fbpx

Σπατάλη τροφής & 7 τρόποι για την αποφύγoυμε

σπατάλη τροφής

Η σπατάλη τροφής είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα βιωσιμότητας του πλανήτη. Η Διατροφολόγος Γεωργία Ζιώγου μας προτείνει απλούς τρόπους για να την περιορίσουμε.

‘Εχετε σκεφτεί ποτέ ότι η βιωσιμότητα του πλανήτη ξεκινά από μία βασική ανθρώπινη ανάγκη; Αυτή δεν είναι άλλη από την κατανάλωση τροφής. Και φυσικά δε μιλούμε για την τροφή με την οποία καλύπτουμε τις διατροφικές ανάγκες μας, αλλά για την σπατάλη της, έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες δημιουργίας αποβλήτων και τοξικών αερίων στην ατμόσφαιρα.

Σπατάλη τροφής: Οι αριθμοί μιλούν!

Το φαινόμενο της σπατάλης τροφής ή αλλιώς “food waste” είναι ένας όρος που πολλοί από εμάς έχουμε ακούσει. Και πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, όταν σύμφωνα με τους περιβαντολλόγους, ο καθένας μας σπαταλά 174 κιλά τροφίμων το χρόνο!

Η αναφορά “No Time to Waste” του οργανισμού UNICEF (2022), μας λέει ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι κάτοικοι της Ευρώπης σπαταλούν 153.5 εκατομμύρια τόνους φαγητού κάθε χρόνο. Σύμφωνα με την Eurostat, το 2020 το 55% των απορριμμάτων φαγητού προερχόταν από τα νοικοκυριά της Ευρώπης, ενώ το υπόλοιπο 45% από απώλειες που συμβαίνουν στην παραγωγή, μεταφορά και αποθήκευση του φαγητού (food supply chain).

Η ανάγκη για δράση είναι άμεση. Εάν η πολιτική του “zero food waste” εφαρμοστεί πρώτα στην οικογένειά μας και στη συνέχεια γίνει μάθημα για τα παιδιά μας, έχει γίνει ένα μεγάλο βήμα για ένα βιώσιμο μέλλον. Ξεκινάμε;

Σταματήστε τη σπατάλης τροφής ξεκινώντας από την κουζίνα σας!

‘Εχουμε συγκετρώσει για εσάς 7 απλούς τρόπους δράσης.

🌿 Δημιουργήστε λίστα για τα μαγαζιά και το πλάνο γευμάτων της εβδομάδας. Χρησιμοποιήστε τα ίδια υλικά για τη δημιουργία παρόμοιων συνταγών την ίδια εβδομάδα. ‘Ετσι δεν θα ξεφύγετε, αγοράζοντας περιττά αγαθά από τα ράφια του σούπερ μάρκετ.

🌿 Στα ράφια του σούπερ μάρκετ επιλέξτε τρόφιμα Ελληνικής προέλευσης μειώνοντας την απόσταση παραγωγού-καταναλωτή. Όσο τα τρόφιμα κάνουν μεγάλο ταξίδι για να φτάσουν στο πιάτο μας, συμβάλλουν στη ρύπανση της ατμόσφαιρας.

🌿 Καταναλώστε ότι έμεινε από το γεύμα σας, δημιουργώντας γευστικά σνακ, όπως σάντουιτς και σαλάτες.

🌿 Eπιλέξτε οικολογικές συσκευασίες τροφίμων. Μειώστε το πλαστικό και τοποθετήστε τρόφιμα σε τάπερ. Οργανώστε καλά τον αποθηκευτικό χώρο της κουζίνας, ώστε να γνωρίζετε τι έχετε και μέχρι πότε πρέπει να το καταναλώσετε σύμφωνα με την ημερομηνίας λήξης που καταγράφεται στις συσκευασίες.

🌿 Καταψύξτε τις τροφές που δεν καταναλώθηκαν, πριν χαλάσουν. Τα θρεπτικά συστατικά των περισσότερων τροφίμων δεν χάνονται κατά την κατάψυξή τους.

🌿 Μοιραστείτε το φαγητό που δε θα καταναλώσετε ή χαρίστε το σε γείτονες, συναδέλφους ή στους κοντινούς σας ανθρώπους.

🌿 Εφαρμόστε κομποστοποίηση! Χρησιμοποιήστε τους καφέ κάδους βιοαποβλήτων, αν έχετε έναν στη γειτονιά σας. Τα βιοαπόβλητα, που μέσα σε αυτά ανήκουν στα απορρίμματα των φαγητών, αποτελούν πολύτιμη πρώτη ύλη για παραγωγή εδαφοβελτιωτικού (κομπόστ) αλλά και για την παραγωγή ενέργειας (βιοκαύσιμα).

Είναι αλήθεια ότι δεν είναι έυκολο να μηδενίσουμε τα απορρίματα τροφίμων στο σπίτι μας. Μπορούμε όμως να μπούμε στη διαδικασία αξιολόγησης του πως επιλέγουμε, καταναλώνουμε και αξιοποιούμε το φαγητό μας.

Πολύ σημαντικό! Η βιώσιμη διατροφή είναι μία πρακτική που την ξεκινούμε εμείς ως πρότυπα και στη συνέχεια τη διδάσκουμε και στο παιδί μας! Και κάτι ακόμα καλύτερο; H βιώσιμη διατροφή ωφελεί και τα οικονομικά του σπιτιού μας.

Μάθε περισσότερα σε ένα Online Masterclass!

Αν οι παραπάνω πληροφορίες σου φάνηκαν ενδιαφέρουσες, προτείνουμε να παρακολουθήσεις το VOD Masterclass “Βιώσιμη Διατροφή” με τη Διατροφολόγου Γεωργία Ζιώγου.

Ακολουθησέ μας στο Facebook και στο Instagram και μοιρασου μαζί μας όλα όσα θέλεις να αναλύσουμε σε επόμενά μας blog post!

Μόλις προσθέσατε αυτό το προϊόν στο καλάθι σας

Live Masterclass
Επιβεβαίωση εγγραφής
Scroll to Top