fbpx

Μύθοι και αλήθειες για το μητρικό θηλασμό

Μύθοι και αλήθειες για το μητρικό θηλασμό

Η μαία Παρασκευή Γιαξή εξηγεί ποιοι είναι οι συνηθέστεροι μύθοι και αλήθειες για το μητρικό θηλασμό.

Ο μητρικός θηλασμός είναι αδιαμφισβήτητα από τα πιο πολύτιμα δώρα που μπορεί να προσφέρει μια νέα μητέρα στο νεογέννητό της. Τα πλεονεκτήματα του θηλασμού είναι γενικότερα γνωστά, αλλά ο αριθμός των μητέρων που ξεκινούν να θηλάζουν τα βρέφη τους παραμένει μικρός. Ακόμη μικρότερος είναι ο αριθμός των μητέρων που εξακολουθούν να θηλάζουν μέχρι τουλάχιστον τον έκτο μήνα, όπως συνιστά η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

Σας παρουσιάζουμε κάποιους μύθους και κάποιες αλήθειες που όλες οι μαμάδες που επιθυμείτε να θηλάσετε ή θηλάζετε χρειάζεται να γνωρίζετε:

Πρέπει να καταναλώνω πολλά υγρά για να έχω γάλα: ΜΥΘΟΣ

Η παραγωγή γάλακτος δεν εξαρτάται από την ποσότητα των υγρών που καταναλώνετε αλλά από τη συχνότητα των θηλασμών και την αποτελεσματικότητά τους.

Είμαι έγκυος στο 2ο μωράκι μου. Πρέπει να διακόψω άμεσα θηλασμό: MYΘΟΣ

Ο θηλασμός κατά τη διάρκεια μιας ομαλής εγκυμοσύνης δεν αυξάνει την πιθανότητα να υπάρξουν αρνητικές συνέπειες στη μητέρα ή στο νεογέννητο. Γνωρίζουμε ότι η συνέχιση του θηλασμού στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ασφαλής υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει η έγκυος θηλάζουσα στο 1ο και 3ο τρίμηνο της κύησης είναι ευαισθησία του στήθους και των θηλών και ελαφρά μείωση της ποσότητας του γάλακτος στο 2ο τρίμηνο. Ο θηλασμός στη διάρκεια της κύησης μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των συσπάσεων της μήτρας. Το γεγονός αυτό δεν αποτελεί συνήθως πρόβλημα, εκτός αν υπάρχει ιστορικό επαπειλούμενων κυήσεων, αποβολών ή πιθανότητα πρόωρου τοκετού, οπότε μόνον σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να εξετάζεται το ενδεχόμενο συνέχισης του θηλασμού.

Όταν θηλάζω δεν θα πάρω εύκολα βάρος: ΜΥΘΟΣ

Είναι γεγονός ότι με τον θηλασμό ‘‘καίτε’’ επιπλέον θερμίδες (περίπου 300-500 θερμίδες την ημέρα). Ο θηλασμός από μόνος του όμως δεν μπορεί να προκαλέσει απώλεια βάρους αν δεν ακολουθήσετε συγκεκριμένη διατροφή. Στη φάση της λοχείας και του θηλασμού, το σώμα μειώνει τις καύσεις του και αποθηκεύει περισσότερο λίπος ώστε να μπορεί να συντηρήσει την παραγωγή γάλακτος. Η διατροφή με τροφές που περιέχουν πολλές θερμίδες χωρίς θρεπτική αξία μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση μετά τον τοκετό.

Αν έχω πυρετό λόγω γρίπης, δεν πρέπει να θηλάζω το μωρό μου: ΜΥΘΟΣ

Συμβαίνει το αντίθετο: με τη συνέχιση του μητρικού θηλασμού μεταφέρονται στο μωρό αντισώματα. Θηλάστε προσέχοντας την υγιεινή σας (πλύσιμο χεριών πριν τον θηλασμό, χρήση μάσκας αν απαιτείται) και συμβουλευτείτε τη μαία σας!

Δε μπορώ να θηλάσω εάν έχω προβλήματα με το στήθος μου (π.χ επίπεδες ή εισέχουσες θηλές, ραγάδες στις θηλές, μαστίτιδα κτλ): ΜΥΘΟΣ

Οι περισσότερες γυναίκες μπορούν να θηλάσουν με επιτυχία ανεξάρτητα από το μέγεθος του στήθους τους ή το σχήμα των θηλών. Αν έχετε επίπεδες ή εισέχουσες θηλές ίσως είναι λίγο πιο δύσκολος ο θηλασμός στην αρχή αλλά υπάρχουν διάφοροι τρόποι να ξεπεραστεί και αυτό το εμπόδιο τόσο πριν όσο και μετά τον τοκετό.

Με τον όρο ραγάδες περιγράφονται πληγές που ίσως προκληθούν στις θηλές όταν το βρέφος δεν πιάνει σωστά το στήθος. Η μαστίτιδα είναι φλεγμονή που μπορεί να προκληθεί από λοίμωξη ή από απόφραξη γαλακτοφόρου πόρου. Κανένα από τα παραπάνω προβλήματα δεν πρέπει να σας σταματήσουν από το να θηλάζετε. Φυσικά η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη και ο σωστός θηλασμός.

Είναι γεγονός ότι με τον θηλασμό ‘‘καίτε’’ επιπλέον θερμίδες (περίπου 300-500 θερμίδες την ημέρα). Ο θηλασμός από μόνος του όμως δεν μπορεί να προκαλέσει απώλεια βάρους αν δεν ακολουθήσετε συγκεκριμένη διατροφή.

Ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης σακχαρώδη διαβήτη στη μητέρα: ΑΛΗΘΕΙΑ

Ο θηλασμός για τουλάχιστον 6 μήνες μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τόσο στη μητέρα όσο και στο παιδί που θηλάζει.

Οι νυχτερινοί θηλασμοί διευκολύνουν το ξεκίνημα και τη διατήρηση της γαλουχίας: ΑΛΗΘΕΙΑ

Τα περισσότερα βρέφη έχουν ανάγκη το νυχτερινό θηλασμό κατά τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Επιπλέον, οι νυχτερινοί θηλασμοί συμβάλλουν στη σωστή καθιέρωση της γαλουχίας για τους πρώτους δυο μήνες.

Ο θηλασμός είναι κάτι το φυσικό και κάθε μητέρα πρέπει να ξέρει πως να θηλάσει το παιδί της. ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΜΥΘΟΣ!

Σίγουρα ο θηλασμός είναι κάτι το φυσικό αλλά και η νέα μητέρα και το βρέφος πρέπει να μάθουν πολλά καινούργια πράγματα για το θηλασμό. Είναι καλό οι νέες μητέρες να μιλήσουν και να προετοιμαστούν απο μαία πριν από το τοκετό και ακόμη πιο σημαντικό έχει υποστήριξη στους πρώτους θηλασμούς. Για να μπορέσει να θηλάσει με επιτυχία χρειάζεται υπομονή και επιμονή.

Αυτές είναι σε συντομία οι μύθοι και αλήθειες για το μητρικό θηλασμό. Γενικότερα η κοινωνία μας πιστεύει τόσο πολύ σε αυτούς τους μύθους που μερικές φορές μπορούν να εμποδίσουν τον θηλασμό. Γι’ αυτό είναι σημαντικό κάθε νέα μητέρα πριν και μετά τον τοκετό να συζητά με τη μαία της και να εξασφαλίζει βοήθεια για τους τόσο σημαντικούς πρώτους θηλασμούς.

Μάθε περισσότερα σε ένα Online Masterclass!

Αν οι παραπάνω πληροφορίες σου φάνηκαν ενδιαφέρουσες, προτείνουμε να παρακολουθήσεις το VOD Masterclass της Mαίας Παρασκευής Γιαξή «Μητρικός Θηλασμός».

Ακολούθησέ μας στο Facebook και στο Instagram και μοιρασου μαζί μας τις δικές σου συμβουλές και σκέψεις για τον θηλασμό!

Μόλις προσθέσατε αυτό το προϊόν στο καλάθι σας

Live Masterclass
Επιβεβαίωση εγγραφής
Scroll to Top