H Aναπτυξιακή Ψυχολόγος Ματίνα Σωτηροπούλου μας βοηθά να μιλήσουμε στο παιδί μας για το σεισμό και τις εικόνες καταστροφής από τη γειτονική Τουρκία.
Το τελευταίο διάστημα αρκετοί σεισμοί έγιναν αισθητοί στην Ελλάδα, ενώ πριν λίγες μέρες η είδηση για το σεισμό στις γειτονικές χώρες, την Τουρκία και τη Συρία, έφεραν ακόμα περισσότερη αγωνία σε θέματα που αφορούν το σεισμό.
Οι σεισμοί, όπως όλα τα φυσικά φαινόμενα, είναι ιδιαίτερα απρόβλεπτοι και για το λόγο αυτό είναι και πιο πιθανό να δημιουργούν αναστάτωση τόσο παιδιά όσο και σε ενήλικες.
Μπορεί φυσικά να είναι απρόβλεπτοι, όμως οι γονείς μπορούν να μιλήσουν στα παιδιά τους πριν συμβεί ένας σεισμός και να τα προετοιμάσουν όσο περισσότερο μπορούν.
Πως μπορούν οι γονείς να προετοιμάσουν καλύτερα τα παιδιά τους για τον σεισμό;
Χρησιμοποιήστε λέξεις συμβατές με την ηλικία των παιδιών
Οι γονείς είναι σημαντικό να χρησιμοποιούν λέξεις που συμβαδίζουν με την ηλικία των παιδιών τους ώστε τα ίδια να καταλάβουν το φυσικό φαινόμενο και να μην μπερδευτούν. Μέσα από έρευνες έχει φανεί πως τα παιδιά διαχειρίζονται καλύτερα ένα έντονο γεγονός που τους συμβαίνει, όταν έχουν καλή κατανόηση του “τι ακριβώς γίνεται”.
Φτιάξτε ένα πλάνο σπιτιού
Τα παιδιά γνωρίζουν από νωρίς πως σε κάθε χώρο που βρίσκονται, για παράδειγμα στο νηπιαγωγείο, υπάρχει πλάνο διαφυγής σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (πυρκαγιάς, σεισμού). Ανάλογο πλάνο θα χρειαστεί να υπάρχει και για το σπίτι. Μην ξεχνάτε μία φορά το χρόνο, να πραγματοποιείτε άσκηση ετοιμότητας για όλα τα μέλη.
Η ασφάλεια εκτός σπιτιού
Μιλήστε με τα παιδιά σας ακριβώς για το τι θα χρειαστεί να κάνουν αν βρίσκονται εκτός σπιτιού την ώρα του σεισμού και φροντίστε να έχουν ανανεωμένα τα στοιχεία επικοινωνίας σας, σε περίπτωση που χρειαστεί να τα μοιραστούν με κάποιον ενήλικα, αν τα ίδια χαθούν.
Σχολείο, φροντιστήριο και άλλες δραστηριότητες
Επικοινωνήστε με το σχολείο ή άλλα σημεία που επισκέπτεται συχνά το παιδί σας για να βεβαιωθείτε, πως έχουν πλάνο διαφυγής σε περίπτωση σεισμού.
Μέσα από έρευνες έχει φανεί πως τα παιδιά διαχειρίζονται καλύτερα ένα έντονο γεγονός που τους συμβαίνει, όταν έχουν καλή κατανόηση του “τι ακριβώς γίνεται”.
Περιορίστε την έκθεση των παιδιών στις ειδήσεις
Οι έντονες εικόνες μπορεί να τρομάξουν τα μικρά παιδιά, ιδιαίτερα εκείνα που ζουν σε μια σεισμογενή χώρα. Οι γονείς χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη συχνότητα με την οποία τα παιδιά εκτίθενται στις ειδήσεις.
Προτείνετε στα παιδιά σας τρόπους να βοηθήσουν
Όταν “ξαφνικά” πράγματα συμβαίνουν στις ζωές μας, έχουμε την ανάγκη να αισθανθούμε πως τα επηρεάζουμε με κάποιο τρόπο. Τα παιδιά μπορούν με την βοήθειά σας να υποστηρίξουν οργανισμούς που στέλνουν βοήθεια στην Τουρκία και την Συρία (δείτε παρακάτω).
Συνδεθείτε μαζί τους και καθησυχάστε τα
Επιτρέψτε τους να μοιραστούν την ανησυχία τους και εξηγήστε τους πως οι ενήλικες είναι υπεύθυνοι για τα ίδια και για την ασφάλειά τους. Απαντήστε στις ερωτήσεις τους και αν δεν γνωρίζετε τις απαντήσεις, αναζητήστε τις μαζί.
Αν δεν γνωρίζετε τα ασφαλή σημεία του σπιτιού σας, σε περίπτωση σεισμού επικοινωνήστε με εξειδικευμένο προσωπικό ώστε να σας κατευθύνει. Παράλληλα, μπορείτε να αξιοποιήσετε αυτή την επαφή για να απαντήσετε και σε ερωτήσεις των παιδιών σας, που μπορεί να μη γνωρίζετε την απάντηση.
Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε;
Humanity Greece: Συγκέντρωση Ανθρωπιστικής Βοήθειας Τρίτη 7 ως Τρίτη 14 Φεβρουαρίου στην οδό Μυλλέρου 76 Μεταξουργείο, Αθήνα.
Ο άλλος άνθρωπος: Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης από το Σάββατο 11 ως και 24 Φεβρουαρίου στην οδό Μ. Αλεξάνδρου 109 Κεραμεικός, Αθήνα.
Άτρακτος: Συλλογή Αγαθών από την Πέμπτη 9 ως την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου στην οδό Μαραθωνομάχων 8, Ακαδημία Πλάτωνος, Αθήνα.
https://www.abc.net.au/everyday/how-to-talk-to-kids-about-earthquakes/100483022
https://www.latimes.com/california/story/2021-06-12/how-to-talk-to-kids-about-earthquakes
https://www.savethechildren.org/us/charity-stories/earthquake-tips