Η Αναπτυξιακή Ψυχολόγος Ματίνα Σωτηροπούλου, εξηγεί πώς η μόδα των pranks (φάρσες) γονιών στα παιδιά τους, μπορεί να έχει εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες στον ψυχισμό τους.
Το τελευταίο διάστημα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρατηρείται το φαινόμενο όπου όλο και περισσότεροι γονείς κάνουν “αστείες” φάρσες στα παιδιά τους (pranking kids). Σε πολλές περιπτώσεις, οι φάρσες αυτές δεν είναι καθόλου αθώες. Πιο συγκεκριμένα, η ιδέα οι γονείς να ντυθούν τις απόκριες βαμπίρ ή κλόουν και να κυνηγάνε τα παιδιά στο σπίτι τους, να προσποιούνται πως έχουν πεθάνει την Πρωταπριλιά ή ότι τους έφαγαν τα γλυκά των γιορτών ή να ντύνονται ο Κατεργάρης των Χριστουγέννων, έχει μια επικίνδυνη πλευρά που πρέπει να σημειωθεί.
Δεν είναι μάλιστα λίγοι οι γονείς που παράλληλα βιντεοσκοπούν τη φάρσα που κάνουν στα παιδιά τους, καταγράφουν τις αντιδράσεις τους και τις αναρτούν στο διαδίκτυο. Το προβληματικό κομμάτι εδώ είναι άμεσα ορατό: οι αντιδράσεις των παιδιών δεν είναι η χαρά και το γέλιο αλλά ο φόβος και η απόσυρση.
Επιλέγουμε να παραθέσουμε μερικά παραδείγματα στα παρακάτω βίντεο για τη γιορτή του Halloween που μοιάζει πολύ με τις δικές μας απόκριες.
Και τώρα ας γίνουμε πιο συγκερκιμένοι.
Όταν ένα παιδί φοβάται, αντίδρα συχνά με μία από τις τέσσερις αντιδράσεις:
*flight (φυγή),
*fight (πάλη),
*freeze (πάγωμα)
*fawn (προσπάθεια να ευχαριστήσει κανείς το άτομο που προκαλεί την αντίδραση του φόβου).
Η περίπτωση του δεύτερου βίντεο, που χρησιμοποιούμε ως παράδειγμα πιο πάνω, είναι χαρακτηριστική: το ένα παιδί επιτίθεται (πάλη) στον Κατεργάρη των Χριστουγέννων, ενώ το άλλο κρύβεται πίσω από τα μαξιλάρια θέλοντας να φύγει (φυγή).
Τι συμβαίνει στο σώμα και την ψυχή του παιδιού μας
Υπάρχει μεγάλη ποσότητα αδρεναλίνης και κορτιζόλης που τρέχει εκείνη τη στιγμή στον οργανισμό του παιδιού, καθώς το “ξυπνητήρι” στο μυαλό τους, η αμυγδαλή, έχει αποσυντονιστεί, λέγοντας στο παιδί πως πρέπει να προστατευτεί για να επιβιώσει. Ο προμετωπιαίος λοβός του εγκεφάλου το μέρος του εγκεφάλου από το οποίο αντλούμε τη λογική, έχει παγώσει. Παράλληλα, υψηλά ποσοστά κορτιζόλης που διαπερνούν την περιοχή του ιπποκάμπου, που επηρεάζει τη μνήμη. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι όταν περάσει αυτή η “πλάκα” και το παιδί καταλάβει πως δεν υπήρχε πράγματι ένα “τέρας” στο σπίτι του, θα συνεχίσει να μην αισθάνεται ασφαλές, γιατί ο ιππόκαμπος, θα το έχει διατηρήσει ως ανάμνηση.
Στη συνέχεια αυτή η “πλάκα” θα έχει σαν αποτέλεσμα, το παιδί σαν μην εμπιστεύεται τους γονείς του. Ακόμα το συγκερκιμένο συμβάν θα το κρατάει σε αγωνία για το πότε είναι πιθανό να ξανασυμβεί κάποια αντίστοιχη πλάκα. Όσο και αν φαίνεται δύσκολο στα μάτια ενός ενήλικα, στο μέλλον μία μυρωδιά, ένας ήχος ή μία εικόνα, μπορεί να διακινήσει ξανά αυτή την ανάμνηση στο μυαλό ενός παιδιού!
Ακόμα και όταν περάσει αυτή η “πλάκα” και το παιδί καταλάβει πως δεν υπήρχε πράγματι ένα “τέρας” στο σπίτι του, θα συνεχίσει να μην αισθάνεται ασφαλές γιατί ο ιππόκαμπος, θα το έχει διατηρήσει σαν μια ανάμνηση.
Εκτός από την έντονη αντίδραση στρες στο σώμα ενός παιδιού και τη δυσκολία του να εμπιστευτεί τους γονείς του, ένα παιδί που έχει τρομάξει από μια καθόλου “αστεία” φάρσα, μπορεί να εμφανίσει διαταραχή στον ύπνο του με εφιάλτες ή να αρχίσει να θέλει να κοιμάται με ανοιχτό το φως.
Αποκριάτικες πλάκες: Διασκεδάζουμε σωστά
- Αν ΔΕΝ είστε σίγουροι πως το παιδί σας θα βρει αστεία τη φάρσα ή τη στολή που φοράτε και πως δεν θα τρομάξει, τότε καλύτερα να μην προχωρήσετε με τη συγκεκριμένη φάρσα.
- Δοκιμάστε άλλους τρόπους για να κάνετε τα παιδιά σας να γελάσουν. Μπορείτε για παράδειγμα να γελοιοποιήσετε τον εαυτό σας, κάνοντας για παράδειγμα κάποια αστεία φωνή ή λέγοντας πράγματα που μπορεί να μην περιμένουν ή που ξέρουν πως δεν θα τα λέγατε ποτέ. Δοκιμάστε φράσεις όπως για παράδειγμα “εγώ αφήνω τα παιδιά μου να κάθονται στο κινητό τους όση ώρα θέλουν” ή “μπορούν να τρώνε παγωτό κάθε μέρα” και δείτε τις αντιδράσεις τους.
Τέλος μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά σας σας μιμούνται, άρα είναι πολύ πιθανό να επαναλάβουν και τα ίδια αυτές τις φάρσες στους φίλους τους. Πως θα σας φαινόταν αυτό;
Αξίζει να σημειώσουμε ότι συχνά αγνοούμε τις επιπτώσεις του τοξικού στρες και των αντιδράσεων φόβου στο σώμα ενός παιδιού. ‘Ετσι η διατήρηση των ορίων της πλάκας και η δεύτερη σκέψη ότι αυτή η πλάκα μπορεί να “ξεφεύγει”, είναι πολύ σημαντικές για τη συναισθηματική του παιδιού μας.
Πηγές
https://www.instagram.com/reel
Μάθε περισσότερα σε ένα Online Masterclass!
Αναζητάς περισσότερες πληροφορίες να στηρίξεις το παιδί σου να βρει την ταυτότητα και τον προσανατολισμό του; Mπορείς να δεις το VOD Μasterclass “Επαγγελματικός προσανατολισμός: Καθοδηγώντας το παιδί μας στην ενηλικίωση” και να ενημερωθείς από τον ίδιο για ό,τι καθίσταται σημαντικό για την ανάπτυξη και τη ζωή του παιδιού μας.
Ακολουθησέ μας στο Facebook και στο Instagram και μοιρασου μαζί μας όλα όσα θέλεις να αναλύσουμε σε επόμενά μας blog post!