fbpx

Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας: Η παρουσία των γονιών ιδιαίτερα ωφέλιμη για την εξέλιξη των γνωστικών ικανοτήτων του παιδιού

προωρότητας

Tην Παγκόσμια ημέρα Προωρότητας επιλέγουμε να αναδείξουμε ένα θετικό μήνυμα για όσους γονείς αγωνιούν σε κάποια Μονάδα Ενταντικής Νοσηλείας Νεογνών. Η Αναπτυξιακή Ψυχολόγος Ματίνα Σωτηροπούλου, μέσα από μία έρευνα, αναλύει την πολύτιμη αξία της αγάπης.

Στις 17 Νοεμβρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας και μια έρευνα μας βοηθά να καταλάβουμε πόσο σημαντική είναι η συνεισφορά των γονιών τις μέρες που το νεογνό θα βρίσκεται στην Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών.

Πιο συγκερκιμένα, υποστηρίζει πως τα πρόωρα βρέφη, επωφελούνται από την επικοινωνία με τους γονείς τους όσο βρίσκονται στη μονάδα εντατικής θεραπείας, σε μεγαλύτερο βαθμό σε σύγκριση με τα μέλη προσωπικού της κλινικής που είναι υπεύθυνα για τη φροντίδα τους.

Η κρυφή δύναμη της προωρότητας

Ένας μεγάλος αριθμός ερευνών έχει μελετήσει τη σημασία που έχουν οι τακτικές συναντήσεις του βρέφους με τους γονείς του, για το διάστημα που το ίδιο θα βρίσκεται στην κλινική, τόσο για τα νεογνά όσο και για τους γονείς. Αυτή τη φορά όμως η μελέτη του Νοσοκομείου για γυναίκες και παιδιά του Ρόουντ Άιλαντ (Women & Infants Hospital of Rhode Island) και η Ιατρική Σχολή Warren Alpert του Πανεπιστημίου Μπράουν -που συνεργάστηκαν για την εκπόνησή της- προσπάθησε να εντοπίσει τις ποιότητες, που θα βοηθούσαν τα πρόωρα βρέφη να έχουν ομαλότερη ανάπτυξη στη μετέπειτα ζωή τους.

Ο στόχος της έρευνας ήταν να ελέγξει τη σύνδεση μεταξύ της διάρκειας της ομιλίας, στην οποία είχε εκτεθεί ένα βρέφος, σε σχέση με το πως θα ήταν η ανάπτυξή του στις 32 ως 36 εβδομάδες, δηλαδή την περίοδο που θα γεννιόταν, αν δεν είχε γεννηθεί πρόωρα. Για τη μέτρηση της ανάπτυξης των νεογνών, χρησιμοποιήθηκε η 3η έκδοση της κλίμακας Bayley για την ανάπτυξη βρεφών και νηπίων (Bayley-III). Η υπόθεση των ερευνητών ανέφερε, πως τα πρόωρα νεογνά που θα εκτίθενται σε μεγαλύτερο αριθμό λέξεων, θα παρουσίαζαν καλύτερα αποτελέσματα στην κλίμακα γνωστικών και λεκτικών δεξιοτήτων στην ηλικία των 7 και 18 μηνών.

“Οι έρευνές μας αποκάλυψαν πως τα πρόωρα βρέφη έκαναν ήχους 8 εβδομάδες νωρίτερα, από τη μέρα που η μητέρα τους επρόκειτο να τα γεννήσει. Την ίδια στιγμή έγινε φανερό πως τα νεογνά έκαναν περισσότερους ήχους, όταν οι μητέρες τους ήταν παρούσες στη μονάδα εντατικής θεραπείας, σε σύγκριση με τις περιπτώσεις που μέλη του ιατρικού προσωπικού τα φρόντιζαν και τους μιλούσαν.” υπογραμμίζει η γιατρός Betty Vohr, επικεφαλής της έρευνας.

Η υπόθεση των ερευνητών ανέφερε, πως τα πρόωρα νεογνά που θα εκτίθενται σε μεγαλύτερο αριθμό λέξεων, θα παρουσίαζαν καλύτερα αποτελέσματα στην κλίμακα γνωστικών και λεκτικών δεξιοτήτων στην ηλικία των 7 και 18 μηνών.

Με την πραγματοποίηση ηχογραφήσεων των συνομιλιών μεταξύ των ενηλίκων (γονιών και προσωπικού) και των πρόωρων νεογνών και ανάλυσης των ήχων με τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, φάνηκε πως η αρχική υπόθεση της Dr. Vohr επαληθεύτηκε. Η παρακολούθηση της εξέλιξής των βρεφών που συμμετείχαν στην έρευνα, αποκάλυψε ότι όταν όσο βρίσκονται στην ΜΕΝΝ κι ένας ενήλικας τους μιλάει, ιδιαίτερα όταν αυτός ο ενήλικας είναι ο γονιός τους, αυτό έχει σημαντικές θετικές επιπτώσεις στην ανάπτυξή τους.

Η συμβουλή των ερευνητών προς τους γονείς είναι απλή: να επισκέπτεστε όσο συχνότερα μπορείτε το μωράκι σας στην μονάδα εντατικής νοσηλείας και να του μιλάτε ή να του τραγουδάτε! Οι γνωστικές και γλωσσικές του δεξιότητες θα παρουσιάσουν σημαντική βελτίωση και θα αποτελέσουν σημαντικά εφόδια για την συνολικότερη εξέλιξή του.

Μάθε περισσότερα σε ένα Online Masterclass!

Αν οι παραπάνω πληροφορίες σου φάνηκαν ενδιαφέρουσες, προτείνουμε να παρακολουθήσεις το VOD Masterclass της Αναπτυξιακής Ψυχολόγου Mατίνας Σωτηροπούλου “Η ψυχολογίας της νέας μαμάς” που παρέχει περισσότερη στήριξη στον ψυχικό κόσμο της νέας μαμάς.

Ακολουθησέ μας στο Facebook και στο Instagram και μοιρασου μαζί μας όλα όσα θέλεις να αναλύσουμε σε επόμενά μας blog post!

Μόλις προσθέσατε αυτό το προϊόν στο καλάθι σας

Live Masterclass
Επιβεβαίωση εγγραφής
Scroll to Top