fbpx

H εποχή της κολοκύθας είναι εδώ!

εποχή της κολοκύθας

H εποχή της κολοκύθας είναι εδώ! Η Διατροφολόγος Γεωργία Ζιώγου μας δίνει συνταγή για σούπα κολοκύθας που -άνετα- θα μας χρίσει μάστερ σεφ στις καρδιές όλων! 

Μπήκε ο Νοέμβριος, ο καιρός κρύωσε και συχνά ονειρευόμαστε στιγμές θαλπωρής παρέα με μια ζεστή σουπίτσα, που θα μας ζεστάνει και θα τονώσει το ανοσοποιητικό μας. 

Είναι άλλωστε η εποχή της κολοκύθας, που έχουμε πια κι εμείς συνδέσει με τη γιορτή του Halloween. Προτείνω λοιπόν να την γιορτάσουμε με μια από τις αγαπημένες μου συνταγές για σούπα κολοκύθας που θα αγαπήσουν όλοι και ακόμα περισσότερο τα παιδιά!   

Πριν όμως πούμε τη συνταγή ας γνωρίσουμε την κολοκύθα μας λίγο καλύτερα. 

Η κολοκύθα είναι λαχανικό και ανήκει στην ίδια οικογένεια που ανήκουν το αγγούρι και το πεπόνι. Είναι χειμερινό λαχανικό και είναι εξαιρετικό για τα θρεπτικά του συστατικά. Τα  100γρ. κολοκύθας (βρασμένης) μας παρέχουν 20 θερμίδες, 6γρ. υδατανθράκων εκ των οποίων 1γρ φυτικών ινών, το 100% της ημερήσιας ανάγκης μας σε βιταμίνη Α, το 8% της ημερήσιας ανάγκης σε βιταμίνη C, 4% βιταμίνη Ε, 2% φυλλικό οξύ, 1% ασβεστίου, 3% σιδήρου, 3% φωσφόρου, 2% του ψευδαργύρου, 5% του χαλκού, μικροποσότητες σεληνίου και άλλων  θρεπτικών συστατικών.  

Γιατί έχει συνδεθεί με τη γιορτή του Halloween 

Η προέλευση της χρήσης τους, προέρχεται από έναν ιρλανδικό μύθο για τον τσιγκούνη Τζακ, ο οποίος ξεγέλασε τον Διάβολο για δικό του χρηματικό κέρδος. Όταν πέθανε ο Τζακ, ο Θεός δεν του επέτρεψε να μπει στον παράδεισο και ο Διάβολος δεν τον άφησε στην κόλαση, έτσι ο Τζακ καταδικάστηκε να περιπλανηθεί στη γη για αιωνιότητα. Στην Ιρλανδία, οι άνθρωποι άρχισαν να χαράζουν δαιμονικά πρόσωπα από γογγύλια για να τρομάξουν την περιπλανώμενη ψυχή του Τζακ. Όταν οι Ιρλανδοί μετανάστες μετακόμισαν στις ΗΠΑ, άρχισαν να σκαλίζουν φαναράκια από κολοκύθες, καθώς οι κολοκύθες ήταν προϊόν της γηγενούς γης. 

Αφού λοιπόν μάθαμε πόσο «μυθικά» θρεπτική είναι η κολοκύθα, πάμε να εφαρμόσουμε τη συνταγή που σας υποσχέθηκα!  

Θα χρειαστείτε 

  • Ζωμό λαχανικών, 1,2 lit (ιδανικά είναι να βράζετε όσα λαχανικά επιθυμείτε εσείς και να χρησιμοποιήσετε το ζωμό τους.) 
  • Κολοκύθα, ψιλοκομμένη, 400 γρ 
  • Καρότο, ψιλοκομμένο, 100 γρ 
  • Φύλλο δάφνης, 2 φύλλα 
  • Μαύρο πιπέρι, για γεύση 
  • Το λάδι καρύδας, 5 ml (1 κ.γλ.) 
  • Κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, 30 g 
  • Σκόρδο, ψιλοκομμένο, 25 γρ 
  • Πράσο, ψιλοκομμένο, 20 g 
  • Σέλινο, ψιλοκομμένο, 30 g 
  • Θαλασσινό αλάτι, πρέζα 
  • Πιπέρι καγιέν, πρέζα 

Για να διατηρηθεί η γεύση και τα θρεπτικά οφέλη των λαχανικών, κόψτε τα λαχανικά σας όσο γίνεται σε μικρότερα κομμάτια, έτσι ώστε να απαιτούν λιγότερο χρόνο μαγειρέματος. 

Εκτέλεση: 

Τοποθετήστε την κολοκύθα, το καρότο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το πράσο, το σέλινο, τηδάφνη και το ζωμό λαχανικών σε μια κατσαρόλα και αφήστε τα να βράσουν. Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 5 λεπτά (ή μέχρι να μαλακώσουν). 

Αφαιρέστε το φύλλο δάφνης, και με το ραβδομπλέντερ αλέθετε τα λαχανικά μέχρι να γίνει βελουτέ. Αφήστε τη σούπα να κρυώσει ελαφρώς και, στη συνέχεια, ανακατέψτε καλά. 

Ζεσταίνετε την τη σούπα, και αρωματίστε με αλάτι, μαύρο πιπέρι και πιπέρι καγιέν. 

 Σερβίρουμε τη σούπα με ένα λίγο λάδι καρύδας στην κορυφή. Μπορείτε έξτρα να βάλετε τυρί κρέμα ή μαγειρική μαγιά για τους βίγκαν. 

Έξτρα συμβουλή αν είστε κρυωμένοι μπορείτε να βάλετε κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης για να ενισχύσετε την σύσταση σε βιταμίνη C καθώς είναι από τις πιο αντιοξειδωτικές βιταμίνες.  

Ιnfo: Η συνταγή είναι κατάλληλη στην εγκυμοσύνη, το θηλασμό ενώ προτείνεται και σε άτομα που ακολουθούν vegan διατροφή.  

Αν την δοκιμάσετε και την μοιραστείτε στο Facebook ή στο Instagram μπορείτε να μας κάνετε tag να την κοινοποιήσουμε: @myparenthood.online

Μόλις προσθέσατε αυτό το προϊόν στο καλάθι σας

Live Masterclass
Επιβεβαίωση εγγραφής
Scroll to Top