fbpx

Γεώργιος Χρούσος: “Η καλύτερη επένδυση των γονιών είναι η κύηση και τα πέντε πρώτα χρόνια”

μάθημα

Στο MyParenthood είναι μεγάλη μας τιμή και χαρά να έχουμε στην επιστημονική ομάδα μας τον Ομότιμο Καθηγητή Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας κ. Γεώργιο Χρούσο.

Η ψυχολογία του εμβρύου είναι ένα θέμα που ενδιαφέρει πολύ την επιστημονική κοινότητα τα τελευταία χρόνια. Ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας κ. Γεώργιος Χρούσος είναι ένας από τους κορυφαίους παγκοσμίους ερευνητές πάνω στην επίδραση της ενδομήτριας ζωής στη μετέπειτα ανάπτυξη του ανθρώπου. Με βαθιές γνώσεις, μακρά βιβλιογραφία και προσφορά στην επιστήμη, έχει ανοίξει νέους ορίζοντες σε ένα φάσμα χρόνιων πολύπλοκων διαταραχών του ανθρώπου, όπως η κατάθλιψη, η παχυσαρκία, το μεταβολικό σύνδρομο, οι αυτοάνοσες και αλλεργικές παθήσεις, οι διαταραχές της διατροφής, οι διαταραχές του ύπνου και τα ψυχοσωματικά νοσήματα.

Επιλέξαμε μερικές από τις πιο διαφωτιστικές δηλώσεις του στην Εφημερίδα Καθημερινή, γύρω από ζητήματα όχι μόνο Παιδιατρικής αλλά και ευρύτερης θεματικής.

Για τη σημασία των 5 πρώτων χρόνων ζωής

“Η επίδραση του σχολείου, στα 5 ή 6 χρόνια ενός παιδιού, ξεκινάει αργά. Ηδη έχουν γίνει μεγάλες αλλαγές στον εγκέφαλο. Η καλύτερη επένδυση των γονιών είναι η κύηση και τα πέντε πρώτα χρόνια. Η ενασχόληση των γονιών με το παιδί είναι πολύ σημαντική. Εκτός από αγάπη και τρυφερότητα, πρέπει να τους παρέχουν θετικά ερεθίσματα. Να καταλάβουν τι σημαίνει η σωστή μάθηση για τα παιδιά τους. Η μάθηση φέρνει ευχαρίστηση στον άνθρωπο. Δεν είναι τυχαίο ότι, όταν μαθαίνουμε κάτι καινούργιο, αισθανόμαστε ευχαρίστηση. Το ήξερε και ο Πλάτων. Έλεγε: «επιστήμη ποιητική ευδαιμονίας». Η ευδαιμονία δεν είναι απλώς η ευτυχία. Είναι ένα συναίσθημα που νιώθεις μετά τα 40-45. Ένα παιδί, όπως πίστευε και ο Αριστοτέλης, δεν μπορεί να είναι ευδαιμονικό. Μπορεί να είναι ευτυχισμένο.”

πηγή: kathimerini.gr

Για τα φαινόμενα παιδικής κακοποίησης

“Το να κακοποιείς ένα παιδί είναι τεράστιο κακούργημα. Η πιθανότητα να μην πάει καλά στη ζωή του είναι πολύ μεγάλη. Η μόνη θεραπεία είναι η παιδεία των ανθρώπων. Η καλύτερη επένδυση που μπορεί να κάνει μια κοινωνία είναι στις εγκύους και στα πέντε πρώτα χρόνια ενός παιδιού. Το πώς αισθάνεται μια μητέρα επηρεάζει το έμβρυο και το παιδί, το οποίο ξεκινάει τη ζωή του με προίκα, μεγαλύτερη ή μικρό.”

πηγή: kathimerini.gr

Για την αρχή του δεσμού βρέφους-μητέρας

“Σημαντικότατη και καθοριστική αυτά τα χρόνια είναι η πρωταρχική σχέση μητέρας – παιδιού, που αποκαλείται «δεσμός» (attachment). Ο δεσμός ξεκινά να σχηματίζεται και εξαρτάται από την κατάσταση της μητέρας προ, κατά και μετά την κύηση, την έκθεση του εμβρύου στο στρες κατά την εγκυμοσύνη, και στην αλληλεπίδραση των δύο στα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού. Αμέσως μετά τη γέννηση, ευοδώνεται από την άμεση δερματική επαφή μητέρας – παιδιού, από άλλα αισθητικά ερεθίσματα από τη μητέρα όπως η φωνή της και η μυρωδιά της, από τον θηλασμό και από την τρυφερότητα, και εν γένει τον τρόπο που αντιμετωπίζεται το παιδί στα πρώτα του χρόνια. Στα κοινωνικά θηλαστικά, όπως ο άνθρωπος, υπάρχει ιδιαίτερο προσαγωγό νευρικό σύστημα αφής που συνδέεται με το σύστημα της αμοιβής στον εγκέφαλο και με την παραγωγή της ωκυτοκίνης, που έχει αποκληθεί και «ορμόνη της αγάπης». Κάθε επαφή μητέρας – βρέφους διεγείρει το σύστημα της αμοιβής και την έκκριση ωκυτοκίνης και στους δύο, λειτουργώντας ενισχυτικά στην ισχυροποίηση του δεσμού μεταξύ τους και της αμοιβαίας θετικής ενσυναίσθησης – αυτό που αποκαλούμε «αγάπη».

πηγή: kathimerini.gr

Η καλύτερη επένδυση που μπορεί να κάνει μια κοινωνία είναι στις εγκύους και στα πέντε πρώτα χρόνια ενός παιδιού.
Για την παιδική παχυσαρκία στη Ελλάδα

«Όταν πρωτοήρθα εντυπωσιάστηκα από το πόσο πολύ είχαν παχύνει τα παιδιά στην Ελλάδα. Το χρόνιο στρες συμβάλλει στην παχυσαρκία. Η πρόωρη γέννηση μετά τον έκτο μήνα της κύησης δεν είναι ασύμβατη με τη ζωή, έχει όμως διαπιστωθεί ότι σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να σχετίζεται με προβλήματα που εμφανίζονται αργότερα, στην παιδική ηλικία, στην εφηβεία και στην ενήλικη ζωή. Τα προβλήματα αυτά αφορούν ένα φάσμα παθήσεων που σχετίζονται με το αναπνευστικό, αναπαραγωγικό, καρδιαγγειακό, ενδοκρινικό και νευρικό σύστημα, καθώς και με τον μεταβολισμό».

πηγή: kathimerini.gr

Για τα οφέλη του θηλασμού

Σημειωτέον, ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός για τουλάχιστον έξι μήνες, καθώς και ο φυσιολογικός τοκετός, έχουν πολλά οφέλη για τα παιδιά, δεδομένου ότι ελαττώνουν τον δείκτη κινδύνου για παχυσαρκία, μεταβολικό σύνδρομο, αλλεργικές νόσους, σακχαρώδη διαβήτη και άλλες καταστάσεις.”

πηγή: kathimerini.gr

Για το στρες στην εγκυμοσύνη

“Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πιο λεπτομερής έρευνα στην επίδραση που έχει το στρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, στην κύηση, στο έμβρυο και στο παιδί. Συνοπτικά, πέραν των καρδιομεταβολικών προβλημάτων που ανέφερα παραπάνω, το στρες έχει αρνητικές δράσεις σε όλα τα στάδια της κύησης: αδυναμία σύλληψης, αποβολή, προωρότητα, καθυστέρηση της εμβρυϊκής αύξησης, ακόμη και επιπλοκές στον τοκετό και στη λοχεία. Στο βρέφος και στο νήπιο, το στρες κατά την κύηση έχει συσχετιστεί με λέπτυνση της φαιάς ουσίας του εγκεφαλικού φλοιού, ανωμαλίες στη λειτουργική συνδεσιμότητα των διαφόρων περιοχών του εγκεφάλου, αρνητικά συναισθήματα και συμπεριφορές, αύξηση κορτιζόλης και φλεγμονωδών κυτοκινών στην κυκλοφορία.”

πηγή: kathimerini.gr

Για την επιστήμη

“Η Επιστήμη είναι η αναζήτηση της αλήθειας, και η γνώση της αλήθειας πάντοτε βοηθάει τον άνθρωπο να ζήσει με ψυχική και σωματική υγεία, δηλαδή κατά το δυνατόν πιο ευτυχισμένα.”

πηγή: kathimerini.gr

Μάθε περισσότερα σε ένα Online Masterclass!

Αναζητάς περισσότερες πληροφορίες για τη σημασία της ενδομήτριας ζωής όπως και το επιστημονικό έργο του καθηγητή κου Γεώργιου Χρούσου; Mπορείς να δεις το VOD Μasterclass “Η ψυχολογία του εμβρύου” και να ενημερωθείς από τον ίδιο για ό,τι καθίσταται σημαντικό για την ανάπτυξη και τη ζωή του παιδιού μας.

Ακολουθησέ μας στο Facebook και στο Instagram και μοιρασου μαζί μας όλα όσα θέλεις να αναλύσουμε σε επόμενά μας blog post!

Μόλις προσθέσατε αυτό το προϊόν στο καλάθι σας

Live Masterclass
Επιβεβαίωση εγγραφής
Scroll to Top