Θα έκανες έλεγχο στο κινητό του παιδιού σου; H Ψυχολόγος Ζωή Σιούτη απαντά στο ερώτημα που κάνουμε συχνά στον εαυτό μας, σε μία προσπάθεια να μάθουμε τι συμβαίνει στη ζωή του παιδιού μας.
Όσο τα παιδιά μεγαλώνουν και αποκτούν τη δική τους σχέση με την τεχνολογία, οι γονείς βρίσκονται σε μεγάλη αγωνία για τον τρόπο, με τον οποίο θα μπορούσαν να τα προστατεύσουν από τους κινδύνους του διαδικτύου.
Η τεχνολογία συχνά αφήνει τα παιδιά εκτεθειμένα σε εικόνες που δεν μπορούν να κατανοήσουν και σε επίδοξους χρήστες που μπορεί να επιθυμούν είτε να τα βλάψουν, είτε να συλλέξουν προσωπικά στοιχεία και πληροφορίες λογαριασμών από τα ίδια. Παράλληλα, τα παιδιά χρειάζονται εκπαίδευση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στην επικοινωνία με τους συνομηλίκους/φίλους. Δεν έχουν όλα τα παιδιά το ίδιο σημείο αφετηρίας και εξοικείωσης με την τεχνολογία και η ανάγκη να ανήκουν σε ένα σύνολο είναι ιδιαίτερα παρούσα την περίοδο της εφηβείας.
Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Οργανισμό Διάσωσης Παιδιών (Child Rescue Coalition) η παραβατική συμπεριφορά στο διαδίκτυο, που έχει στόχο παιδιά, έχει παρουσιάσει δραματική αύξηση τα τελευταία χρόνια. Την ίδια στιγμή, τα παιδιά ηλικιών 7 ως 13 ετών φαίνεται να είναι και εκείνα που είναι περισσότερο εκτεθειμένα.
Η ερώτηση “Είναι εντάξει να κοιτάξω το κινητό του παιδιού μου;” διατυπώνεται συχνά σε ειδικούς ψυχικής υγείας και εκπαιδευτικούς από γονείς, γεγονός που φανερώνει την αγωνία των γονιών για την ασφάλεια των παιδιών τους και την ανάγκη για καθοδήγηση “Πώς να το κάνω σωστά;”. Ουσιαστικά η ερώτηση μεταφράζεται στη σκέψη: “Είναι εντάξει να παραβιάσω την ιδιωτικότητα και τον προσωπικό χώρο του παιδιού μου, για να βεβαιωθώ πως είναι ασφαλές; Πώς μπορώ να χτίσω μια σχέση εμπιστοσύνης, ενώ παράλληλα ελέγχω το κινητό του; Πώς γνωρίζω πως δεν είμαι απλά ένας ελεγκτικός και παρεμβατικός γονιός;”.
Δεν έχουν όλα τα παιδιά το ίδιο σημείο αφετηρίας και εξοικείωσης με την τεχνολογία και η ανάγκη να ανήκουν σε ένα σύνολο είναι ιδιαίτερα παρούσα την περίοδο της εφηβείας.
Τα παιδιά που βρίσκονται στις τάξεις του Δημοτικού, συχνά έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε ιστοσελίδες και συσκευές όπως ταμπλέτες, κινητά και υπολογιστές. Οι γονείς είναι σε μεγαλύτερη θέση να ελέγχουν το περιεχόμενο στο οποίο εκτίθενται τα παιδιά τους. Όσο τα παιδιά γίνονται έφηβοι και μεταβαίνουν στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο, είναι περισσότερο πιθανό να αναζητήσουν τον προσωπικό τους χώρο στο κινητό τους, γεγονός που ίσως περιπλέκει τη θέση των γονιών.
Ορισμένοι οργανισμοί που εξειδικεύονται στους κινδύνους που κρύβει το διαδίκτυο για τον ανήλικο πληθυσμό, μπορεί να είναι περισσότερο θετικοί στον έλεγχο κινητού/συσκευών των παιδιών, κρίνοντας τον απαραίτητο. Όμως στην πραγματικότητα, δε φαίνεται να υπάρχει μία ενιαία λύση για όλες τις οικογένειες.
Αυτό που εφαρμόζεται πιο συχνά είναι μια συμφωνία μεταξύ γονιού και παιδιού. Είτε αυτό σημαίνει να είναι οι γονείς ενήμεροι στο υλικό που μοιράζονται οι έφηβοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είτε να χρησιμοποιούν συγκεκριμένα λογισμικά για την προστασία των παιδιών, η συμφωνία έχει τα χαρακτηριστικά που ταιριάζουν στις ανάγκες της κάθε οικογένειας. Δεν υπάρχει ένας χρυσός οδηγός ή μια απάντηση “ναι ή όχι” που να μπορεί να δώσει την λύση.
Είναι σημαντικό οι γονείς να μπορούν να συζητήσουν ανοιχτά για την τεχνολογία με τα παιδιά τους, δείχνοντας το ενδιαφέρον τους με ερωτήσεις όπως ποιες είναι οι αγαπημένες σου εφαρμογές ή τι κάνεις όσο βρίσκεσαι συνδεδεμένος/η στο διαδίκτυο. Η μετάβαση των παιδιών στην εφηβεία και στην αναζήτηση του “δικού τους χώρου” θα χρειαστεί χρόνο και διάθεση για μετακίνηση από τους γονείς, ώστε να γίνει με ασφάλεια και εμπιστοσύνη.
Αν ανησυχείτε για την ασφάλεια του παιδιού σας, όσο βρίσκεται στο διαδίκτυο, τότε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με την ομάδα μας. Παράλληλα μπορείτε να συμβουλευτείτε τους παρακάτω οργανισμούς:
Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: Συμβουλές για ασφαλή πρόσβαση στο διαδίκτυο εδώ
Εκπαίδευση γονέων και παιχνίδια για τα παιδιά: cyberkid
Το Χαμόγελο του Παιδιού: Διαθέσιμο chat αποκλειστικά για παιδιά
Μάθε περισσότερα σε ένα Online Masterclass!
Αναζητάς περισσότερες πληροφορίες για την επικοινωνία με το παιδί σου σε δύσκολα θέματα; Mπορείς να δεις το VOD Μasterclass “Γονείς και ‘Εφηβοι: επικοινωνία, οι σχέσεις και τα όρια που αλλάζουν” και να λάβεις από ειδικό μία σωστή καθοδήγηση για την αποτελεσματική συζήτηση με το παιδί σου, καθώς αυτό διαμορφώνει την προσωπικότητά του.
Ακολουθησέ μας στο Facebook και στο Instagram και μοιρασου μαζί μας όλα όσα θέλεις να αναλύσουμε σε επόμενά μας blog post!