Τα παιδιά και τα όρια που τους θέτουμε, δοκιμάζονται στις καλοκαιρινές μας διακοπές. Ο Ψυχίατρος παιδιών και εφήβων Αθανάσιος Κανελλόπουλος, μας μιλά για τη διατήρηση των ορίων και του αισθήματος ασφάλειας μέσα σε μια περίοδο ανεμελιάς.
Οι περισσότεροι γονείς δυσκολεύονται να θέσουν όρια στα παιδιά τους. Σύμφωνα με την Genevieve Muir, ειδικό σε θέματα γονεϊκότητας, ένας από τους λόγους που οι γονείς δυσκολεύονται να θέσουν όρια στα παιδιά τους, είναι και ο πιο προφανής. Οι γονείς δεν θέλουν να στεναχωρήσουν τα παιδιά τους, με αποτέλεσμα συχνά να δυσκολεύονται να θέσουν όρια.
Το καλοκαίρι είναι η περίοδος που όλα τα μέλη της οικογένειας θα περάσουν αρκετό χρόνο όλα μαζί. Οι δυναμικές και οι σχέσεις είναι αναμενόμενο πως θα δοκιμαστούν. Από τους κανόνες για ασφάλειας στην παραλία και από την ώρα του ύπνου, μέχρι τη συμπεριφορά στο εστιατόριο, οι γονείς θα χρειαστεί να πουν πολλά “όχι” και να θέσουν όρια στα παιδιά τους.
Δε φταίει φυσικά το καλοκαίρι για την έλλειψη ορίων στα παιδιά. Όμως η έλλειψη προγράμματος που συχνά χαρακτηρίζει το καλοκαίρι και η διακοπή από το σχολείο, μπορεί να ενισχύσει υπάρχοντα θέματα που σχετίζονται με την οριοθέτηση στην οικογένεια.
Τι μπορείτε όμως να κάνετε για να υποστηρίξετε τη δομή και τα όρια την περίοδο των διακοπών;
Παιδιά, όρια, καλοκαίρι και συνέπεια των γονιών
Οι γονείς θα χρειαστεί να είναι συνεπείς και να μην αλλάζουν γνώμη για το τι είναι εντάξει και τι όχι. Αν για παράδειγμα, έχουν συμφωνήσει πως θα φύγουν μια συγκεκριμένη ώρα από την παραλία και την έχουν ανακοινώσει στα παιδιά θα χρειαστεί να τηρήσουν το λόγο τους.
Συντονισμός επικοινωνίας στο ζευγάρι
Το ζευγάρι θα πρέπει να βρίσκεται σε συμφωνία για κάποιους βασικούς κανόνες που αφορούν στην ασφάλεια των παιδιών. Αν για παράδειγμα, το παιδί γνωρίζει πως θα πρέπει να φοράει το καπέλο του και αντηλιακό, όταν παίζει στη θάλασσα, θα πρέπει και οι δύο γονείς να υποστηρίζουν αυτή τη θέση.
Η μίμηση στα παιδιά
Τα παιδιά μιμούνται τους γονείς περισσότερο από όσο οι ίδιοι μπορούν να αντιληφθούν. Οι προτροπές και οι κανόνες που γονείς θέτουν, θα χρειαστεί να υιοθετούνται και από τους ίδιους. Αν για παράδειγμα, οι γονείς προτρέπουν τα παιδιά να μη φωνάζουν και να σέβονται τους υπόλοιπους λουόμενους στην παραλία, αλλά οι ίδιοι δεν το κάνουν, τα παιδιά ίσως μπερδευτούν.
Τα παιδιά μπορούν να είναι πιο ανέμελα το καλοκαίρι, αλλά να παραμένουν οριοθετημένα και να γνωρίζουν πότε ξεφεύγουν και πότε όχι.
Μην ξεχνάτε πως τα παιδιά αισθάνονται ασφάλεια όταν υπάρχουν όρια μέσα στην οικογένεια. Όταν τα παιδιά αισθάνονται πως “το σπίτι τους” είναι ασφαλές, μπορούν να εξερευνήσουν, να κοινωνικοποιηθούν και να αναπτυχθούν.
Καλό καλοκαίρι με ασφάλεια, όρια και ανεμελιά!
Ακολούθησέ μας στο Facebook και στο Instagram και μοιράσου μαζί μας τις δικές σου σκέψεις!