O επαγγελματικός προσανατολισμός ενός παιδιού είναι η διαδικασία υποστήριξης για να ανακαλύψει τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά του. Τι λάθη μπορεί να κάνουμε εμείς ως γονείς σε αυτή τη διαδικασία; Η Αναπτυξιακή Ψυχολόγος Ματίνα Σωτηροπούλου αναλύει.
Μια από τις μεγαλύτερες αγωνίες των μαθητών αλλά και των οικογενειών τους, είναι η επιλογή κατεύθυνσης και στη συνέχεια μίας ακαδημαϊκής πορείας που θα εξασφαλίσει την επαγγελματική αποκατάσταση. Παρόλο που οι περισσότεροι γονείς θα ήθελαν το παιδί τους να προχωρήσει σε μια επιλογή που θα του αρέσει, το άγχος των σχετικά με την επαγγελματική αποκατάστασή του, μπορεί να δυσκολέψουν ιδιαίτερα τον διάλογο.
Επαγγελματικός προσανατολισμός και συχνά λάθη των γονιών όταν μιλούν στα παιδιά τους.
Η οικονομική αποκατάσταση. Τελεία.
Το οικονομικό άγχος είναι παρόν στις περισσότερες οικογένειες. Γι’ αυτό το λόγο οι γονείς προσπαθούν να προετοιμάσουν τα παιδιά τους για την εικόνα που θα συναντήσουν, φεύγοντας από το σχολείο. Συχνά όμως ενδέχεται να κατευθύνουν τους μαθητές σε επαγγέλματα με γνώμονα αποκλειστικά τη άμεση απορρόφηση ή οικονομική σταθερότητα.
Παιδιά ως “προέκταση” του εαυτού μας
Τα όνειρα και οι προσδοκίες των γονιών συχνά εμπλέκονται με τις επιθυμίες των παιδιών. Οι ευκαιρίες που μπορεί οι ίδιοι να μην είχαν σαν παιδιά είναι αναμενόμενο να έρθουν στο προσκήνιο όταν ξεκινούν οι συζητήσεις για τη ζωή μετά το σχολείο. Παράλληλα, η θαμπή εικόνα που μπορεί να έχουν οι μαθητές για το μέλλον τους δε βοηθά τον διάλογο.
“Κοίτα εδώ στο ίντερνετ!”
Τα νέα επαγγέλματα και το ενδιαφέρον των Μέσων Ενημέρωσης για αυτά, μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τους γονείς. Με τη σειρά τους οι ίδιοι συχνά κατευθύνουν τα παιδιά σε αυτές τις νέες τάσεις, αφήνοντας στην άκρη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά προσωπικότητας και τις επιθυμίες τους. Οι νέες τάσεις στα επαγγέλματα συχνά κινούνται με πολυ γρήγορους ρυθμούς και δεν αποτελούν απαραίτητα έναν ασφαλή τρόπο επιλογής σπουδών.
Δείξε μου το Πανεπιστήμιό σου να σου πω ποιος είσαι
Συχνά οι γονείς μπορεί να επηρεαστούν από την καλή κατάταξη ενός Πανεπιστημιακού Ιδρύματος ή από την τοποθεσία του – αν βρίσκεται κοντά στην περιοχή που διαμένουν – και να κατευθύνουν τους μαθητές να το επιλέξουν. Όμως η επιλογή είναι προτιμότερο να συνδέεται με το αντικείμενο των σπουδών και την προσωπικότητα των παιδιών, παρά με πιο τεχνικά ζητήματα.
Απόρριψη των επιλογών των μαθητών
Δεν είναι λίγες οι φορές που τα παιδιά μπορεί να εκφράσουν ενδιαφέρον για επαγγέλματα που μπορεί να μην ανήκουν στα παραδοσιακά επαγγέλματα ή να αναφέρονται στο επάγγελμα λιγότερα συνηθισμένα. Οι γονείς μπορεί να απορρίψουν αυτές τις σκέψεις των παιδιών μεταφράζοντας τις σε “παιδική” ή “απερίσκεπτη” συμπεριφορά, κάτι που δεν θα βοηθήσει τη διαδικασία αναζήτησης επαγγέλματος.
Σύγκριση των επιλογών τους με άλλους μαθητές
Οι γονείς συχνά βλέποντας τα παιδιά τους να μην έχουν αποφασίσει σε ποια κατεύθυνση/κλάδο θα κινηθούν, μπορεί να προσπαθήσουν να αναφερθούν στο “τι κάνουν οι άλλοι μαθητές”. Σκοπός τους είναι να δώσουν μια άλλη οπτική στους μαθητές, όμως η σύγκριση των επιλογών ή της επίδοσης των μαθητών δεν φαίνεται να βοηθά σημαντικά τη διαδικασία επιλογής επαγγέλματος. Η διάθεση για σύνδεση και μετακίνηση, μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμη στις συζητήσεις μεταξύ γονιών και εφήβων. Τέλος, το προσωπικό του σχολείου καθώς και τα διαθέσιμα σταθμισμένα εργαλεία για τον επαγγελματικό προσανατολισμό, μπορούν να ενισχύσουν την προσπάθει των μαθητών στην αναζήτηση επαγγέλματος.
Μάθε περισσότερα σε ένα Online Masterclass!
Αναζητάς περισσότερες πληροφορίες να στηρίξεις το παιδί σου να βρει την ταυτότητα και τον προσανατολισμό του; Mπορείς να δεις το VOD Μasterclass “Επαγγελματικός προσανατολισμός: Καθοδηγώντας το παιδί μας στην ενηλικίωση” και να ενημερωθείς από τον ίδιο για ό,τι καθίσταται σημαντικό για την ανάπτυξη και τη ζωή του παιδιού μας.
Ακολουθησέ μας στο Facebook και στο Instagram και μοιρασου μαζί μας όλα όσα θέλεις να αναλύσουμε σε επόμενά μας blog post!