Πώς να μιλήσεις στο παιδί σου για τον πόλεμο

H ψυχολόγος Ματίνα Σωτηροπούλου εξηγεί πώς να μιλήσεις στο παιδί σου για τον πόλεμο με τρόπο τέτοιο, ώστε να το καθησυχάσεις και το βοηθήσεις να νιώσει ασφάλεια.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών έχουν δημιουργήσει αρκετές απορίες στα παιδιά, τα οποία ανάλογα με το εξελικτικό στάδιο στο οποίο βρίσκονται, μπορεί να αναζητήσουν πληροφορίες από τους κοντινούς τους ανθρώπους ή από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας.

Γνωρίζουμε πως τα παιδιά προτιμούν να δέχονται μία δυσάρεστη ή “δύσκολη” πληροφορία από τους ανθρώπους με τους οποίους αισθάνονται ιδιαίτερη ασφάλεια και σύνδεση. Επομένως, οι γονείς και το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου, αν τα παιδιά βρίσκονται σε σχολική ηλικία, μπορούν να αναλάβουν το ρόλο να απαντήσουν στις ερωτήσεις και να συζητήσουν με τα παιδιά, θέματα που αφορούν τον πόλεμο. Κάποιοι γονείς μπορεί να θελήσουν να επικοινωνήσουν  με το σχολείο, ώστε να μάθουν πως οι εκπαιδευτικοί απαντούν στις ερωτήσεις σχετικές με τον πόλεμο και να έχουν μία πιο συντονισμένη με το σχολείο θέση, στις απαντήσεις που θα δώσουν και οι ίδιοι στα παιδιά.

Οι ειδήσεις και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συχνά δεν είναι η καταλληλότερη πηγή πληροφοριών, καθώς ενδέχεται να περιέχουν πολύ έντονες εικόνες και τα παιδιά μπορεί να μην είναι έτοιμα, να διαχειριστούν τα ερεθίσματα αυτά. Σύμφωνα με άρθρο της Αμερικάνικης Ακαδημίας Ψυχιατρικής Παιδιών και Εφήβων, που αναθεωρήθηκε τον Ιανουάριο του 2020, παρόλο που τα εγκλήματα στην Αμερική είχαν μειωθεί, η αναφορά στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για τα εγκλήματα είχε αυξηθεί σε ποσοστό 240% και η αναφορά σε αυτά πραγματοποιούνταν με 30% περισσότερες λεπτομέρειες και περιγραφές. Συνεπώς, κάποιες φορές τα νέα μπορεί να παρουσιάζονται περισσότερο απειλητικά, από ότι θα χρειαζόταν.

Για το λόγο αυτό προσπαθήστε να περιορίσετε την έκθεση των παιδιών στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο και τις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες και να ενημερώνεστε σε συγκεκριμένο χρόνο για τα νέα της ημέρας όλοι μαζί, όταν αυτό είναι δυνατόν, ώστε να μπορείτε να απαντήσετε στις ερωτήσεις τους και ακούσετε την αγωνία τους.

Προσπαθήστε να μιλήσετε με απλά λόγια στα παιδιά σας και να τα καθησυχάσετε, λέγοντάς τους, πως βρίσκονται σε ένα ασφαλές μέρος και πως θα είστε κοντά τους. Αν τα παιδιά σας βρίσκονται σε μία πολύ μικρή ηλικία επιλέξτε ζωγραφιές, παιχνίδια ή παραμύθια για να εξηγήσετε την κατάσταση που επικρατεί. Παράλληλα μπορείτε να τα καθοδηγήσετε σε διαφορετικούς τρόπους, με τους οποίους θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ανθρώπους, που βρίσκονται σε πόλεμο.

Τέλος μην ξεχνάτε, πως τα παιδιά μιμούνται τη συμπεριφορά των ανθρώπων που εμπιστεύονται περισσότερο. Διατηρώντας την ψυχραιμία σας, μιλώντας ανοιχτά για τα συναισθήματά σας για αυτό που συμβαίνει και προσκαλώντας τα να κάνουν το ίδιο, θα τα βοηθήσετε να διαχειριστούν αυτή τη δύσκολη για όλους μας περίοδο. Ταυτόχρονα θα αποκτήσουν και έναν μηχανισμό, για να ανταποκρίνονται σε αντίστοιχα αρνητικά γεγονότα που πιθανό να συναντήσουν στη μετέπειτα ζωή τους.

Μόλις προσθέσατε αυτό το προϊόν στο καλάθι σας

Live Masterclass
Επιβεβαίωση εγγραφής
Κύλιση στην κορυφή