fbpx

Μαμά που πάνε τα παλιά ρούχα όταν τα πετάμε;

ρούχα

H πολυσυζητημένη εγκατάσταση “Return to Sender” (Επιστροφή στον Αποστολέα) στο ΚΠΙΣΝ είναι η τέλεια αφορμή για να μιλήσεις στο παιδί σου για το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης κατανάλωσης και τις επιπτώσεις της σε ανθρώπους και περιβάλλον.

Ρούχα σε στοίβες στην άκρη. Παιδικά ρούχα που τώρα δεν του κάνουν, παλιά δικά σου που δε θυμάσαι καν γιατί τα αγόρασες, πολλά μάλιστα τα φόρεσες ελάχιστα. Όταν τα κοιτάς χωμένα στις ντουλάπες, το μόνο που σκέφτεσαι είναι πώς θα τα ξεφορτωθείς.
Γιατί το παιδί μεγάλωσε, γιατί δεν είναι πια στη μόδα και το -χειρότερο- γιατί δεν υπάρχει χώρος για όσα μόλις αγόρασες!

Τώρα το μέλλον τους είναι προβλέψιμο. Σε πνίγουν κι έτσι τα βάζεις σε μία σακούλα σκουπιδιών και τα ρίχνεις στους μεγάλους μωβ κάδους που υπάρχουν πια παντού. Θα σκεφτείς ότι έκανες το σωστό. Τα πας στην “ανακύκλωση”. Αυτό όμως που δεν έχεις σκεφτεί είναι ότι η στην πραγματικότητα η υπερκατανάλωση ρούχων υπονομεύει το μέλλον του πλανήτη και του παιδιού σου.   

 Στην εποχή της κλιματικής αλλαγής, που δημιουργεί ένα έντονο αίσθημα αβεβαιότητας, ειδικά εάν είσαι γονιός, η συζήτηση με ένα παιδί γύρω από το ταξίδι των παλιών ρούχων είναι ένα βασικό μάθημα σεβασμού στο περιβάλλον και στον άνθρωπο.

Και φυσικά αν δεν ξέρεις από που να αρχίσεις την κουβέντα (δεν είναι κι εύκολη) η εγκατάσταση μεγάλης κλίμακας «Return to Sender» (Επιστροφή στον Αποστολέα) σε μία βόλτα στο KΠΙΣΝ είναι η τέλεια αφορμή, καθώς στέκεται σε ένα χωρό που μπορείς να επισκεφτείς μαζί με το παιδί για παιχνίδι, αναψυχή και ενημέρωση γύρω από την υπερκαταναλωτική κοινωνία μας.

“Να κοίτα που πάνε όλα αυτά τα ρούχα!»

Σε συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) και σε επιμέλειας της Κατερίνας Γρέγου, η κολεκτίβα NEST παρουσιάζει στους χώρους του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος κάτι ξεχωριστό. Πρόκειται για το πολυσυζητημένο περίπτερο, φτιαγμένο από μεγάλα δεμάτια μεταχειρισμένων ρούχων. Τα δεμάτια αυτά, που στα Σουαχίλι ονομάζονται “mitumba”, αποτελούνται από άχρηστα μεταχειρισμένα ρούχα που καταλήγουν στην Αφρική από τις εύπορες χώρες της Δύσης. Ωστόσο, η πλειονότητά τους καταλήγει σε χωματερές, δημιουργώντας ένα μείζον περιβαλλοντικό πρόβλημα.

Ως γονείς μίας γενιάς που θα βιώσει έντονα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, μία τέτοια εκπαιδευτική βόλτα είναι σημαvτική για τη διαμόρφωση της σκέψης του παιδιού, γύρω από την υπερβολή και την υπερκατανάλωση.

Εκεί μπορείς να σταθείς μπροστά με το παιδί σου και να ανοίξεις το ζήτημα των υπερβολικά πολλών ρούχων που αγοράζουμε, ζητάμε και που αποκτούμε χωρίς -συχνά- να χρειαζόμαστε και μετά τα πετούμε. Εκεί μπορούμε να του εξηγήσουμε με λόγια απλά ή πιο σύνθετα (ανάλογα με την ηλικία του), ότι τα ρούχα -σκουπίδια που δημιουργούμε αγοράζοντας χωρίς σκέψη, καταλήγουν σε χωματερές «σκουπιδότοπους ρούχων» σε χώρες που ήδη έχουν τεράστιο πρόβλημα φτώχειας και κακών συνθηκών διαβίωσης, όπως η Αφρική.

Τα ρούχα που δεν μας χρειάζονται πια επιβαρύνουν τη γη, αιωρούνται ως σκουπίδια που δεν καταπίνει ποτέ το έδαφος, ενώ είναι τόσα πολλά όσο αυτό το μεγάλο περίπτερο που μας έστειλαν πίσω από την Αφρική, για να μας αποδείξουν ότι το περιβάλλον δεν τα χωρά άλλο όπως και η ντουλάπα μας!

Περπατήστε στο χώρο κάντε μία απλή συζήτηση και να είστε σίγουροι ότι το μήνυμα θα περαστεί, γιατί η εγκατάσταση είναι πραγματικά εντυπωσιακή.

‘Ενα μήνυμα και για εμάς τους γονείς

Ακόμα περισσότερο για εμάς του γονείς η δήλωση της επιμελήτριας κας Γρέγου αρκεί για να μας δώσει ακόμα ένα έναυσμα «να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη στην Ελλάδα για τις αρνητικές συνέπειες της λεγόμενης «γρήγορης μόδας» (fast fashion), δηλαδή των ρούχων αμφίβολης ποιότητας, που παράγονται πολλές φορές σε δυσμενείς συνθήκες εργασίας, αγοράζονται από τους καταναλωτές πολύ φθηνά, φοριούνται για λίγο και πετιούνται γρήγορα. Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της βιομηχανίας της μόδας είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητηθεί περισσότερο στη χώρα μας και οι καταναλωτές πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι τα φθηνά ρούχα δεν αποτελούν μόνο περιβαλλοντικό, αλλά και πολιτικό πρόβλημα, καθώς η εύπορη Δύση συνεχίζει να αποθέτει τα ανεπιθύμητα απόβλητά της στον Παγκόσμιο Νότο και τις φτωχότερες χώρες».

Ως γονείς μίας γενιάς που θα βιώσει έντονα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, μία τέτοια εκπαιδευτική βόλτα είναι σημαντική για τη διαμόρφωση της σκέψης του παιδιού, γύρω από την υπερβολή και την υπερκατανάλωση.

Η ομάδα του MyParenthood

Μάθε περισσότερα σε ένα Online Masterclass!

Αν οι παραπάνω πληροφορίες σου φάνηκαν ενδιαφέρουσες, προτείνουμε να παρακολουθήσεις το VOD Masterclass “Βιώσιμη Διατροφή” με τη Διατροφολόγου Γεωργία Ζιώγου.

Αναζητάς περισσότερες πληροφορίες για το πώς θα μεγαλώσεις ένα παιδί που αντιλαμβάνεται την ισότητα των φύλων και τη διαφορετικότητα; Mπορείς να δεις το VOD Μasterclass “Η ισότητα, η διφορετικότητα και η αποδοχή” με την Ψυχολόγο Ζωή Σιούτη και να λάβεις από ειδικό μία σωστή καθοδήγηση για το παιδί σου, καθώς αυτό διαμορφώνει την προσωπικότητά του.

photos via ΚΠΙΣΝ

Ακολουθησέ μας στο Facebook και στο Instagram και μοιρασου μαζί μας όλα όσα θέλεις να αναλύσουμε σε επόμενά μας blog post!

Μόλις προσθέσατε αυτό το προϊόν στο καλάθι σας

Live Masterclass
Επιβεβαίωση εγγραφής
Scroll to Top