Ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστρικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κος Γεώργιος Χρούσος, μας καθησυχάζει σχετικά με την οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά που έχει σημειώσει αύξηση σε Ευρώπη και Αμερική και πρόσφατα και στη χώρα μας, με την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων.
Ανησυχία έχει προκαλέσει η έξαρση ηπατίτιδας σε παιδιά σε Ευρώπη και Αμερική, με το Ηνωμένο Βασίλειο να καταγράφει τα περισσότερα κρούσματα. Οι υγειονομικές αρχές παραμένουν καθησυχαστικές, τονίζοντας ότι ο κίνδυνος είναι «εξαιρετικά χαμηλός», ενώ η χώρα μας κατέγραψε πρόσφατα τα τρία πρώτα πιθανά κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά 10 ετών, 14 μηνών και 18 μηνών.
Οι γονείς όμως αγωνιούν, οι συζητήσεις και οι πληροφορίες διαφέρουν και γεννούν νέες απορίες. Για τον λόγο αυτό, απευθυνθήκαμε στον ομότιμο καθηγητή της Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κο Γεώργιο Χρούσο, που μας μίλησε για τις αιτίες και τα συμπτώματα, ενώ μας εφοδίασε με χρήσιμες συμβουλές.
Κύριε καθηγητά, ποια είναι τα συμπτώματα της οξείας ηπατίτιδας στα παιδιά;
Κατ’ αρχήν είναι γενικά συμπτώματα κακουχίας: το παιδί δεν αισθάνεται καλά, έχει καταβολή, αίσθημα κόπωσης, έχει ανορεξία ενώ είναι πιθανό να έχει προβλήματα με το γαστρεντερικό του σύστημα. Το κυριότερο είναι ότι κιτρινίζει το δέρμα και τα μάτια.
Σαν να έχουμε ίκτερο;
Μα, για ίκτερο πρόκειται. Γιατί αυτό συμβαίνει με το ήπαρ. Δεν μπορεί να μεταβολίσει τη χολερυθρίνη, οπότε ανεβαίνει και βάφει, κατά κάποιο τρόπο θα λέγαμε, το δέρμα και τα μάτια. Είναι ένα τυπικό σύμπτωμα του προβλήματος στο ήπαρ.
Yπάρχει σύνδεση της έξαρσης της ηπατίτιδας με τον κορονοϊό ή με παιδιά που έχουν περάσει κορονοϊό;
Eίναι τόσο κοινός πια ο κορονοϊός στα παιδιά, που δεν θα είναι σπάνιο να περάσει ηπατίτιδα ένα παιδί που νόσησε από τον κορονοϊό ακόμα και ασυμπτωματικά.
Υπάρχει τρόπος να προφυλαχθούμε;
Aπ’ όσο γνωρίζουμε όχι. Τα παιδιά στην χώρα μας κάνουν εμβόλιο για την ηπατίτιδα Α και Β, όπως συμβαίνει και στις χώρες που εμφανίστηκαν τα κρούσματα. Συνεπώς, είναι προστατευμένα από αυτές τις μορφές ηπατίτιδας. Η ηπατίτιδα όμως που έχει εμφανιστεί στην Ευρώπη και την Αμερική δεν φαίνεται να οφείλεται σε κάποιους από τους ιούς που γνωρίζαμε ότι προκαλούν ηπατίτιδα. Πρόκειται για κάποιον άλλο ιό, πιθανόν αδενοϊό. Υπάρχουν 5 ιοί που προκαλούν την ηπατίτιδα Α, Β, C, D, E και η παραπάνω μορφή δεν οφείλεται σε κανέναν από αυτούς. Ξέρουμε μόνο ότι σε ένα 70% αυτής της μορφής ηπατίτιδας έχει απομονωθεί ο αδενοϊός 41. Αυτό βέβαια μπορεί να είναι και σύμπτωση.
Θεραπεία για αυτή τη μορφή οξείας ηπατίτιδας υπάρχει;
Η θεραπεία για την οξεία ηπατίτιδα είναι βασικά συμπτωματική. Δηλαδή, το παιδί σταματά να τρώει, βάζει ορό ώστε να είναι καλά ενυδατωμένο και αν παρουσιάσει διάρροια το βοηθούμε με αυτή. Εδώ να σημειώσουμε ότι ο οργανισμός -και ειδικά το ήπαρ- έχει μεγάλη αναγεννητική ικανότητα. Ακόμα κι αν ένας ιός προκαλέσει μια ζημιά, o oργανισμός επανέρχεται στο 99,9%. Επίσης να προσθέσουμε ότι για τις γνωστές μορφές ηπατίτιδας (Α,Β,C,D,E) υπάρχουν εμβόλια και φάρμακα. Για την Α και Β μορφή έχουμε καλά εμβόλια και έτσι δεν τις συναντούμε πλέον. Οι κλασικές αυτές μορφές είναι ιάσιμες. Οι υπόλοιπες μορφές είναι αυτοϊάσιμες.
Aκούγεται ότι μπορεί να σχετίζεται με τη συμβίωση με οικόσιτα ζώα
Δε φαίνεται να υπάρχει κάποια σχέση με αυτό. Υπάρχει η περίπτωση να έχουμε να κάνουμε με μια ασυμπτωματική επιδημία, που έτυχε να περάσει σε παιδιά με ιδιαίτερες ευαισθησίες. Το αναφέρω αυτό, διότι οι μόνες περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας που αναφέρθηκαν από τον αδενοϊό 41, ήταν από παιδιά που είχαν ανοσοκαταστολή, που ήταν με άλλα λόγια -ήδη- άρρωστα. Ο ιός σε αυτή την περίπτωση τους επιτέθηκε γιατί ήταν πιο ευάλωτα. Εάν επρόκειτο για μία λοιμώδη νόσο, θα την βλέπαμε στα αδέλφια και στα ξαδέλφια τους. Εδώ οι περιπτώσεις είναι μεμονωμένες.
Υπάρχει περίπτωση τα δύο χρόνια εγκλεισμού λόγω lockdown να σχετίζονται με την εμφάνιση της οξείας ηπατίτιδας στα παιδιά;
Bεβαίως υπάρχει. Και το γεγονός ότι σχετίζεται με παιδιά κάτω των 5 ετών, όπως για παράδειγμα στη χώρα μας, που μέχρι σήμερα έχουμε δύο κρούσματα 8 και 18 μηνών αντίστοιχα. Μόνο το τρίτο παιδί είναι 10 ετών. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να πρόκειται για παιδιά που δεν έχουν ανοσοποιηθεί σωστά.
Tι θα μπορούσαμε να συμβουλέψουμε τους γονείς στην Ελλάδα;
Να μην ανησυχούν γιατί είναι σπάνια. Αυτό που μπορούν όμως να κάνουν οι γονείς είναι αν το παιδί τους αρρωστήσει, να κάνουν έναν έλεγχο του χρώματος του δέρματος και να ζητήσουν βοήθεια από τον παιδίατρό τους. Οι παιδίατροι γνωρίζουν πολύ καλά πώς να αντιμετωπίσουν την ηπατίτιδα.
Εάν θέλετε να μας ρωτήσετε περισσότερα ή να επικοινωνήσετε μαζί μας, μπορείτε μας βρείτε στο Facebook και στο Instagram ή να μας στείλετε μήνυμα στο contact@myparenthood.gr