμικό φαγητο-δοχείο, φτιαγμένο από ανοξείδωτο ατσάλι που διατηρεί τα τρόφιμα αναλλοίωτα. Καλύτερα να αποφύγετε αν μπορείτε τα κλασικά, πλαστικά τάπερ ή το αλουμινόχαρτο που με τη ζέστη «περνά» στα τρόφιμα και φυσικά δεν έχει τη δυνατότητα να τα διατηρεί φρέσκα.
Τι πρέπει να περιέχει ένα υγιεινό τάπερ παραλίας
To περιεχόμενο του τάπερ παραλίας είναι εξαιρετικά σημαντικό.
Αποφεύγουμε:
Bαριά τρόφιμα με αρκετά λιπαρά και αλάτι.
Ευπαθή τρόφιμα όπως ψάρια, αυγά, τυριά ή χυμούς που η υψηλή θερμοκρασία θα τα αλλοιώσει γρήγορα.
Τα πολλά παγωτά εμπορίου και τους συσκευασμένους χυμούς.
Προτιμούμε:
Σνακ σε μορφή finger food
Σαντουιτσάκια
Ψωμάκια
‘Αφθονο νερό
Μία σειρά από θρεπτικές ιδέες για να ελέγξουμε την πείνα μας όπως:
Αποξειραμένα φρούτα ή φρουτάκια που θα καθαρίσουμε στην παραλία. Χορταίνουν και περιέχουν νερό που το παιδί έχει ανάγκη στη ζέστη της παραλίας. Αν βρούμε κοντά μας πλανόδιο πωλητή φρούτων ακόμα καλύτερα!
Σάντουιτς με ό,τι σας κάνει κέφι! Επιλέξτε αραβική πίτα που διατηρείται περισσότερη ώρα και προσθέστε λίγη γαλοπούλα, τυρί, τομάτα ή ομελέτα. Πείτε όχι στο βούτηρο που μόνο θα λιώσει δημιουργώντας θέματα αλλά και μαγιονέζα.
Μίξη ξηρών καρπών και δημητριακών που μπορεί το παιδί να τσιμπά σε χουφτίστες. Είναι σαφώς καλύτερο τσιμπολόγημα από πατατάκια ή κριτσίνια που τα φορτώνουν με θερμίδες και κακά λιπαρά.
Μπάρες ενέργειας που μπορείτε να φτιάξετε εσείς με βρόμη, σπόρους chia, χουρμάδες και τσιπς σοκολάτας για «κάτι γλυκό».
Σε γενικές γραμμές επιλέξτε σπιτικά κουλουράκια ή muffins που αγαπούν τα παιδιά από εκείνα του εμπορίου που έχουν πολύ ζάχαρη. Μπορείτε να βρείτε συνταγή εδώ.
Μην ξεχνάτε να υπενθυμίζετε στο παιδί σας (αλλά και στον εαυτό σας) να πίνει άφθονο νερό!
Mάθε περισσότερα σε ένα Οnline Masterclass!
Αν σου φάνηκαν οι παραπάνω πληροφορίες ενδιαφέρουσες, προτείνουμε να παρακολουθήσεις το Masterclass της Διατροφολόγου με τίτλο “Η διατροφή στη βρεφική και νηπιακή ηλικία” που θα σε εφοδιάσει με επιστημονικές γνώσεις για την επιλογή της σωστής τροφής σύμφωνα με το ηλικιακό στάδιο του παιδιού σου
Ακολουθησέ μας στο Facebook και στο Instagram και μοιρασου μαζί μας όλα όσα θέλεις να αναλύσουμε σε επόμενά μας blog post!