fbpx

5 τρόποι για να διδάξουμε στα παιδιά τη σημασία της διάσωσης των ωκεανών!

διδάξουμε στα παιδιά

Η σημασία της διάσωσης των ωκεανών είναι ένα μάθημα που πρέπει εμείς να διδάξουμε στα παιδιά μας. Η Ελένη Ανδρεάδη, Συγγραφέας και ειδική σε θέματα Αειφορίας, έχει μερικές όμορφες ιδέες για να το κάνουμε διασκεδαστικά.

Οι ωκεανοί καλύπτουν περισσότερο από το 70% της Γης, αλλά η ρύπανση, η υπεραλίευση και η κλιματική αλλαγή αποτελούν απειλές για την επιβίωση αυτών των κρίσιμων οικοσυστημάτων.

Τα εντυπωσιακά θηλαστικά της θάλασσας, τα μαγευτικά κοράλλια και η ζωή στους όμορφους βυθούς, όλες αυτές οι εικόνες που βλέπουν τα παιδιά μας σε ταινίες καρτούν ή στις όμορφες σελίδες των παραμυθιών, κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.

Η καλλιέργεια μίας ειδικής ευαισθησίας για τη θάλασσα, τους ωκεανούς και την υδρόβια ζωή, που τόσο γοητεύει τα παιδιά, θα οδηγήσει στη δημιουργία πολιτών του αύριο, που θα νιώθουν ότι η προστασία του είναι και δική τους ευθύνη.

Τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό; Να επιστρατεύσουμε την καλή ενέργεια, τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τον παιδιών, τον μεγάλο μας σύμμαχο!

Δείτε μερικές τόσο, μα τόσο απλές ιδέες, που μπορούν να φέρουν μεγάλα αποτελέσματα στην περιβαντολλογική παιδεία του παιδιού μας:

Διαβάστε μαζί βιβλία με θέμα τη θάλασσα

Η ανάγνωση βιβλίων με παιδιά είναι πάντα μια καλή ιδέα για την πνευματική τους ανάπτυξη. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να τα βοηθήσει να αποκτήσουν περισσότερη ενσυναίσθηση για τη θαλάσσια ζωή. Μπορεί να είναι βιβλία που να εξηγούν τη ρύπναση ή τους κινδύνους που απειλούν τα ψάρια και τα θαλάσσια φυτά ακόμα και τις… μυθικές γοργόνες! Μπορεί όμως -απλά- να είναι μια όμορφα εικονογραφημένη θαλασσινή ιστορία, που μπορεί να γίνει αιτία για μια υπέροχη συζήτηση, σχετικά με τη σημασία προστασίας της θάλασσας.

Tip: Μην ανυσηχείτε για την επιτυχία της συζήτησης! Τα παιδιά είναι οι καλύτεροι συνομιλίτες σε “σοβαρά” θέματα!

Υιοθετήστε ένα απειλούμενο ζώο

Μαζί με το παιδία σας, αναζητήστε στο διαδίκτυο τις οργανώσεις για τα ζώα και το περιβάλλον που σας δίνουν τη δυνατότητα να υιοθετήσετε ένα δελφίνι ή μία θαλάσσια χελώνα. Δώστε όνομα στο ζωάκι σας, συζητήστε το λόγο που το υιοθετήσατε και κάντε μαζί όμορφες συζητήσεις για το χελωνάκι που τώρα θα είναι χαρούμενο γιατί θα το φροντίζουν καλύτερα.

Μειώστε τη χρήση του πλαστικού οικογενειακώς!

Μειώνω το πλαστικό από τη ζωή μου, συμβάλλω στη μείωση της δημιουργίας των “νησιών πλαστικού” που είναι γεμάτο τοξικά σκουπίδια που απειλούν τα ψαράκια! Φτιάξτε μαζί ένα οικογενειακό “Σύστημα Πόντων για τη Σωτηρία της Θάλασσας” κάθε φορά που δε επιλέγετε να χρησιμοποιήσετε πλαστικές σακούλες, τάπερ και σερβίτσια. Στη συνέχεια, δώστε ένα βραβείο που είναι “άυλο”όπως αγκαλιές, περισσότερη ώρα βόλτας ή κάτι που να συναρπάζει το παιδί σας.

Πάρτε τα πινέλα!

Πάρτε απλές κόλες Α4 π.χ από εκτυπώσεις που δε χρειάζεστε ή παλιές σελίδες τετραδίων και στην άδεια πλευρά, ζωγραφίστε μαζί ένα κόμικ, καρέ καρέ, με ένα θηλαστικό ή φυτό που απειλείται αλλά εσείς αναλαμβάνετε να το βοηθήσετε να σωθεί.

Σηκώστε τα μανίκια μαζί και σώστε τα ζώα!

Όταν βρεθείτε στην παραλία, πριν ή μετά τη βουτιά σας, μαζέψτε μαζί τα πλαστικά σκουπίδια που έχει ξεβράσει η θάλασσα. Αυτή η μικρή κίνηση, τονίστε στα παιδιά σας, πως κάνει τεράστια διαφορά στο θαλασσοπούλι ή το ζωάκι της θάλασσας που δεν θα το φάει. Με κάθε σκουπίδι που μαζεύουμε, κάνουμε τον κόσμο καλύτερο για αυτό το ζώο. Αναζητείστε ομαδικούς καθαρισμούς από οργανισμούς ή ομάδες, ή οργανώστε έναν με το σχολείο σας. Ονομάστε το «Πάρτι Καθαρισμού». Τα παιδιά σας μπορούν να ζωγραφίσουν την πρόσκληση και να σκεφτείτε μαζί λιχουδιές, μουσική και άλλα που μπορείτε να μοιραστείτε στην ακρογιαλιά για να είναι μια διασκεδαστική εξόρμηση.

H φαντασία του παιδιού σας θα σώσει του ωκεανούς, γιατί θα καλλιεργήσει από μικρή ηλικία το σεβασμό για τη θαλάσσια ζωή.

Καλή επιτυχία!

Μόλις προσθέσατε αυτό το προϊόν στο καλάθι σας

Live Masterclass
Επιβεβαίωση εγγραφής
Scroll to Top