fbpx

Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση: Πώς να μιλήσω στο παιδί μου για το σεξ ανάλογα με την ηλικία του

σεξουαλική διαπαιδαγώγησηγ

Η Ψυχολόγος κα Ζωή Σιούτη μας μιλά για τη σημασία της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και πώς αυτή πρέπει να γίνεται ανάλογα με την ηλικία του παιδιού μας.

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι βασικό μάθημα. Στο σύγχρονο κόσμο είναι απαραίτητο να μιλήσουμε στα παιδιά μας για τη σεξουαλική τους υγεία. Και ακόμα περισσότερο: είναι σφάλμα ένας γονέας να πιστεύει ότι με μία συζήτηση έχει καλύψει το θέμα. Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι μία διαδικασία που συμβαίνει μέσα στην πορεία της ανάπτυξης του παιδιού και μάλιστα οφείλει για γίνεται με τον κατάλληλο τρόπο.   

Σε αυτό το σημείο έχει αξία να σημειώσουμε ότι οι δεκαετίες που οι γονείς αποφεύγανε να μιλήσουν στα παιδιά τους για το σεξ έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Και υπάρχει συγκεριμένος λόγος γι’ αυτό. Σε γενιές παιδιών, όπως αυτές των σύγχρονων γονιών, η πληροφορία για το σεξ περνούσε ελάχιστα μέσα από τους γονείς και λίγο μέσα από τους φίλους. Σήμερα, εάν οι γονείς δεν αναλάβουν δράση, τότε τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση του παιδιού τους θα αναλάβουν φίλοι, οι ίδιοι ερωτικοί σύντροφοι και -κυρίως- η Google μέσα από αμφίβολες πηγές.

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση του παιδιού είναι βασικό μάθημα απαραίτητο σε ένα σύγχρονο κόσμο.

Γιατί όμως οι γονείς συχνά νιώθουμε τόσο άβολα να μιλήσουμε στα παιδιά για το σεξ;

‘Eνα από τα κυριότερα εμπόδια στην επικοινωνία του παιδιού μας σχετικά με το σεξ, έχει να κάνει με τη δική μας αποφυγή για το θέμα. Αρκετές φορές, ακόμα και στο σήμερα, ένας γονέας πιάνει τον εαυτό του να αποφεύγει ερωτήσεις του παιδιού όπως  “από πού προέρχονται τα μωρά;” ή, “Μαμά, έχεις πέος;”. Ο λόγος που νιώθουμε άβολα, συνδέεται με το πιθανότητα κι εμείς οι ίδιοι, να μην είχαμε λάβει ως παιδιά την κατάλληλη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Όμως στο μοντέρνο ψηφιακό κόσμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οφείλουμε να κάνουμε το βήμα, ώστε να μην αφήσουμε τα παιδιά μας εκτεθειμένα σε έναν ωκεανό παραπληροφόρησης σε σχέση με το σεξ.

Σήμερα, εάν οι γονείς δεν αναλάβουν τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση του παιδιού του, τότε θα την αναλάβουν οι φίλοι, οι σύντροφοι και -κυρίως- η Google, μέσα από αμφίβολες πηγές.

Ας διδάξουμε σε κάθε ηλικία στο παιδί μας, πώς να σέβεται το σώμα του και το σώμα του άλλου.

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στη νηπιακή ηλικία

Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι έτοιμα να μάθουν για τα ανδρικά και γυναικεία μέρη του σώματος και την ιδιωτικότητα αυτών των σημείων.

Ένας τρόπος για να μιλήσουμε στα μικρά παιδιά για τα ιδιωτικά μέρη του σώματός τους είναι να τα περιγράψουμε ως αυτά που βρίσκονται κάτω από το μαγιό τους. Αρκεί να τους μάθουμε ότι δεν πρέπει να τα δείχνουν σε κανέναν άλλο, παρά μόνο στο ραντεβού με τον γιατρό ή στο μπάνιο και να μην δείχνουν ποτέ τα σημεία αυτά εάν εμείς δεν είμαστε παρόντες. Μπορούμε επίσης με εύσχημο τρόπο να θέσουμε τα θεμέλια της έννοιας της συναίνεσης: Πρέπει να διδάξουμε στο παιδί μας ότι εάν για παράδειγμα, ένα άλλο παιδί δεν θέλει να το κυνηγήσουν, τότε πρέπει να σεβαστούμε την επιθυμία του, όπως και να εκφράζει τη δική του, ότι δηλαδή δεν θέλει να παίξει κυνηγητό.

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση σε παιδιά Δημοτικού

Τα παιδιά του δημοτικού είναι έτοιμα να μάθουν “πώς γίνονται τα μωρά” αλλά και να γνωρίσουν ποιες αλλαγές θα επέλθουν στο σώμα τους στην την προ-εφηβεία. Μπορεί να θεωρήσουν κάποιες από τις πληροφορίες αυτές ως κάτι αστείο ή περίεργο. Δεν πειράζει!

Επίσης τώρα μπορείτε να πείτε στο παιδί σας ότι μεγαλώνοντας θα νιώθει έλξη προς τους άλλους, αλλά αυτή την έλξη θα πρέπει να την εκφράζει μόνο όταν είναι αμοιβαία, όπως με το παιδί που δε θέλει να το κυνηγήσουν που αναφέραμε παραπάνω.

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση σε εφήβους

Στην εφηβεία τα παιδιά μιλάνε και επηρεάζονται πολύ από τους συνομήλικους τους. Όπως και από τη Google! Επομένως πρέπει να περιμένετε ότι θα μιλάνε περισσότερο με τους φίλους τους για το σεξ, απ’ ό,τι με εσάς. Ωστόσο, μπορεί κάποιες πληροφορίες να χρειάζονται επαλήθευση ή επεξήγηση. Μέσα από τη σχέση εμπιστοσύνης που έχουν χτίσει με εσάς, στρέφονται για πιο συγκεκριμένες συμβουλές. Aυτή η αμφισβήτηση της πληροφορίας «από φίλους» ή «από το διαδίκτυο» αφήνει χώρο σε εσάς να δώσετε πιο ορθές και ουσιαστικές συμβουλές.

Μερικά tips!

Στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση του παιδιού σας φροντίστε να κάντε συζητήσεις που είναι:

✔️ Ειλικρινείς

✔️ Στις οποίες είστε παρούσα/παρών και ακούτε προσεκτικά το παιδί σας.

✔️ Δώστε χρόνο στη διαδικασία της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης γιατί οι απορίες καιτα συναισθήματα του παιδιού θα είναι διαφορετικά σε βάθος χρόνου.

Mάθε περισσότερα σε ένα Οnline Masterclass!

Αν οι παραπάνω πληροφορίες σου φάνηκαν ενδιαφέρουσες, προτείνουμε να παρακολουθήσεις το VOD Masterclass της Ψυχολόγου κας Ζωής Σιούτη με τίτλο “Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση: Aπό την προσχολική ηλικία έως την προεφηβεία” και να μάθεις περισσότερα για το πότε και πώς μπορείς να μιλήσεις στο παιδί σου για το σεξ.

Δες απόσπασμα από το Masterclass

Ακολουθησέ μας στο Facebook και στο Instagram και μοιρασου μαζί μας όλα όσα θέλεις να αναλύσουμε σε επόμενά μας blog post!

Μόλις προσθέσατε αυτό το προϊόν στο καλάθι σας

Live Masterclass
Επιβεβαίωση εγγραφής
Scroll to Top