Η παιδική διατροφή είναι πολύ σημαντική γιατί αποτελεί την αφετηρία στη σχέση μας με το φαγητό. Η Διατροφολόγος Γεωργία Ζιώγου, μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για βοηθήσουμε το παιδί μας να κάνει καλή αρχή σε αυτή τη σχέση ζωής.
Ας ξεκινήσουμε από μια κοινή παραδοχή: oι γονείς συχνά αναπαράγουν τον τρόπο διαπαιδαγώγησης που οι ίδιοι έμαθαν από τους γονείς τους. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, χωρίς να το συνειδητοποιούν, μεταλαμπαδεύουν στα παιδιά τους τη σχέση που έχουν οι ίδιοι με το φαγητό, ακόμα κι αν αυτή η σχέση είχε πολλά σφάλματα, τα οποία οι ίδιοι δεν διόρθωσαν ποτέ.
Παιδική διατροφή: Aς κάνουμε εμείς τη νέα αρχή για τα παιδιά μας!
Τι θα γινόταν όμως αν οι γονείς αναρωτιόντουσαν πως θα ήθελαν να είναι η σχέση των παιδιών τους με το φαγητό; Σε αυτή την περίπτωση, πώς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να δημιουργήσουν μια θετική σχέση με το φαγητό, μια σχέση που μπορεί οι ίδιοι να μην είχαν στην παιδική τους ηλικία;
Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα είναι απλό: να καταλάβει ο γονιός τη βαρύτητα του ρόλου του, στη διαδικασία διατροφής του παιδιού του.
Είναι αλήθεια ότι για τους περισσότερους γονείς, μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο να μην το παρακάνουν με την εμπλοκή τους στα γεύματα του παιδιού. Τα όρια είναι σημαντικά και οι γονείς χρειάζεται να δημιουργήσουν μια υποστηρικτική δομή, ώστε να γνωρίζει το παιδί τους κάποια βασικά στοιχεία για τα γεύματα. Τι όμως είναι πολύ σημαντικό; Μα οι ίδιοι οι γονείς να βάζουν όρια στον εαυτό τους!
Η δουλειά των γονιών είναι απλή. Πρέπει να προμηθεύουν φαγητό στα παιδιά τους, να τους δίνουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν μια ποικιλία διαφορετικών θρεπτικών τροφών. Αλλά από εκεί και πέρα η δουλειά τους τελειώνει. Δεν χρειάζεται να ελέγχουν τα παιδιά τους συνεχώς, τα γεύματα και το κολατσιό, τις ακριβείς ποσότητες, τη σειρά με την οποία έφαγαν και αν “τελείωσαν” το γεύμα τους.
Ο συνεχής έλεγχος γύρω από τα θέματα του φαγητού δε βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν μια υγιή σχέση με το φαγητό. Όταν οι γονείς αισθάνονται αυτή την ανάγκη – να ελέγξουν τα γεύματα των παιδιών τους – θα πρέπει να βάζουν οι ίδιοι όριο στον εαυτό τους. Θα χρειαστεί να δεχτούν την αβεβαιότητα, που μπορεί να νιώσουν και να εμπιστευτούν το παιδί τους στο πως και πόσο θα φάει.
Τι όμως είναι πολύ σημαντικό; Μα οι ίδιοι οι γονείς να βάζουν όρια στον εαυτό τους!
Με την ίδια θέση συμφωνεί και η διακεκριμένη οικογενειακή διατροφολόγος Nicole Cruz που δραστηριοποιείται στην Καλιφόρνια στην Αμερική η οποία υποστηρίζει: “Ένας γονιός που θέλει να μεγαλώσει έναν άνθρωπο με ισορροπημένη διατροφή, χρειάζεται να θέσει όρια που σχετίζονται με το που και πότε το φαγητό είναι διαθέσιμο αλλά και τι είναι το φαγητό αυτό. Όχι με το πόσο φαγητό, με ποια σειρά και ποιο συγκεκριμένο τρόφιμο τρώνε ή δεν τρώνε τα παιδιά”.
Οι γονείς, δίνοντας στα παιδιά μια σειρά από θρεπτικές και υγιεινές επιλογές για τα ίδια, εκπαιδεύοντάς τα σε ποιο πλαίσιο, χώρους και ώρες μπορούν να τρώνε, τότε τους παρέχουν τη δομή και τα όρια που χρειάζονται τα ίδια. Το “micromanagement” στα γεύματα των παιδιών από τους γονείς, έχει συνήθως το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιθυμούν οι γονείς.
Μάθε περισσότερα σε ένα Online Masterclass!
Αναζητάς περισσότερες πληροφορίες για την επικοινωνία με το παιδί σου σε δύσκολα θέματα; Mπορείς να δεις το VOD Μasterclass “Η διατροφή στη βρεφική και τη νηπιακή ηλικία” και να λάβεις από ειδικό μία σωστή καθοδήγηση για την αποτελεσματική συζήτηση με το παιδί σου, καθώς αυτό διαμορφώνει την προσωπικότητά του.
Ακολουθησέ μας στο Facebook και στο Instagram και μοιρασου μαζί μας όλα όσα θέλεις να αναλύσουμε σε επόμενά μας blog post!