fbpx

Οι ειδικοί του ΜyParenthood προτείνουν ένα παιδικό βιβλίο

Παγκόσμια-ημέρα-παιδικού-βιβλίου

Οι ειδικοί του MyParenthood προτείνουν βιβλία που αγγίζουν ευεργετικά την παιδική ψυχή

Σήμερα Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού βιβλίου, είναι μία καλή αφορμή για να κλείσουμε τις οθόνες και να αναζητήσουμε παιδικά βιβλία που ξεχωρίζουν για το περιεχόμενό τους.
Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι οι σελίδες του βίβλίου που γυρνούν, η επαφή με την ύλη και η εικονογράφιση, απογειώνουν την παιδική φαντασία και κερδίζουν το άψυχο, μπλε φως της οθόνης.

Τα μέλη της επιστημονικής ομάδας του MyParenthood και η ίδια η συντατική ομάδα, προτείνει παιδικά βιβλία που είναι ευεργετικά για την παιδική ψυχή.

Ματίνα Σωτηροπούλου, Αναπτυξιακή Ψυχολόγος

Η σειρά βιβλίων Τικ και Τέλα από τις Εκδόσεις ‘Ικαρος

Το προτείνω γιατί:

Πρόκειται για μια σειρά βιβλίων που εξιστορούν την καθημερινότητα των δύο βασικών ηρώων, του Τικ και της Τέλα. Τα ανθρώπινα και λεπτομερή σκίτσα και η αμεσότητα των διαλόγων, έχουν καταφέρει να κερδίσουν το ενδιαφέρον των μικρών παιδιών! Μέσα από τις σχέσεις των πρωταγωνιστών, τα παιδιά μαθαίνουν για πρώτη φορά βασικούς κανόνες κοινωνικοποίησης και εξερευνούν μαζί με τους ήρωες ένα ευρύ φάσμα συναισθημάτων.

Ζωή Σιούτη, Ψυχολόγος/Συστημική οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια

Το παραμύθι «Το μικρό Εγώ είμαι Εγώ», ένα κλασικό παιδικό βιβλίο της Mira Lobe, που κυκλοφορεί σε 4 εκδόσεις (ελληνικά, αραβικά, φαρσί και γερμανικά), Εκδόσεις ΤΟΠΟΣ.

Το προτείνω γιατί:

Ενα πολύχρωμο ζωάκι – ακαθόριστης μορφής ψάχνει να βρει τον εαυτό του. Στο δρόμο συναντά ένα βάτραχο που το ρωτά: «ποιος είσαι εσύ;». Το ζωάκι δεν ξέρει τί να απαντήσει και μένει σιωπηλό. Ο βάτραχος τότε του λέει: «αφού δεν το ξέρεις, δεν είσαι τίποτα». Το ζωάκι στεναχωριέται. Συνεχίζει να περπατά και συγκρίνει τον εαυτό του με άλλα ζωάκια, τα οποία, είτε με ευγένεια, είτε με αγένεια του απαντούν ότι δεν μοιάζει με αυτά και στεναχωριέται. Τότε το διαφορετικό αυτό ζωάκι σκέφτεται: «σίγουρα υπάρχω εγώ, αφού ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ». Όταν το ζωάκι ανακαλύπτει τον εαυτό του και την αξία του, λέει «εγώ είμαι εγώ», χαίρεται και δείχνει σίγουρο ότι ξέρει ποιος είναι, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η αλληλεπίδρασή του με τα άλλα ζωάκια. 

Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά μπορούν να βοηθηθούν για να ανακαλύψουν την ταυτότητά τους. Είναι αλήθεια ότι τα παιδιά συγκρίνουν τον εαυτό τους με άλλα παιδιά. Το συγκεκριμένο παραμύθι μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για την ανάπτυξη μηχανισμών προσαρμογής και την ισχυροποίηση του εαυτού. Τα παιδιά ενθαρρύνονται μέσα από την ιδέα ότι ο ήρωας τα κατάφερε και βρήκε την ταυτότητα του, την αξία του. 

Γεωργία Ζιώγου, Διατροφολόγος (μαμά!)

Το βιβλίο Δεινοσαύρων Δεινόσαυροι, Εκδόσεις Μικροί Εξερευνητές

Όταν με ρωτούν αν μου αρέσει να διαβάζω βιβλία δεν ξέρω τι να απαντήσω. Έχω διαβάσει αμέτρητα βιβλία επιστημονικού περιεχομένου, επιστημονικής φαντασίας, αυτοβελτίωσης αλλά ελάχιστα μυθιστορήματα. Ευτυχώς που είχαμε εργασίες στο σχολείο και έπρεπε να διαβάσουμε μυθιστορήματα! Έτσι διέβαινα την πόρτα της φαντασίας και αφιέρωνα λίγο χρόνο να χαθώ σε σκέψεις και ιδέες. Πολλές φορές διάβαζα τις πρώτες σελίδες, μόλις αντιλαμβανόμουν την υπόθεση πήγαινα στις δέκα τελευταίες κι ένιωθα ότι ξέρω όλη την ιστορία. Μετά έβαζα στοίχημα με τον εαυτό μου να δω αν θα πέτυχα το μεδούλι της αφήγησης και διάβαζα όλο το βιβλίο για να επιβεβαιώσω ή να ακυρώσω το συμπέρασμα που είχα διαμορφώσει για την ιστορία του.

Δεν ξέρω αν η αγάπη για τα συγγράμματα έρχεται έμφυτα ή αν είναι κάτι που χτίζεται, όμως αν είναι κάτι που καλλιεργείται προσπαθώ να το χτίσω στα παιδιά μου. Έχουμε ήδη κάνει μια μικρή βιβλιοθήκη στο σπίτι και κάθε βράδυ, μπορεί και μέσα στη μέρα, τους λέω να διαλέξουν ένα βιβλίο να ξεφυλλίσουμε.

Κι όμως μέσα σε όλα τα βιβλία που έχουμε υπάρχει ένα που το διαλέγουν πολύ συχνά. Μάλλον τους συναρπάζει το παρελθόν του κόσμου ίσως γιατί δεν αντιλαμβάνονται το χρόνο. Είναι ένα βιβλίο δεινόσαυρων! Λέγεται Δεινόσαυροι από τις Εκδόσεις Μικροί Εξερευνητές.

Μέσα από αυτό το βιβλίο ξεκινάμε το ταξίδι στο παρελθόν του χρόνου, προσπαθούμε να εξηγήσουμε την έννοια του χρόνου και της ιστορίας. Χανόμαστε στην ύπαρξη και την ανυπαρξία, άλλωστε φαίνεται τόσο περίεργο να υπήρχαν ζώα που δεν υπάρχουν πια. Μέσα από αυτό το βιβλίο εξηγούμε τη διαφορά των φυτοφάγων και σαρκοφάγων ζώων, περίπου όπως αποτυπώνεται και στο ανθρώπινο είδος. Ενώ αναλύουμε την εξέλιξη και την αλλαγή στα είδη των ζώων αλλά και του ανθρώπινου είδους. Στο τέλος, φτάνουμε στην εξαφάνιση και εκεί πάντα υπάρχουν απορίες γιατί και πώς!
Πολλές φορές οι δεινόσαυροι έρχονται στον ύπνο και μας λένε μυστικά για τη ζωή τους κι έτσι πάλι, την επόμενη μέρα, θέλουμε ξανά το βιβλίο για να θυμηθούμε αν η μαρτυρία στο όνειρο μας ήταν σωστή και τα όνειρα μας είναι ιστορικά δεδομένα.
Δεν ξέρω τελικά αν πάλι το βιβλίο θεωρείται επιστημονικό, αν καλλιεργεί τη φαντασία και την αγάπη για το χαρτί, ξέρω όμως ότι αφού το διαλέγουν τα μικρούλια μου σίγουρα τους αρέσει και τους χαλαρώνει!

Aθανάσιος Κανελλόπουλος, Ψυχίατρος Παιδιών και Εφήβων

Το βιβλίο για έφηβους Ένα Δένδρο μεγαλώνει στο Μπρούκλιν», της Betty Smith, Εκδόσεις Μεταίχμιο


Αν και θεωρείται βιβλίο ενηλικίωσης, με θυμάμαι να το διαβάζω στη μέση του Δημοτικού, να ταυτίζομαι με τους στόχους και ελπίδες της ηρωίδας και να συγκινούμαι με τους αγώνες της. Το δέντρο είναι επίσης ένα σύμβολο ελπίδας, αφού υπάρχει στη γειτονιά της Φράνσις, ανάμεσα στα τσιμέντα, ζει και μεγαλώνει χωρίς ήλιο και νερό τόσο που οι άνθρωποι δύσκολα μπορούν να το ξεχωρίσουν ανάμεσα στα άλλα δέντρα.
Θεωρώ πως είναι ένα βιβλίο που μπορεί να εμπνεύσει και να εμψυχώσει παιδιά κάθε ηλικίας!

Βonus

H oμάδα του ΜyParenthood

Tι έχει ο Γιάννης; ‘Ενα βιβλίο για τον κόσμο του αυτισμού από την Πρόεδρο της ΑΜΚΕ “Race for Autism Gr” και μητέρα του Γιάννη ‘Αδα Σταματάτου, Εκδόσεις Μεταίχμιο

Ο Γιάννης είναι τεσσάρων ετών και είναι αυτιστικός. Ο αυτισμός δεν είναι αρρώστια. Δεν κολλάει όπως η ιλαρά που γεμίζεις σπυριά σε όλο σου το σώμα…
Έτσι αρχίζει η ιστορία του Γιάννη, μια ιστορία για την αποδοχή και τον σεβασμό στη διαφορετικότητα. Μέσα από τις σελίδες τις βιβλίου και την πολύχρωμη εικονογράφιση της Αγγελικής Ρελάκη, το παιδί γνωρίζεται με τον κόσμο του αυτισμού ως μία ξεχωριστή κατάσταση για να σταθούμε, να σκεφτούμε και να ανοίξουμε την αγκαλιά μας. Το βιβλίο φέρει την υπογραφή της εξαιρετικά δραστήριας μητέρας του Γιάννη, ‘Αδας Σταματάτου και δημιουργού της σελίδας του Facebook H Zωή με το Γιάννη, που βρήκε μεγάλη αποδοχή μέσα από μία περιγραφή της καθημερινής ζωής μίας μητέρας με ένα παιδί με αυτισμό.

‘Ενα βιβλίο που αξίζει να υπάρχει στην βιβλιοθήκη του παιδιού μας, ως ένα ξεχωριστό κομμάτι του ενός κόσμου που αυτό που αρχικά ζητά είναι το βλέμμα της αποδοχής.

Μόλις προσθέσατε αυτό το προϊόν στο καλάθι σας

Live Masterclass
Επιβεβαίωση εγγραφής
Scroll to Top