fbpx

Τι είναι ο φόβος τοκετού και γιατί τον νιώθουμε;

φόβος τοκετού

Ο Μαιευτής Μανώλης Αστρινάκης μας εξηγεί τι είναι ο φόβος τοκετού αλλά και πως αντιμετωπίζεται.

Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε ότι ο απλός φόβος για τον τοκετό, υπάρχει σε όλες σχεδόν τις γυναίκες που σκοπεύουν να γεννήσουν και διαφέρει από τον όρο “τοκοφοβία” που είναι ο υπέρμετρος φόβος για τον τοκετό. Σε αυτό το άρθρο, θα αναλύσουμε τον απλό φόβο για τον τοκετό καθώς είναι μια πιο συνηθισμένη κατάσταση.

Μία γυναίκα νιώθει τον φόβο του τοκετού για τους εξής λόγους:

  • Φοβάται ότι δεν θα τα καταφέρει.
  • Τη φοβίζει το άγνωστο, καθώς είναι κάτι που δεν το έχει ξανακάνει ή δεν είχε μία καλή εμπειρία στον προηγούμενο τοκετό της.
  • Φοβάται ότι ο τοκετός είναι ένα επώδυνο γεγονός.
  • Φοβάται ότι θα χάσει τον έλεγχο την ώρα του τοκετού.
  • Φοβάται την έκβαση του τοκετού σχετικά με την υγεία του παιδιού της αλλά και της ίδιας.

Γενικά θα μπορούσαμε να καταγράψουμε πολλούς λόγους που θα έκαναν μία γυναίκα να φοβάται τον τοκετό, καθώς κάθε άτομο έχει διαφορετική κουλτούρα, κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον, τρόπο σκέψης και αντιμετώπισης καταστάσεων.

Ας εξηγήσουμε όμως τα παραπάνω που αναφέραμε καθώς είναι και τα ποιο κοινά.

Είναι φυσιολογικό να υπάρχει ο φόβος τοκετού, καθώς η εγκυμοσύνη είναι μια διαδικασία που επιφέρει αλλαγές όχι μόνο στο σώμα της εγκύου αλλά και στην καθημερινότητά της ενώ η διαδικασία του τοκετού είναι κάτι άγνωστο και συχνά οι γυναίκες όταν ρωτάνε να μάθουν πληροφορίες ακούνε μη ενθαρρυντικές ιστορίες και σχόλια.

Στον φόβο για το αν θα τα καταφέρει, θα μπορούσαμε να απαντήσουμε ότι οι γυναίκες τα καταφέρνουν χιλιάδες χρόνια τώρα, ενώ αν ήταν μια τόσο επικίνδυνη διαδικασία τώρα θα ήμασταν είδος υπό εξαφάνιση. Ακόμα με τη βοήθεια της τεχνολογίας και της επιστήμης στης μέρες μας ο τοκετός είναι μία ασφαλή διαδικασία. Οπότε η γυναίκα αξίζει να το προσπαθήσει ενώ και πρέπει να γνωρίζει ότι το μαιευτικό και ιατρικό προσωπικό είναι εκεί για να της δώσει την βοήθεια που χρειάζεται ώστε να τα καταφέρει.

Ο φόβος για το άγνωστο μπορεί να αντιμετωπιστεί σε μεγάλο βαθμό παρακολουθώντας μαθήματα προετοιμασίας για τον τοκετό και λύνοντας σχετικές απορίες. Οι πρώτες οδηγίες για την εκπαίδευση των εγκύων γράφτηκαν από τον Άγγλο ιατρό Charles White, τον 18ο αιώνα. ‘Eκτοτε έχουν αλλάξει πολλά, όμως οι γυναίκες που θέλουν να αντιμετωπίσουν τον φόβο για το άγνωστο θα πρέπει να ενημερωθούν.

Φοβάται ότι ο τοκετός είναι ένα επώδυνο γεγονός, και αναλώνεται εστιάζοντας στο φόβο, ενώ έχει τόσα όμορφα και πρωτόγνωρα να ζήσει και να αισθανθεί. Ο πόνος στον τοκετό μπορεί να αντιμετωπιστεί φυσικά με την χρήση της αυτοβοήθειας (αναπνοές, μουσική, μασάζ κλπ) αλλά και ιατρικά με την χρήση επισκληρίδιου αναλγησίας.

Φοβάται ότι θα χάσει τον έλεγχο την ώρα του τοκετού. Τα ζευγάρια που έχουν προετοιμαστεί σωστά για τον τοκετό τους και έχουν συνεχόμενη μαιευτική φροντίδα, τον αντιμετωπίζουν φτιάχνοντας ένα πλάνο τοκετού.

Στη σύγχρονη εποχή χάρη στην τεχνολογία και την επιστήμη, μπορούμε να προβλέψουμε πότε ένας τοκετός μπορεί να εξελιχθεί με ασφάλεια ή θα πρέπει να παρέμβει το ιατρικό και μαιευτικό προσωπικό και να διενεργηθεί καισαρική τομή για την ασφάλεια της μητέρας και του παιδιού. Οπότε η έγκυος δεν θα πρέπει να ανησυχεί ή να φοβάται για κάτι τέτοιο αφού έχει τους κατάλληλους επαγγελματίες υγείας δίπλα της που θα την υποστηρίζουν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης της και του τοκετού της.

Ακολουθήστε μας στο Facebook και στο Instagram για περισσότερα άρθρα και μαθήματα γονεϊκότητας.

Μόλις προσθέσατε αυτό το προϊόν στο καλάθι σας

Live Masterclass
Επιβεβαίωση εγγραφής
Scroll to Top