fbpx

Ακαδημαϊκό Άγχος: Tι συμβαίνει στους μαθητές του Λυκείου;

ακαδημαϊκό άγχος

Το ακαδημαϊκό άγχος είναι όλο και πιο έκδηλο στους έφηβους. Ο Ψυχίατρος Παιδιών και Εφήβων Αθανάσιος Κανελλόπουλος, με αφορμή την περίοδο των εξετάσεων, μας μιλά για το θέμα.

Το άγχος είναι μια λέξη που αναφέρεται αρκετά συχνά στην καθημερινότητα των εφήβων. Μπορούμε να ορίσουμε ως “άγχος” τη σωματική και ψυχική απάντηση ενός ατόμου σε ένα εξωτερικό γεγονός. Το γεγονός αυτό μπορεί να έχει θετικό (π.χ προετοιμασία για το πάρτι των αποφοίτων) ή αρνητικό πρόσημο ( π.χ τον τσακωμό με έναν φίλο).

Συνήθως το έντονο άγχος φεύγει όταν το γεγονός που προκαλεί το άγχος ολοκληρώνεται. Την ίδια στιγμή υπάρχει και το άγχος που έρχεται σαν αποτέλεσμα ενός εσωτερικού διαλόγου, που πραγματοποιεί το άτομο και συνδέεται με το έντονο και διάχυτο άγχος. Η παρουσία του είναι αισθητή στην καθημερινότητα του ατόμου, ακόμα και έπειτα από το στρεσογόνο γεγονός.

Οι έφηβοι είναι ιδιαίτερα αγχομένοι, καθώς βιώνουν πολλές ορμονικές αλλαγές στις σχέσεις με τους συνομηλίκους τους, όπως και τα αρκετά πρωτόγνωρα συναισθήματα που βιώνουν στο δρόμο προς την ενηλικίωση. Αν προστεθεί σε αυτά το ακαδημαϊκό άγχος στις τάξεις του Λυκείου, τότε μπορεί κανείς να κατανοήσει την αγωνία των μαθητών για το μέλλον, την επίτευξη στόχω και το πλήθος προσδοκιών που δημιουργούν μία έντονη πίεση.

Σύμφωνα με την Sakshi Khurana, ερευνήτρια του Harvard, που ειδικεύεται σε θέματα που αφορούν την ψυχική υγεία των νέων ανθρώπων: “Κάποιοι κοινοί παράγοντες που προκαλούν στρες στους εφήβους μπορεί να είναι το άγχος να τα πάνε καλά στις εξετάσεις, να γίνουν δεκτοί σε ένα καλό πανεπιστήμιο, η πίεση των συνομηλίκων, οι προσωπικές τους σχέσεις και η εικόνα τους.” Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με μία παλαιότερη έρευνα που πραγματοποιήθηκε πριν την πανδημία από την Αμερικάνικη Ένωση Ψυχολόγων (APA, 2017), αποκαλύπτει πως το 83% των μαθητών αναφέρει το σχολείο σαν την κύρια πηγή άγχους, το 69% αναφέρθηκε στην εισαγωγή σε ένα καλό πανεπιστήμια και στις σωστές επιλογές μετά το σχολείο και τέλος, σαν τρίτη πηγή άγχους (65% των εφήβων), αναφέρθηκε στην αγωνία για τα οικονομικά της οικογένειάς τους.

Πως μπορεί ένας γονιός να αναγνωρίσει το ακαδημαϊκό άγχος στο παιδί του;

Σαν μία “αλλαγή” στη συμπεριφορά του και σε όσα απολάμβανε μέχρι πρότινος.

Σε μορφή σωματικών συμπτωμάτων όπως ενοχλήσεις στο στομάχι, στην κοιλιά και στο κεφάλι.

Ως διαταραχή στην πρόσληψη τροφής (μείωση ή αύξηση της τροφής) και στις ώρες του ύπνου (μείωση ή αύξηση των ωρών ύπνου).

Ως έντονη κόπωση και αδυναμία να ξεκουραστεί επαρκώς.

Mία δυσκολία να συγκεντρωθεί και να ολοκληρώσει δραστηριότητες που προηγουμένως μπορούσε να πραγματοποιήσει με ευκολία.

Παρατηρείται μία απόσυρση από τους συνομηλίκους, το σχολείο και την οικογένεια και μία απώλεια νοήματος και κινήτρου.

Κάποιοι κοινοί παράγοντες που προκαλούν στρες στους εφήβους μπορεί να είναι το άγχος να τα πάνε καλά στις εξετάσεις, να γίνουν δεκτοί σε ένα καλό πανεπιστήμιο, η πίεση των συνομηλίκων, οι προσωπικές τους σχέσεις και η εικόνα τους.

Ακαδημαϊκό στρες: Τρόποι στήριξης του εφήβου

Την περίοδο των εξετάσεων, προσπαθήστε να εκφράσετε στο έφηβο παιδί σας συναισθήματα στήριξης και αγάπης. Το συναίσθημα ότι είστε στο πλάι του και το αποδέχεστε είναι εξαιρετικά σημαντικό, όπως και η εδραίωση μίας κοινής ρουτίνας ύπνου και φαγητού που αποπνέει το αίσθημα ασφάλειας και σταθερότητας.

Μπορείτε να δείξετε πώς να αντιμετωπίζει το στρες μέσα από τη σωστή αναπνοή ή τεχνικές που βοηθούν κι εσάς να ξεπεράσετε πιεστικές καταστάσεις. Μοιραστείτε τις! Τα παιδιά νιώθουν καλύτερα όταν μαθαίνουν πράγματα από εσάς.

Υποδείξτε τους ότι είναι πολύ σημαντικό να κάνει δημιουργικά διαλείμματα από τη μελέτη και τη σκέψη των εξετάσεων. Παρακινήστε το περάσει χρόνο στη φύση, να μην ξεχνά να ασχοληθεί με τα χόμπι του και περιβάλλετέ το με όμορφες στιγμές με την οικογένεια και τους φίλους του. Η δημιουργία θετικών εξωσχολικών εμπειριών είναι σημαντικό μηχανισμός αντιμετώπισης του ακαδημαϊκού στρες.

Τέλος, αν πιστεύετε πως το παιδί σας χρειάζεται υποστήριξη μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με την πλατφόρμα μας, Myparenthood.gr ή να απευθυνθείτε στο σχολείο του παιδιού για περισσότερη καθοδήγηση.

Μάθε περισσότερα σε ένα Online Masterclass!

Αναζητάς περισσότερες πληροφορίες για να μπορέσεις να βοηθήσει το παιδί σου με το άγχος, παρακολούθησε το VOD Μasterclass “Αγχος στα Παιδιά” με τον Ψυχίατρο Παιδιών και Εφήβων Αθανάσιο Κανελλόπουλο και λάβε μία σωστή καθοδήγηση.

Ακολουθησέ μας στο Facebook και στο Instagram και μοιρασου μαζί μας όλα όσα θέλεις να αναλύσουμε σε επόμενά μας blog post!

Μόλις προσθέσατε αυτό το προϊόν στο καλάθι σας

Live Masterclass
Επιβεβαίωση εγγραφής
Scroll to Top