fbpx

Φτιάχνουμε μαζί τα MyParenthood Gingerbread Cookies!

H διατροφολόγος Γεωργία Ζιώγου ανοίγει το βιβλίο των υγιεινών και άκρως νόστιμων γιορτινών συνταγών και μοιράζεται μια συνταγή αποκλειστικά για το MyParenthood.

Η μαγειρική είναι ένα από τα πιο διασκεδαστικά και δημιουργικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε μαζί με το παιδί μας. Το μαθαίνουμε τη χαρά της παρασκευής της τροφής όπως και τα βασικά συστατικά της μαγειρικής. Αυτές τις γιορτές, φτιάχνουμε παρέα νόστιμα μπισκότα gingerbread.

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ για τη ζύμη των μπισκότων

3 φλιτζάνια (310 γραμμάρια) αλεύρι ζαχαροπλαστικής ολικής αλέσεως*, συν επιπλέον για την επιφάνεια εργασίας

2 κουταλάκια του γλυκού τριμμένο τζίντζερ (μπορεί να είναι και φρέσκο τριμμένο)

2 κουταλάκια του γλυκού τριμμένη κανέλα

¾ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

½ κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο

½ κουταλάκι του γλυκού ψιλοτριμμένο μαύρο πιπέρι

½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα

¼ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

½ φλιτζάνι λιωμένο λάδι καρύδας ή βούτυρο ή ελαιόλαδο (ελαφρώς ζεσταμένο στο φούρνο μικροκυμμάτων)

½ φλιτζάνι μελάσα

½ φλιτζάνι συσκευασμένη ζάχαρη καρύδας

1 μεγάλο αυγό

Λίγο νερό ανάλογα πόσο θα τραβήξει η ζύμη

Ζάχαρη άχνη, για στόλισμα (προαιρετικά)

Για το γλάσο λεμονιού (προαιρετικό)

½ φλιτζάνι ζάχαρη άχνη

¼ κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού (προαιρετικά, για έντονη γεύση λεμονιού)

2 ¼ κουταλάκια του γλυκού χυμό λεμονιού

ΟΔΗΓΙΕΣ

Σε ένα μέτριο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το τζίντζερ, την κανέλα, το αλάτι, το γαρύφαλλο, το πιπέρι, τη σόδα και το μπέικιν πάουντερ. Χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. (τα ξηρά υλικά)

Σε ένα άλλο μικρό μπολ ανακατεύουμε το λάδι καρύδας και τη μελάσα και χτυπάμε μέχρι να ενωθούν. Προσθέτουμε τη ζάχαρη καρύδας και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. (Αν η ζάχαρη κάνει κόμπους και δεν ενσωματώνεται στο μείγμα, ζεσταίνουμε λίγο το μείγμα για περίπου 20 δευτερόλεπτα στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε χαμηλή φωτιά στο μάτι της κουζίνας, ώστε να ανακατέψουμε όλα τα υλικά μαζί) Προσθέστε το αυγό και χτυπήστε μέχρι να το μείγμα ανακατεύεται καλά.

Ρίξτε το υγρό μείγμα στο ξηρό και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθεί. (Αν φαίνεται λίγο στεγνό, απλώς συνεχίστε να ανακατεύετε και βάλτε μισή χούφτα νερό!) Χωρίστε τη ζύμη στη μέση. Πλάθετε κάθε μισό σε ένα στρογγυλό δίσκο πάχους περίπου 3,5 εκατοστών και τυλίξτε το σε πλαστική μεμβράνη. Τοποθετήστε και τους δύο δίσκους στο ψυγείο και αφήστε τα μέχρι να κρυώσουν ή ακόμη και όλο το βράδυ (μπορείτε να παραβλέψετε την τοποθέτηση της ζύμης στο ψυγείο).

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C με σχάρες στη μέση και στο πάνω τρίτο του φούρνου. Στρώνουμε δύο μεγάλα ταψιά ψησίματος με λαδόκολλα. Αλευρώστε ελαφρά την επιφάνεια εργασίας σας και ανοίξτε έναν από τους δίσκους σας μέχρι να έχει πάχος 1 εκατοστού ίντσας. Εάν η ζύμη είναι πολύ σκληρή ή τρίβεται, απλώς την ζυμώνουμε όσο καλύτερα μπορούμε και αφήστε τη να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά και να ζεσταθεί σε θερμοκρασία δωματίου. Επαναλάβετε μέχρι να απλώσετε επιτυχώς τη ζύμη σε πάχος 1 εκατοστού.

Χρησιμοποιούμε κόφτες μπισκότων για να κόψουμε σε σχήματα α μπισκότα και οποθετούμε κάθε μπισκότο σε ένα ταψί που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα, αφήνοντας περίπου 1,5 εκατοστό κενό γύρω από το καθένα (η ζύμη διογκώνεται κατά το ψήσιμο). Τα  υπολείμματα ζύμης τα πλάθουμε ξανά σε μια μπάλα και ανοίγουμε ξανά, επαναλαμβάνουμε μέχρι να εξαντλήσουμε  όλη τη ζύμη. Κάνουμε το ίδιο με το δεύτερο δίσκο. (Αν θέλετε να διακοσμήσετε τα μπισκότα με κρυσταλλική ζάχαρη ή επιπλέον ζάχαρη καρύδας, πασπαλίζουμε από πάνω τα μπισκότα.)

Τοποθετούμε τα ταψιά στο φούρνο, ένα στη μεσαία σχάρα και ένα στο πάνω. Ψήνουμε για 8 έως 11 λεπτά. για πιο μαλακά μπισκότα, τα βάζουμε για περίπου 8 λεπτά και για πιο τραγανά μπισκότα, ψήνουμε για έως και 11 λεπτά. Τα μπισκότα θα γίνουν πιο τραγανά καθώς κρυώνουν. Όταν βγάλουμε τα μπισκότα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως

Για να φτιάξουμε το γλάσο, σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε την άχνη ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού και το χυμό λεμονιού. Χτυπάμε μέχρι να αναμειχθούν καλά. Μεταφέρουμε το γλάσο σε μια μικρή σακούλα Ziploc, πιέζουμε τον αέρα που περισσεύει και σφραγίζουμε τη σακούλα. Κόβουμε ένα μικροσκοπικό κομμάτι από μια από τις κάτω γωνίες και πιέζουμε το γλάσο μέσα από την τρύπα για να διακοσμήσουμε τα μπισκότα όπως θέλετε.

Αν θέλετε να κοσκινίσετε άχνη ζάχαρη πάνω από τα μπισκότα, κάντε το τώρα. Περιμένετε μέχρι να σφίξει το γλάσο (περίπου 1 ώρα) και μετά μπορείτε να τα αποθηκεύσετε. Τα μπισκότα διατηρούνται έως και 1 εβδομάδα σε θερμοκρασία δωματίου.

Καλή σας επιτυχία και καλή χρονιά!

Μόλις προσθέσατε αυτό το προϊόν στο καλάθι σας

Live Masterclass
Επιβεβαίωση εγγραφής
Scroll to Top