fbpx

Πώς θα διαχωρίσουμε την ίωση από το κρυολόγημα και τον κορoνοϊό;

ίωση κρυολόγημα κορονοϊό

Πρακτικές συμβουλές για να αναγνωρίσουμε την ίωση, το κρυολόγημα και τον κορονοϊό και να πώς να αντιμετωπίσουμε την κάθε περίπτωση.

Τα ζούμε όλα μαζί: την εποχή του κορονοϊού αλλά και των ιώσεων όπως και του απλού κρυλογήματος. Ψυχραιμία! H παιδιάτρος Κατερινά Κατσιμπάρδη μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για να δούμε τα σημάδια κάθε περίπτωση και να πράξουμε ανάλογα.

Πολλές φορές ακούμε ότι κάποιος «κρύωσε», ότι δεν είναι άρρωστος, αλλά τα συμπτώματά του οφείλoνται στο γεγονός ότι τον φύσηξε ο αέρας ή είχε «ρεύμα», ότι ήπιε παγωμένο νερό ή ότι παρέμεινε ώρα σε χώρο με κλιματισμό. Καταρχήν θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι κανείς δεν αρρωσταίνει γιατί βγήκε σε ψυχρό περιβάλλον ή γιατί είχε αέρα, αλλά γιατί ήρθε σε άμεση επαφή με κάποιον που είχε κάποια ίωση, έστω και με τόσο ήπια συμπτώματα ή καθόλου συμπτώματα. 

Τα παιδιά λοιπόν, δεν αρρωσταίνουν επειδή τα βγάλαμε βόλτα, αλλά επειδή κάποιος ενήλικας ή ένα άλλο παιδί με το οποίο ήρθαν σε επαφή είχε κάποια ίωση. Eπίσης, πολλές φορές ακούμε ότι έκανα το αντιγριπικό εμβόλιο και αρρώσταινα συνέχεια ή αντίθετα ότι ευτυχώς που έκανα το εμβόλιο γιατί τελικά δεν αρρώστησα καθόλου τον προηγούμενο χειμώνα. Το αντιγριπικό εμβόλιο μας προφυλάσσει από τον ιό της γρίπης και όχι από τόσους άλλους ιούς που μπορεί να έχουν παρόμοια κλινικά εικόνα με τη γρίπη.


Σε τι διαφέρει η γρίπη από το κοινό κρυολόγημα;
Το κοινό κρυολόγημα προκαλείται από διαφορετικούς ιούς από τους ιούς της γρίπης. Τα συμπτώματά του συνήθως είναι πιο ελαφρά, περιορίζονται στο ανώτερο αναπνευστικό (καταρροή, φτάρνισμα, πονόλαιμος), διαρκούν λιγότερο, ενώ σπάνια μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές.


Πώς μεταδίδεται ο ιός της γρίπης;
Ο ιός της γρίπης μεταδίδεται μέσω των σταγονιδίων της αναπνευστικής οδού (βήχας, φτάρνισμα, ρινικές εκκρίσεις) ή μέσω επιφανειών (χέρια, πόμολα, παιχνίδια, τηλέφωνα, γραφεία κ.ά.), όπου ο ιός παραμένει ζωντανός και είναι ικανός να μολύνει για περίπου δύο ώρες. Η μετάδοση του ιού γίνεται κατά την οξεία φάση αλλά και κατά την ανάρρωση του ασθενή. Η περίοδος επώασης, δηλαδή ο χρόνος από τη στιγμή που θα μολυνθούμε μέχρι να εμφανιστούν τα συμπτώματα, είναι 1- 4 μέρες. Οι ενήλικες μεταδίδουν από μία ημέρα πριν την εκδήλωση των συμπτωμάτων έως και 5 ημέρες μετά, ενώ τα παιδιά μπορούν να μεταδίδουν έως και 10 ημέρες τον ιό.
Η έξαρση της επιδημίας της γρίπης διαρκεί περίπου 6-10 εβδομάδες, κυρίως κατά τους μήνες Δεκέμβριο έως Μάρτιο και οι κλινικές εκδηλώσεις της είναι οι εξής:
• απότομη εμφάνιση πυρετού που συνοδεύεται από ρίγος
• κακουχία, κεφαλαλγία, μυαλγία, αρθραλγία
• ρινίτιδα, ξηρός βήχας
• ναυτία, έμετος, κοιλιακός πόνος, διάρροια
Τα παιδιά έχουν συνήθως πιο ήπια συμπτώματα, ενώ στις πιθανές επιπλοκές συμπεριλαμβάνονται: λαρυγγίτιδα, μέση ωτίτιδα, βρογχίτιδα, πνευμονία.


Αντιμετώπιση
• Δεν χορηγούνται αντιβιοτικά, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις (ευπαθείς ομάδες) μπορεί να χορηγηθεί ειδική αντιϊκή θεραπεία.
• Συστήνεται ανάπαυση, καλή διατροφή και αρκετά υγρά.
• Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το παιδί να παραμείνει κατοίκον έως να αναρρώσει πλήρως, τόσο για την δική του προστασία όσο και για τη προστασία των άλλων παιδιών.


Πρόληψη
• Καλή υγιεινή και πλύσιμο των χεριών.
• Καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων καθημερινά.
• Καθαρισμός των επιφανειών.
• Αντιγριπικός εμβολιασμός, ο οποίος είναι απαραίτητος σε συγκεκριμένες ομάδες κινδύνου (ευπαθείς ομάδες). Συζητήστε με τον Παιδίατρό σας εάν πρέπει να κάνετε το αντιγριπικό εμβόλιο στο παιδί σας και τα άτομα του περιβάλλοντός σας.


Πώς ξεχωρίζουμε την γρίπη από τον κορoνοϊό;
• Ο κορoνοϊός σπάνια εκδηλώνεται με ρινική συμφόρηση, καταρροή και φτέρνισμα. Μόνο στο 7% των περιπτώσεων COVID-19 αναφέρονται αυτά τα συμπτώματα. Επομένως, ειδικά την περίοδο που διανύουμε, όπου κυριαρχούν οι ρινοϊοί με κύριο σύμπτωμα το «μπούκωμα στη μύτη», δεν θα πρέπει να πιστεύουμε εξαρχής και με μόνο αυτό ως σύμπτωμα, ότι κάποιος έχει COVID-19.
• Τα συχνότερα συμπτώματα του COVID-19 είναι ο πυρετός, ο ξηρός βήχας και το έντονο αίσθημα κόπωσης, ενώ κάποιοι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν μυαλγίες και πονόλαιμο. Η διαφορά του από τις άλλες οντότητες είναι η αναπνευστική δυσχέρεια που παρουσιάζεται, με ταχεία επιδείνωση μέσα σε λίγες ώρες. Δύσπνοια σπάνια απαντάται στο κοινό κρυολόγημα, ενώ σε περίπτωση γρίπης μπορεί να είναι σύμπτωμα επί εξέλιξης σε πνευμονία.
• Δεδομένου ότι κάποια συμπτώματα παρατηρούνται και στις τρεις οντότητες, είναι σημαντική η λήψη ενός καλού ατομικού και οικογενειακού ιστορικού, όπου πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα COVD-19 στο περιβάλλον του ατόμου που παρουσιάζει συμπτώματα, όπως πυρετό, θα θέσουν την υποψία λοίμωξης από κορωνοϊό και θα κατευθύνουν ανάλογα τη διερεύνησή μας.

Στον παρακάτω Πίνακα (WHO, CDC), φαίνονται οι βασικές διαφορές όσον αφορά τα κυριότερα συμπτώματα που χαρακτηρίζουν την κάθε οντότητα.  

Ακολούθησέ μας στο Facebook και στο Instagram και μοιρασου μαζί μας τις δικές σου συμβουλές και σκέψεις.

Μόλις προσθέσατε αυτό το προϊόν στο καλάθι σας

Live Masterclass
Επιβεβαίωση εγγραφής
Scroll to Top