fbpx

6 Βασικές συμβουλές για το θηλασμό που κάθε θηλάζουσα μητέρα πρέπει να γνωρίζει

θηλασμός

Η μαία Παρασκευή Γιαξή μοιράζεται μαζί μας τις πιο σημαντικές συμβουλές για τον θηλασμό που θα σε βοηθήσουν να απόλαύσεις αυτό το ταξίδι με το μωρό σου με επιτυχία.

Πολλές νέες μητέρες γνωρίζουν πλέον ότι για να ξεκινήσουν και να συνεχίσουν τον θηλασμό του παιδιού τους χρειάζονται ενεργή υποστήριξη τόσο από την ευρύτερη οικογένεια όσο και από τη μαιευτική ομάδα που θα τους προετοιμάσει και θα τους υποστηρίζει στο ταξίδι του θηλασμού! Επιπλέον, δεν είναι λίγες οι νέες μητέρες που έχουν μια κάποια βασική ενημέρωση για τον τρόπο που λειτουργεί ο μητρικός θηλασμός κι όμως λίγες γνωρίζουν τα ακόλουθα έξι απλά βήματα που, κατά τις πρώτες κρίσιμες εβδομάδες εγκατάστασης της γαλουχίας, βοηθούν τα μέγιστα στην επιτυχία του μητρικού θηλασμού.

Αυτά τα βήματα είναι:

  • Τοποθέτηση του μωρού για θηλασμό στη θέση «αντίστροφης αγκαλιάς» (δηλαδή χιαστή)
    Η κλασική θέση θηλασμού που βλέπουμε στις συνήθεις φωτογραφίες και εικόνες θηλασμού είναι αυτή της αγκαλιάς. Πρόκειται για μια θέση συνήθη και πολύ καλή για μια μαμά έμπειρη στον θηλασμό, είτε από προηγούμενα παιδιά είτε με αυτό το παιδί με θηλασμό μετά τους πρώτους μήνες. Ωστόσο, κατά τον πρώτο μήνα της ζωής του νεογέννητου, δεν είναι η καλύτερη δυνατή θέση θηλασμού. Μια μητέρα που θηλάζει για πρώτη φορά, με κακή ή ελλιπή καθοδήγηση στον τρόπο τοποθέτησης του μωρού στο στήθος – όπως συχνά συμβαίνει στην πραγματικότητα – πέφτει στα εξής λάθη με τη στάση αυτή: Κρατάει το μωρό αρκετά μακριά από το σώμα της. Συχνά η κοιλιά του μωρού κοιτάζει προς το ταβάνι. Το κεφάλι του μωρού μπαίνει μέσα στην μασχάλη της, με αποτέλεσμα η μυτούλα του να χώνεται βαθιά μέσα στο στήθος, μακριά και προς τα έξω από το ύψος της θηλής. Το αποτέλεσμα είναι συχνά κακή σύλληψη του στήθους, σύλληψη μόνο του επιφανειακού κομματιού της θηλής και αδυναμία απομύζησης γάλακτος με αυτόν τον τρόπο από το μωρό.
  • Σωστή χρησιμοποίηση του ελεύθερου χεριού της μητέρας ώστε να υποστηρίξει και να σχηματίσει το στήθος της
    Οι πλειονότητα των μητέρων που θηλάζουν, χρησιμοποιούν το ελεύθερο χέρι τους τοποθετώντας το δεύτερο και τρίτο δάχτυλο κοντά στην θηλή σε θέση «σαν τσιγάρο» ή «σαν ψαλίδι», για να «απομακρύνουν» το στήθος τους από τη μύτη του μωρού. Χωρίς να το γνωρίζουν, αυτή είναι μια λάθος τεχνική που οδηγεί σε πολλά προβλήματα θηλασμού. Αντίθετα, πρέπει να συμβουλεύουμε τις νέες μητέρες, σε οποιαδήποτε θέση θηλασμού έχουν επιλέξει, να χρησιμοποιούν το ελεύθερο χέρι τους ως εξής: τέσσερα δάχτυλα από κάτω, ο αντίχειρας από πάνω, σε θέση κοντά στην βάση, στην ρίζα του στήθους και μακριά από την θηλαία άλω.
  • Μαλάξεις στο στήθος κατά τη διάρκεια ενός θηλασμού
    Η ενεργοποίηση της παραγωγής γάλακτος για την μητέρα γίνεται μέσα από ορμόνες όπως η ωκυτοκίνη. Ένας σημαντικός τρόπος που ενεργοποιείται αυτή η ορμόνη είναι απτικός ερεθισμός στην περιοχή του μαστού, δηλαδή το άγγιγμα και η μάλαξη του στήθους. Επιπλέον, ρυθμική μάλαξη στο στήθος κατά την ώρα του θηλασμού σημαίνει ότι αυξάνουμε την πίεση με την οποία το γάλα εξέρχεται από τους γαλακτοφόρους πόρους.
  • Μασάζ μαστού
    Στον καιρό των θηλάστρων, έχουμε ξεχάσει μια βασική δεξιότητα που κάθε θηλάζουσα μητέρα πρέπει να αποκτήσει: να ενεργοποιεί το στήθος της και να βγάζει γάλα με το χέρι. Η μητέρα μπορεί να μαλάξει απαλά τον μαστό της κατά τον θηλασμό, αμέσως μετά τον θηλασμό για να ενεργοποιήσει κι άλλο την παραγωγή γάλακτος, λίγο πριν τον θηλασμό για να χαλαρώσει, κατά τη διάρκεια άντλησης με θήλαστρο, η ίδια ή ο σύζυγος σε στιγμή οικειότητας και χαλάρωσης, σε μαστίτιδα, σε περιοχή αποφραγμένου πόρου ή σε υπερφόρτωση του μαστού. Πολύ πιο αποτελεσματικά από οποιοδήποτε «συμπλήρωμα» αύξησης του γάλακτος ή από οποιοδήποτε τσάι ή αφέψημα, αυτός είναι ο σίγουρος τρόπος για να έχετε πάντα άφθονο γάλα!
  • Μέτρηση αριθμού καταπόσεων και όχι λεπτών
    Βλέπω συνέχεια νέες μητέρες που, ξεκινώντας να μιλήσουν για τον θηλασμό, το μόνο που ακολουθεί είναι λεπτά, λεπτά, λεπτά και χρόνος: πόσα λεπτά ήταν στο ένα στήθος, πόσα στο άλλο, πότε ξαναζήτησε, πόσο διήρκησε. Στη φάση εγκατάστασης του μητρικού θηλασμού – πρώτες 4 με 8 εβδομάδες – ο χρόνος δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Πετάξτε τα ρολόγια. Υπάρχουν μητέρες που έχουν το παιδί 20 ώρες στο στήθος το 24ωρο και το παιδί δεν παίρνει καθόλου γάλα. Υπάρχουν αντίθετα μητέρες που έχουν το παιδί 10  λεπτά στο στήθος και αυτό έχει φάει μια χαρά. Το θέμα δεν είναι πόση ώρα θηλάζετε, αλλά πως θηλάζετε. Εφόσον έχετε ακολουθήσει τα παραπάνω βήματα, εάν κάτι χρειάζεται να μετράτε, δεν είναι τα λεπτά αλλά οι καταπόσεις του παιδιού με το στήθος στο στόμα του.
  • Άντληση του γάλακτος της μητέρας κάθε φορά που δίνεται μπιμπερό
    Ένα νεογνό που για οποιοδήποτε λόγο πίνει συμπλήρωμα βρεφικής φόρμουλας με μπιμπερό και η μητέρα επιθυμεί να συνεχίσει θηλασμό, χρειάζεται κάθε φορά που δίνεται ένα γεύμα στο μωρό αυτό να γίνεται από τον πατέρα και η ίδια να κάνει άντληση γάλακτος και από τους δυο μαστούς με σκοπό να μην υποστραφεί η παραγωγή της. Η άντληση αυτή μπορεί να γίνεται με το χέρι ή με το θήλαστρο κατά την διάρκεια της μίας, δύο ή τριών ωρών που το μωρό θα φάει από το μπιμπερό, θα πέσει για ύπνο και δεν θα ενδιαφερθεί για το στήθος της μάνας του, η μητέρα να φροντίσει να διεγείρει την παραγωγή της σε γάλα για αυτό το χρονικό διάστημα, ώστε να μην προσαρμοστεί αυτή προς τα κάτω.

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για τον Μητρικό Θηλασμό, μπορείς να επιλέξεις το Masterclass μας και ρωτήσεις Live την Παρασκευή όλα όσα σε προβληματίζουν.

Ακολουθησέ μας στο Facebook και στο Instagram και μοιρασου μαζί μας όλα όσα θέλεις να αναλύσουμε σε επόμενά μας blog post!

Μόλις προσθέσατε αυτό το προϊόν στο καλάθι σας

Live Masterclass
Επιβεβαίωση εγγραφής
Scroll to Top